Vietin eilen yhden elämäni erikoislaatusimmista illoista leipoen karjalanpiirakoita Lauttasaaren seurakunnan tiloissa asuvien turvapaikanhakijoiden kanssa. Koko idea lähti siitä, että partiossa Ko-Gi kurssiin sisältyy palvelutehtävä. Koska pakolaiskysymys koskettaa tällä hetkellä koko suomea, koimme sen ajankohtaiseksi ja mielekkääksi aiheeksi.
Palvelutehtävä ei herättänyt minussa suuria tunteita, enkä suoraan sanottuna lämmennyt koko ajatukselle suunnitteluvaiheessa. Koen antavani paljon yhteisen hyvän eteen mahdollistamalla nuorten harrastamista joka viikko tekemällä vapaaehtoistyötä partiossa. Palvelutehtävän suorittaminen tähän päälle tuntui päälle liimatulta partioimagon kiillotukselta.
Koska olen kuitenkin kurssilla ja haluan sen tehdä kunnialla loppuun asti päätimme kurssivartio kavereitteni kanssa ryhtyä tuumasta toimeen. Pakolaiset siis ja jotakin toiminnallista, koska yhteinen kieli puuttuu. Mietittiin ulkopelejä, jalkapallosta mölkkyyn, mutta jostain kumman syystä päädyttiin kuitenkin karjalanpiirakoiden leipomiseen. Ajatuksena järjetön. En edes ikinä ole leiponut karjalanpiirakoita.

Niinpä me kuitenkin sitten keräsimme karjalanpiirakka tarpeet ja lampsimme seurakuntatalolle piirakoita leipomaan. Jännitti ihan hirveästi. Olisiko kuitenkin parempi antaa niiden ihmisten vaan olla omissa oloissaan. Mitä jos idea onkin ihan huono. Järkyttävän huono. Onko tässä mitään Jiitä?!

Jouduttiin ihan oikeasti keräämään itseämme hetki, miettimään mitä tehdään ja miksi. Ja sitten me tehtiin se. Keitettiin puuro ja tehtiin ruistaikina valmiiksi. Levitettiin kamat ruokailuhuoneen pöydälle ja ruvettiin leipomaan. Ensimmäiseltä kiinnostuneelta kysyttiin jos hänkin haluaisi kokeilla. Sitten pikkuhiljaa ihmisiä alkoi kerääntymään leivonta pisteen ympärille. Joku halusi kokeilla, vaikka kertoi, ettei kotimaassaan koskaan tekisi “naisten hommia”. Moni epävarmasti leivonta pöytää lähestynyt paljastuikin näppäräksi käsistään. Vaikka useiden kanssa ei ollut yhteistä kieltä, niin tekeminen yhdisti. Karjalanpiirakoita syntyi nopeasti, samaa tahtia kun oma kiusaantunut ja epävarma olo kaikkosi. Meillä oli ihan oikeasti mukavaa! Hauskoja hetkiä koettiin myös siinä vaiheessa kun valmiita piirakoita maisteltiin. Karjanpiirakat olivat selkeästi paikallinen eksoottinen herkku, joka ei ehkä ensimmäisellä maistelu kerralla auennut leipojille. Mutta se olikin sivuseikka, tärkeintä oli yhdessä tekeminen ja uuden asian kokeminen.

En olisi koskaan uskonut, että itsensä ylittäminen voi tapahtua karjalanpiirakoita leipomalla. Mutta niin kävi. Kohtasin omat ennakkoluuloni silmästä silmään. Sellaisetkin, mitä en ollut kuvitellut omaavani. Päälimmäisenä jäi mieleen sen ymmärtäminen, että lehtien palstoilla ja uutisissa puhutut pakolaiset ovat ihan tavallisia ihmisiä. Ihan niin kuin sä ja mä.

Kaikesta ennakkonegistelystä huolimatta kokemus hyvä. Ja monella tapaa ennakkokäsityksiä murtava. Ja karjalanpiirakoita ei oikeasti ole kovin vaikeaa tehdä.

Haastan sut tekemään päivän hyvän työn.