Itsenäisyyspäivän menu on koostettu niin, että sen parissa on hyvä fiilistellä television äärellä. Hulluutta, mutta suurin osa Itsenäisyyspäivän traditioistamme perustuu television katseluun. Katsomme nimittäin aina Tuntemattoman sotilaan, seuraamme paraatia ja illalla linnanjuhlia. Ja syömme tietysti hyvin.

Olen ihminen joka liikuttuu syvästi itsenäisyyspäivänä vaikka muuten en tunnista itsessäni mitään suurta kansallismielisyyttä. Veteraanien iltahuuto ja Finlandia hymni saavat kuitenkin kyyneleet vierimään. Ja kysymys “mitä itsenäisyys sinulle merkitsee?” on sellainen kysymys, jota teinienkin on mielestäni syytä pysähtyä kerran vuodessa pohtimaan.

Tänä vuonna meitä on noin 10 hengen seurue viettämässä itsenäisyyspäivää ja haaveilen sellaisesta noutopöydästä, jossa olisi erilaisia pieniä paloja, joita voisi käydä napsimassa. En kuitenkaan halua, että keittiö sitoo minua liikaa, koska onhan tässä aika paljon telkkariakin katsottavana, niin olen valinnut menuuseen omia pravyyrejani, jotka ovat taatusti hyviä, mutta suhteellisen vaivattomia valmistaa. Itsenäisyyspäivän menu perustuukin herkkuihin, joista osa valmistuu helposti ja osan voi valmistella jo hyvissä ajoin etukäteen.

Itsenäisyyspäivän menu

Itsenäisyyspäivän drinkkivinkki: Kuohuva timjami-mustikkashrub

Lohimoussekakku

Lohimoussekakku on näyttävä ja täyteläinen itsenäisyyspäivän herkku. Suussa sulavan moussen kaverina toimii hyvin saaristolaisleipä. Lohimoussekakku on vähän kuin upgreidattu mätivoikkari.

Itsenäisyyspäivän menu

Lohipastrami

Lohipastrami on perinteisen graavilohen fiinimpi muoto. Se valmistetaan perinteiseen tapaan graavaamalla, mutta lohi saa viimeisen silauksensa pippurihunnusta ja paistopinnasta. Tämä on paras ohje, jota olen kokeillut, se toimii aina.

Itsenäisyyspäivän menu

Briejuusto crostinit

Briejuusto crostini on helposti valmistuva pieni herkkupala joulun juhlapöytään. Crostineita on helppo muunnella, esimerkiksi uunissa paahdetut tomaatit maistuvat mainiolta.

Itsenäisyyspäivän menu

Punajuuri – päärynä – sinihomejuustosalaatti

Ajattelin tehdä muunnelman tästä herkullisesta salaatista, lisäämällä joukkoon kenties vähän vihersalaattia tai rucolaa joukkoon. Nämä ovat minusta ihania talvisia makuja, jotka sopivat hyvin itsenäisyyspäivän tarjoiluiksi.

Savusilakka ruisnapit

Savusilakka on sellainen herkku, jonka arvon olen löytänyt vasta aikuisena. Savusilakoita saa edullisesti lähes joka kaupasta, niitä on melko helppo käsitellä ja niissä on herkullinen maku. Tässä herkullisessa tahnassa savusilakoihin lisätään piparjuurituorejuustoa, ja lopputulos on taivaallisen hyvä.

Puoloffee

Jälkkäriksi ajattelin tehdä ihanan puolukkaisen ja kinuskisen puoloffeen. Tein puoloffeen myös isänpäiväksi ja se oli ihanaa.

Tämän lisäksi olen suunnitellut tekeväni jotain itse tehtyjä makeisia. Olisko sulla just ne parhaat reseptit jouluisiin makeisiin?