KAUPALLISESSA YHTEISTYÖSSÄ: Clas Ohlson ja Babler

Vastuullisuus, ekologisuus, ilmastonmuutoksen ehkäiseminen, kasvissyönti, lentovero, kulutuksen vähentäminen ja maailman pelastaminen. Siinä muutama kevyt aihe pureskeltavaksi.

Kohti kestävää kehitystä

Mä olen itse kipuillut sen kanssa miten ja kuinka paljon näitä aiheita täällä blogissa nostan esille. Itse olen maailman tuskan kantaja, joka toisaalta rakastaa esimerkiksi matkustamista, syö vähän liikaa hyvää ruokaa ja sortuu toisinaan elämän pieniin ylellisyyksiin.

Arjessa pyrin kuitenkin valitsemaan vastuullisesti, tekemään päätöksiä, jotka osaltaan eivät ainakaan vauhdittaisi maailmassa vallitsevaa epätasa-arvoa tai ilmastonmuutosta. Mikä ei todellakaan ole helppoa. Vaatii valtavan määrän aikaa, energiaa ja ylipäätään kiinnostusta pohtia sitä, mikä aidosti on vastuullinen ratkaisu. Välillä turhauttaa, koska kaikki mitä tekee tuntuu riittämättömältä ja tekee vaan mieli lentää Thaimaaseen syömään pihviä. Silti haluan olla omille lapsilleni esimerkkinä ja toimia niin, että voin sanoa edes yrittäneeni. Että pyrin tekemään parhaani sen tiedon ja osaamiseni valossa, mitä minulla sillä hetkellä oli saatavilla.

Kohti kestävää kehitystä

Kohti kestävää kehitystä

Kun Clas Ohlson halusi tehdä yhteistyötä vastuullisuus kulmalla, olin suoraan sanottuna vähän hämmästynyt. En ollut oikeastaan ikinä yhdistänyt Clas Ohlsonia vastuullisuuteen tai kuvitellut kääntyväni juuri heidän puoleensa kun olen halunnut ostaa jotakin, missä ekologisuus ja eettisyys näkökulmia on mietitty. Jos rehellisiä ollaan, niin mielikuvani on ollut ehkä jopa vähän päin vastainen, “rompetori” tyyppinen.

Välillä on kuitenkin ilo olla väärässä. Clas Ohlsonilla on miettitty vastuullisuutta monesta eri näkökulmasta. Suurien linjojen ja hienojen puheiden lisäksi heillä on tartuttu ihan konkreettisesti toimiin. Vastuullisen tuotteiden osuus on tällä hetkellä 19%, tavoitteena on kasvattaa osuutta 25% ensi vuoden aikana. Heidän mottonsa ”kohti kestävää kehitystä” on sellainen, jonka itse kukin meistä voinee allekirjoittaa.

Vuoden 2019 aikana Clas Ohlson poistaa kertakäyttöiset muoviaterimet valikoimastaan ja lopettaa niiden käytön yrityksen sisällä. Yritys on jo aikaisemmin vaihtanut pillit, lautaset ja mukit paperisiin. Päätös on osa Clas Ohlsonin pitkäjänteistä vastuullisuussuunnitelmaa.

Lue lisää täältä.

Vastuullisuus tarkoittaa ekologisen näkökulman lisäksi myös eettistä toimintaa. Eettisyys ja ekologisuus eivät aina ole sama asia, mikä entisestään hankaloittaa tavallisen kuluttajan elämää. Clas Ohson tarttuu toiminnassaan mm. lasten oikeuksiin. He tekevät yhteistyötä World Childhood Foundationin kanssa. Järjestö tunnistaa ja tukee paikallisia projekteja, jotka työskentelevät lasten seksuaalisen hyväksikäytön, riiston ja väkivallan estämiseksi. Lue lisää täältä. Tämän lisäksi Clas Ohlsonilla kiinnitetään huomiota mm. sukupuolten väliseen tasa-arvoon.

Kuluttaja näkökulmasta ilahdutti se, että moni tavara oli myynnissä hyvin minimalistisesti pakattuna. Turhia muovikääreitä oli selkeästi vältetty ja monia tuotteita löytyy ympäristömerkittyinä, mm. FSC-merkintä ja Joutsenmerkki-tuotteet on selkeästi edustettuina.

Kohti kestävää kehitystä on mottona hyvä. Harva meistä voi sanoa toimivansa kaikessa kuluttamisessaan vastuullisesti. Osittain syynä on tietämättömyys, osittain laiskuus ja mukavuuden haluisuus. On hirvittävän helppoa unohtaa oman toimintansa vaikutukset, koska jälkien seuraaminen vaatisi todellista työtä ja lopputulos tuskin olisi kovin mairitteleva.

Toisaalta jatkuva huonon omantunnon poteminen, erityisesti jos se johtaa sellaiseen tunteeseen, ettei kuitenkaan onnistu ratkaisemaan kaikkia maapallon ongelmia, on turhaa. Riittää että tekee parhaansa, kukaan ei voi odottaa enempää.

Yhteistyön tiimoilta sain myös valita joitakin tuotteita Clas Ohlsonin valikoimasta. Päädyin ruuan säilytykseen liittyviin tuotteisiin, joita hyödynsin ruokalahjoihin. Yksinkertaisesti lasipurkkiin pakatut itse tehdyt lahjat ovat monin tavoin hyvä idea. Kun lahja on syöty, voi purkin käyttää uudelleen. Tai vaikka palauttaa lahjanantajalle uudestaan täytettynä!

Lue meidän omavaraisuus projektista täällä.