Tänä vuonna kirjoittamistani jutuista kärkeen nousevat niin Itsenäisyyspäivän menu, alkoholismiin liittyvä kirjoitus, asiaa omavaraisuudesta kuin kevään juhliin sopivat kakkureseptitkin. Kuvaa ehkä hyvin blogiani. Kovasti yritetään olla ruokablogi, mutta välillä ajatus harhailee laajemminkin. Kokosin jutun loppuun listan kaikkien aikojen suosituimmista jutuista, muistatko vielä niitä? Esimerkiksi surullisen kuuluisia donitsin siemeniä tai sokeritonta vuotta? Kuvitus kuvina omia vuoden suosikkejani!

Kasvihuoneessa puuhailu on kesän 2019 parasta antia.

Itsenäisyyspäivä menu

Suosituin viime vuonna kirjoittamani postaus oli itsenäisyyspäivän menu. Joka olikin siis kerrassaan mainio! Menu oli koostettu niin, että sen parissa on hyvä fiilistellä television äärellä. Hulluutta, mutta suurin osa Itsenäisyyspäivän traditioistamme perustuu television katseluun. Katsomme nimittäin aina Tuntemattoman sotilaan, seuraamme paraatia ja illalla linnanjuhlia. Ja syömme tietysti hyvin. Kalapainotteisesta menusta saa ideoita myös muihin juhliin.

Alkoholistin kanssa ei juhlita

Toiseksi eniten luettiin kirjoitusta, jossa avaan suhdettani alkoholismiin. Olen valinnut olla vaikenematta ja kantamatta häpeää, joka ei minulle kuulu. Ei se helppoa ole, mutta olen kertonut alkoholismista lapsilleni ja ystävilleni. Olen oppinut, että ihminen voi pelastaa vain itsensä. Hukkuvaan takertumalla hukkuu itsekin. Sen ymmärtäminen on ollut vaikeinta.

Kävin itseasiassa joulun aikaan syömässä hyvän ystäväni kanssa, ja samaan aikaan kun puhuimme omista alkoholin leimaamista joulukokemuksistamme kuulin sivukorvalla kuinka naapuripöydässä nuori nainen kertoi koko joulun menneen siihen, että hän riiteli aikuisten sisarustensa kanssa äidin juomisesta. Hänen mielestään putki joulun pyhinä ei ollut ok, kun taas sisarusten mielestä jokainen saa juhlia haluamallaan tavalla. Teki mieli sanoa, että ammattilaisten vinkki, vain omat rajansa voi vetää.

Raparperijäätee. Parasta!

Osittainen omavaraistalous

Kolmanneksi suosituin juttu kertoi omavaraisuus haaveista. Osittainen omavaraistalous on asia, joka on vienyt taas mukanaan. Olen leiponut leipää, suunnitellut kevät kylvöjä ja hautonut kotikosmetiikkaa. Ennen kaikkea olen joutunut miettimään omaa elämääni, mihin haluan laittaa aikani ja rahani. En todellakaan haaveile asuvani erakkona sähköttömässä mökissä, vaan mietin sopivaa tasapainoa töissä käynnin, kuluttamisen ja itse tekemisen välillä. Onko asioita, joita tekisin itse mielummin kuin ostaisin valmiina, jos minulla olisi siihen aikaa?

Nokkosletut

Nokkosletut on yksi parhaista villiyrttiruuista mitä tiedän. Ne maistuvat kaikille ja toimivat sekä suolaisten, että makeiden lisukkeiden kanssa. Nokkonen on helppo tunnistaa ja kerätä, joten siinäkin mielessä nokkosletut ovat helppo ruoka aloittaa villiyrttien käyttö. Postauksessa hyviä vinkkejä nokkosen käyttöön!

Kakut kevään juhliin

Kakut kevään juhliin löytyvät tästä koonnista! On suklaakakkua, raparperikakkua, mansikkakakkua, sokeritonta kakkua, you name it. 

Kevät on täynnä erilaisia juhlia, on äitienpäivä, naistenviikko, lakkiaisia, rippijuhlia, päättäjäisiä, valmistujaisia ja jos sun mitä. Tai no naistenviikko on vasta heinäkuussa, mutta voisi olla keväälläkin. Joka tapauksessa kevät on kakunsyönnin luvattua aikaa.

Schwarzwaldin kakku tai black forestin kakku on perinteinen saksalainen suklaa- kirsikkakakku. Tämä ei ole tehty kirsikasta eikä kirsikkalikööristä.

Kaikkien aikojen luetuimmat Top -10