Syksyllä perheemme ruokavalio kääntyy kuin itsestään kasvispainotteiseksi. Vihannekset ovat parhaimmillaan ja metsästä saa sieniä kun vaan käy hakemassa. Nyt kun oma puutarha vielä tuottaa marjoja ja hedelmiä, tuntuu, ettei lihaa jää kaipaamaan samalla lailla kuin grillikaudella tai toisaalta talvi-iltojen patoihin.
Olen kova punajuurifani. Niissä on mukava maku ja kaunis väri. Mutta ennen kaikkea ne ovat monipuolinen juures joka taipuu sekä samettisiin keittoihin, laatikoihin, rösteihin ja salaatteihin. Olemme tehneet myös punajuuripastaa. Nam!
Tähän salaattiin hain päärynät omasta pihasta. Ihan ensimmäisen kerran päärynä puu tuottaa sellaisen sadon, että siitä riittää useampaankin reseptiin kokeiltavaksi sen lisäksi, että niitä on syöty tuoreena suoraan puusta.

 

 

Punajuuri-, päärynä- sinihomejuustosalaatti

500 g punajuurta
1/4 tl suolaa
170 g sinihomejuustoa
4 pientä päärynää

1 dl saksanpähkinöitä
1rkl oliiviöljyö
1 rkl hunajaa
tuoreen rosmariinin oksa

Kastike
2 rkl valkoviinietikkaa
4 rkl öljyä
1 rkl hunajaa
2 tl piparjuuriraastetta tai wasabitahnaa
suolaa mustapippuria

Aloita keittämällä punajuuret kypsiksi ja anna jäähtyä. Kuori punajuuret ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi lautaselle. Ripottele päälle hieman suolaa. Nosta kylmään. Tiesithän, että kypsän punajuuren kuoret lähtevät helposti irti pelkästään käsissä pyörittelemällä? Sekoita kastikkeen ainekset keskenään, tarkista maku. Lisää kastike punajuurten sekaan, sekoita.

Paahda seuraavaksi pähkinät. Lisää pannulle öljy, hunaja ja rosmariinin oksa. Anna hautua hetki ja lisää pähkinät joukkoon. Paahdapähkinöitä muutama minuutti, varo polttamasta pähkinöitä.

Leikkaa sinihomejuustokiila noin puolen sentin viipaleiksi ja jaa kahtia. Pese ja kuivaa päärynät. Halkaise ja poista siemenet ja kanta. Leikkaa ohuiksi lohkoiksi ja paloittele.

Levitä punajuurilohkot, juusto- ja päärynäpalat isolle laakealle vadille. Rouhi pähkinät karkeaksi ja viimeistele salaatti niillä. Voit koota salaatin alkuruoaksi suoraan lautasille.