Kasvihuoneessa kasvatettavat kasvit ovat perinteisemmin tomaatti, kurkku, chili, munakoiso, paprika, karviaiskoiso eli ananaskirsikka ja meloni, joita myös omista kasvihuoneistani löytyy. Myös yrtit kasvavat hyvin kasvihuoneessa. Minulla on tomaattien kaverina basilikaa ja persiljaa.

Kasvihuone pidentää satokautta keväästä pitkälle syksyyn ja näin esimerkiksi tomaatit ehtivät kypsyä paremmin kuin avomaalla kasvatettuna. Alku- ja loppukaudesta kasveja saattaa joutua peittämään harsoilla tai kasvihuonetta täytyy lämmittää, sillä monet kasvit ovat hallan arkoja.

Keskikesällä ongelmaksi saattaa muodostua liika kuumuus. Kasvit eivät tahdo viihtyä, jos lämpötila huitelee 30 asteessa. Jo kasvihuonetta valittaessa kannattaa miettiä ilmanvaihtoa, mitä isompi huone, sitä paremmin ilma vaihtuu. Minulla on molemmissa kasvihuoneissa automaatti avaajat, jotka huolehtivat tuuletuksesta sen lisäksi, että pidän kesällä kasvihuoneiden ovia auki myös öisin.

Kasvihuoneessa kasvatettavat kasvit

Tomaatti

Voisi melkein sanoa, että olen tänä vuonna hurahtanut tomaatteihin. Minulla on noin 60 tomaatin taimea, jotka ovat 17 eri lajiketta. Suurin osa tomaateista on niin sanottuja runkotomaatteja, jotka saattavat kasvaa usean metrin korkuisiksi kasveiksi, siinä missä pensastomaatti on matalampi ja nimensä mukaisesti pensasmaisempi. Näiden hoito eroaa mm. siinä, että runkotomaatista poistetaan varkaat, tomaatin rungon ja oksanhankaan kasvaneet sivuversot.

Usean eri lajikkeen kasvattaminen takaa toivottavasti sen, että tuoretta tomaattia olisi tarjolla mahdollisimman pitkään kasvukauden aikana. Kasvihuoneeni valmistuminen keväällä viivästytti tomaattien kasvuun lähtöä, muuten aikaisimmat tomaatit alkaisivat jo nyt tuottaa hedelmää.

Minulla on yksi kokonainen kasvihuone omistettu tomaateille. Tuskin maltan odottaa, että tomaatit kypsyvät ja pääsen maistelemaan eri lajikkeita.

Kurkku

Kurkkua voi kasvattaa sekä avomaalla, että kasvihuoneessa, lajikkeesta riippuen. Avomaanlajikkeet ovat useimmiten hyönteispölytteisiä, kun taas kasvihuonekurkut ovat nykyisi nuseimmiten partenokarppisia eli niiden hedelmä muodostuu ilman pölytystä. Muistatteko muuten aikaa, kun kaupassa sai maistaa kurkkua? Ennen muinoin osa kurkuista oli hyvinkin karvaita, mutta nykyisin karvautta on jalostettu pois. Silti esimerkiksi kuivuus lisää kurkun luontaista karvautta.

Minulla on kasvihuoneessa kolmea erilaista kurkkua, joiden toivon tuottavan hyvin hedelmää, sillä oma kasvatettu kurkku eroaa kaupan kurkusta aivan valtavasti! Sitä ei nimittäin pitkän talven jälkeen muistakkaan, että kurkkukin ihan oikeasti maistuu joltakin.

Kurkku kasvaa nopeasti, joten sitä on hyvä lannoittaa. Lannoita kurkkua esimerkiksi kanankakalla ja nokkoskäytteellä. Kurkku kannattaa tukea heti, sillä se kasvattaa pitkiä kärhöjä joiden avulla se takertuu muihin kasveihin kiinni.

Munakoiso

Munakoisoa kasvatin ensimmäistä kertaa viime vuonna. Kovin montaa hedelmää en pienessä kasvihuoneessani onnistunut tuottamaan, mutta päätin yrittää uudestaan tänä vuonna, sillä munakoiso oli kasvina kaunis. Sekä sen kukat, että hedelmät ovat viehättävä lisä kasvihuoneeseen.

Munakoisontaimet kaipaavat tuentaa. Munakoisoa lannoitetaan jokaisen kastelun yhteydessä. Anna vettä mieluummin paljon kerralla ja harvoin, kuin usein ja pinnallisesti. Kasviin jätetään vain noin 5–6 hedelmää ja sen jälkeen ilmestyvät kukat poistetaan. Poista myös isot ja varjostavat lehdet.

Karviaiskoiso

Karviaiskoison muistan parhaiten omasta lapsuudestani. Isälläni oli pitkä itse tehty kasvutunneli, jonka perällä kasvoivat mahtavan kokoiset puskat karviaiskoisoa. Samainen kasvi on myös vanhimman tyttäreni herkku, joten se on meillä kasvamassa nyt toista vuotta. Viime vuonna saimme jo kelpo sadon, joten odotukset ovat tänä vuonna kovat.

Karviaiskoiso kasvaa jopa 3 metriä korkeaksi, joten se vaatii tukemista. Karviaiskoiso tarvitsee runsaasti valoa, tasaisen lämmön ja kosteuden sekä ravinnepitoisen, kuohkean kasvualustan. Sitä ei saa lannoittaa liikaa, sillä turhan avokätisesti tarjoiltu typpi kasvattaa lehvästöä kukinnan kustannuksella. Sadon voi korjata kun paperimaiset verholehdet ovat kuivuneet ja muuttuneet kellertäviksi.

Kasvihuoneessa kasvatettavat kasvit

Paprika ja chili

Paprika ja chili ovat koisojen tapaan minulle uusia kasveja. Viime vuonna sain monta paprikaa homehtumaan syksykllä kun odotin niiden muuttuvan punaisiksi ilmojen kostuessa. Siitä oppineena poimisin hedelmät puoli raakoina ja pyrkisin kypsyttämään ne sisällä tai käyttämään ruuanlaitossa sellaisenaan.

Paprika ja chili ovat sukua toisilleen ja vailla parempaa tietoa, olen niitä myös samalla kaavalla hoitanut. Paprika tykkää tasaisesta lämmöstä, kastelusta ja lannoituksesta. Paprikaa kannattaa sumuttaa säännöllisesti, sillä se ehkäisee tuholaisia, joita paprika tuntuu vetävän puoleensa.

Jos haluat kasvin haaroittuvan ja tuuheutuvan siitä kannattaa katkaista latvaverso ensimmäisen kukan ilmaannuttua. Ensimmäisen kukan poistaminen ja latvan katkaisu edistää haaroittumista ja sadon määrää.

Lue lisää puutarhajuttuja täältä. Vesimelonin viljelyä olen kokeillut sekä kasvimaalla, että kasvihuoneessa, mutta toistaiseksi laihoin tuloksin. Se on kuitenkin mahdollista, lue juttu vesimelonin kasvatuksesta suomessa.