Puutarha on meille harrastus ja osa laajempaa ajatusta osittaisesta omavaraisuudesta. Puutarhastamme löytyy useampi kasvihuone, pioneita, kasvulavoja, unikkoja, kanoja, hedelmäpuita, terasseja ja mehiläispesiä. 

Rönsyilevä puutarha on aina ollut haaveeni. Sellainen, jossa isot omenapuut luovat mukavaa varjoa ja kukat kukkivat vähän vahingossa istutetun näköisesti. Haaveitteni puutarhassa on polkuja, iloisia yllätyksiä, syötävää ja kukkivaa suloisessa sekamelskassa. Haaveitteni puutarha ei ole millilleen ojennuksessa, vaan asiat voivat olla vähän vinksallaan, vähän itse tehtyjä, vähän korjattuja ja vähän kesken.

Yksi ilta puutarhaa kastellessani tajusin, että mullahan on juuri sellainen puutarha mistä olen haaveillut. Pihani kukkii ja tuottaa satoa. Se on hauska, yllätyksellinen, puoli villi, vehreä ja ihan itse tehty. Olen jotenkin kuvitellut, että se olisi joskus valmis! Mikä älytön idea! Rönsyilevä puutarha elää joka vuosi.

Joku kasvi kuolee talven aikana, keväällä istutetaan uusia. Terassi rakentuu ja laajenee. Pensaat ja puut kasvavat suuremmiksi, perenna penkkejä laajennetaan. Pihalle rakentuu aitaa, kasvimaata ja kasvihuone. Lasten leikkipaikka puretaan, pensasaitaa leikataan ja teitä kunnostetaan. Joku kasvi menestyy, joku ei. Joku vaatii jakamista, joku leviää, vaikkei niin tarvitsisikaan. Puutarha elää omaa elämäänsä ja muotoutuu asukkaittensa elämän tilanteen mukana.

Aurora puutarha

Tilallamme on pitkä historia.  Tässä paikalla on toiminut Aurora-puutarha ainakin 80 -luvulta lähtien. Aurora oli biodynaaminen tila, jonka perusti suomalaisen luomutuotannon grand old man Michael “Mikko” Pax. Sittemmin Aurora-puutarhaa luotsasi isäni ja nyt puutarha on ollut kaupallisessa muodossaan ollut kuopattuna jo useita vuosia. Kotitarpeeseen meillä sen sijaan on viljety aina. Vielä joitakin vuosia sitten ajattelin, ettei minusta koskaan tule puutarhaihmistä. Molemmat vanhempani ovat vannoutuneita puutarhaihmisiä ja tilan pitkä historia kaupallisen viljelyn saralla tuntui asettavan puutarhanhoidolle tietynlaisia standardeja. Ehkä juuri siksi kesti kauan, että oma tyyli ja tapa hoitaa puutarhaa kehittyivät. Haaveilen englantilaistyyppisestä cottagegardenista ja  kukkivasta potageriasta. Minulle on tärkeää puutarhan esteettisyys ja haluan sekoittaa hyötytarhaa ja kukkapuutarhaa silmää miellyttäväksi kokonaisuudeksi.

Kaikki lähti liikkeelle hyvin pienestä. Ensin innostuin kukista ja lähdin tekemään kukkapenkkejä talomme ympärille. Avomaan viljelyn sijaan hankin muutaman viljelylaatikon, joiden määrä kasvoi vuosi vuodelta. Sitten piti hankkia kasvihuone jonka jäädessä pieneksi piti hankkia toinen. Nyt kasvihuoneita on jo kolme, viljelylaatikoita viitisentoista, minkä lisäksi on kohopenkkejä ja avomaan viljelyä.

Hyötykasvien lisäksi rakastan kukkia. Piristän kasvimaata istuttamalla hyötykasvien joukkoon yksivuotisia kukkia, unikoita, samettikukkia ja kehäkukkaa. Lisäksi kylvän isompia aloja auringonkukkaa ja erilaisia muita kukkia mehiläisiä ja muita pölyttäjiä ajatellen.

Kannattaa seurata meitä Instagramissa ja Youtubessa!

Puutarha
Puutarha