Nyt eletään puutarhan suhteen parasta aikaa. Kaikki on mahdollista! Mielessä pyörii ideoita ja suunnitelmia puutarhan varalle. Kasveja nousee huimaa tahtia ylös ja vihreys alkaa voittaa. Isäni on puutarhuri, joka tarkoittaa sitä etten itse tiedä puutarhan hoidosta juuri mitään. Kaikki kukkapenkit olen istuttanut aivan vailla harkintaa, miettimättä sitä, miten kasvit keskenään tulevat toimeen tai mikä minkäkin kanssa näyttää hyvältä.
Joka kevät on yhtä ihmeellinen kun osa kasveista selviää hengissä, osa ei. Jännitän aina yhtä hurmoksessa onko esiin tuleva kasvi rikkaruoho vai oikein vartavasten istutettu kasvi. Siksi en myöskään kitke mitään, koska ikinä et voi olla varma oletko hankkinut kyseisen kasvin aikaisempana vuonna, vai onko kyseessä rikka.
Voi siis sanoa, että pihallamme eletään kuin pellossa.

 

Tiedon puutteesta huolimatta, tai juuri siitä johtuen, on kevät parasta aikaa puutarhassa. Monet kasvit näyttävät upeilta noustessaan kylmästä maasta. Vai mitä sanotte esimerkiksi raparperista, jonka upeaa kasvustoa ei voi muuta kuin ihailla. Tai kirkkaan viininpunaisista pioneista? Tai ensimmäisistä narsisseista, joiden keltainen väri ei voi muuta kuin hymyilyttää.
Pihalla voi jo puuhastellakkin kaikenlaista. Esimerkiksi siivota. Olen siivonnut kasvihuonetta ja terassia rauhalliseen tahtiin, auringosta nauttien. Ja kylvänyt joitakin kukkia suoraan multaan. En tiedä oliko liian aikaista, mutta pussin mukaan kylvä suoraan maahan oli huhti – toukokuussa. Taas lisää jännitettävää!
Tänä vuonna suunnitelmissa on keskittyä etu pihaan, siellä on tällä hetkellä kaaos. Koira on kaivanut kuorikatteen aika moiseksi tuhoten samalla useamman havun, joka sinne on istutettu. Tilaukseen on laitettu jo isompi erä mukulakiveä ja lisäksi on tarkoitus hankkia muutama kasvi lisää. Fiilispohjalta tietenkin. Oikean kasvintahankinta ajan päättelen siitä, kun läheisen taimimyymälän parkkipaikka alkaa olla täynnä. Menen enemmistön mukana. Vaikka vertaus kärpäsistä lehmänläjässä on myös tuttu.

Vaikka tänään päivänäyttää sateiselta, niin silti voi nauttia puutarha fiiliksistä. Esimerkiksi Pinterestissä.

Oletko sinä puutarha ihminen? Mikä sinusta on parasta puutarhassa juuri nyt?