Paistettu graavilohi on perinteisen graavilohen fiinimpi muoto. Se valmistetaan perinteiseen tapaan graavaamalla, mutta lohi saa viimeisen silauksensa pippurihunnusta ja paistopinnasta.

Jo vuosia oma suosikkini joulupöydässä on ollut sen kalaosuus. Meillä kalapöytä myös muuttuu eniten. Joka vuosi kokeillaan erilaisia uusia reseptejä, muunnelmia vanhoista tutuista herkuista. Paistettu graavilohi on sopivan tuttu, mutta kuitenkin uudenlainen herkku. Ja mielestäni myös tosi hyvännäköinen ruoka.

Paistetun graavilohen lisäksi joulupöydästämme löytyy itse savustettua lohta, graavattua siikaa (joskaan en vielä tiedä millä reseptillä, hyviä vinkkejä saa heittää!), kylmäsavustettua lohta ja erilaisia sillejä. Ja tietenkin mätiä! Mädin kanssa tarjolla on smetanaa ja hienonnettua sipulia. Eli kaikkea ihanaa.

Perheessäni ei koskaan ole syöty kinkkua, vaan jouluna meillä on perinteisesti ollut hirven tai lampaan lihaa. Nyt kun olemme mieheni kanssa tehneet joulua oman perheen kesken, on meillä ostettu kinkkua muutamina vuosina valmiina siivuina ja panostettu enemmän kala- ja kasvisvaihtoehtoihin. Se jouluperinteissä on mielestäni parasta, että niistä voi valita juuri itselleen ja omalle perheelleen sopivat ja kehittää niitä edelleen. Meillä rakastetaan laatikoita, mutta ei niin välitetä lihasta, joten miksi ei sitten panostaa siihen, mistä tykätään?

Millaisia perinteitä teidän joulussanne vaalitaan? Onko jotain josta et luovu? Oletko joutunut tekemään kompromisseja? Entä mikä on suosikkisi joulupöydän herkuista?

 

Paistettu graavilohi

Paistettu graavilohi

AINEKSET

10 annosta
600 g lohifileetä
1 rkl merisuolaa
1/2 tl sokeria
1/2 tl mustapippuria
3 rkl viherpippuria
3 rkl roseepippuria

TILLIMAJONEESI
1 kpl keltuaista
2 tl dijoninsinappia
2 tl omenaviinietikkaa
2 dl rypsiöljyä
50 g tuoretta tilliä

Paistettu graavilohi valmistuu näin:

Poista lohifileestä ruodot, ja nosta se matalaan vuokaan. Ripottele pinnalle suola, sokeri ja rouhittu mustapippuri. Peitä vuoka kelmulla. Anna graavautua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Poista lohen pinnalta mausteet. Leikkaa kala pitkittäin neljäksi tangoksi. Poista nahka samalla.

Rouhi viher- ja roseepippurit. Kaada rouheet lautaselle ja kierittele lohitangot kauttaaltaan rouheessa. Paista 1–2 lohitankoa kerralla kuumalla pannulla nopeasti ilman rasvaa. Noin 20 sekuntia per puoli riittää. Palojen kuuluu ruskistua hiukan pinnalta, mutta jäädä sisältä punaiseksi.

Kääri jokainen tanko tiukasti kelmuun. Anna pakettien vetäytyä kylmässä muutama tunti tai yön yli.

Leikkaa tangot ennen tarjoilua sentin paksuisiksi viipaleiksi. Helpointa on leikata paistetut graavilohipalat terävällä veitsellä ennen kelmun poistamista.

Kumoa kulhoon keltuainen, sinappi ja viinietikka. Vatkaa sähkövatkaimella ja lisää samalla öljyä ensin tipoittain, sitten ohuena nauhana valuttaen. Sekoita lopuksi majoneesin joukkoon hienonnettu tilli.

Tarjoa tillimajoneesi paistettujen graavilohipalojen kastik­keena.

• Majoneesin kaikkien raaka-aineiden tulee olla samanlämpöisiä, eli joko huoneenlämpöisiä tai jääkaappikylmiä.

Paistettu graavilohi

Kannattaa myös katsoa lohichevisen ohje.

Tervetuloa Ku ite tekee blogin joulukalenteriin. Joulukalenterissa myös blogini lukijat pääsevät ääneen ja jakavat omia jouluisia ohjeita ja reseptejä. Kannattaa siis käydä päivittäin katsomassa uudet jouluiset ideat!

joulukalenteri2016