Briejuusto crostini on helposti valmistuva pieni herkkupala joulun juhlapöytään.

Briejuusto crostini | alkupalat | leipä | helppo resepti | ruokablogi

Ihanaa joulukuuta! Tuntuu, että vuosi on hujahtanut hirveällä vauhdilla, tuntuu, ettei kesälomasta ole kuin silmän räpäys ja tällä viikolla vietetään suomen synttäreitä. En kestä! Suomi 100 -vuotta!

Kävin tässä taannoin katsomassa Tuntemattoman sotilaan. Mielestäni elokuva oli vaikuttava. Päällimmäisenä elokuvan jälkeen mielessä oli miksi kaikkien hyvien miesten piti kuolla? Olen nähnyt aikaisemmatkin versiot pariin otteeseenkin, mutta silti minulle oli karmea takaisku, että Koskela kuoli tässäkin versiossa. Elokuva oli monessa kohtaa hauska, toisaalta myös liikuttava ja se näytti hienosti sodan järjettömyyden rintamamiesten näkökulmasta. Ensimmäistä kertaa tuntemattomassa näytettiin myös mielten murtuminen. No, en mä mikään elokuvakriitikko ole, mutta suosittelen kaikille näin itsenäisyyspäivän alla.

Halusin tehdä jotain juhlallista pikkupalaa Itsenäisyyspäivään. Tapana meillä on katsella Itsenäisyyspäivän vastaanottoa telkkarista ja napostella siinä sitten jotain juustoja tai muuta pientä herkkua kalsarit jalassa. Tänä vuonna tosin, oikeen 100-vuotisjuhlien kunniakis, olemme menossa perheen kesken oikeen ravintolaan Suomi 100-illalliselle. Briejuusto crostini sopii hyvin pieneksi iltapalaksi, vaikka sitten kun ollaan siirrytty katselemaan niitä virallisia jatkoja.

Briejuusto crostini | alkupalat | leipä | helppo resepti | ruokablogi

Briejuusto crostini

Patonki
oliiviöljyä
pippuria & suolaa
Briejuustoa
Granaattiomena
Lehtipersiljaa
balsamicosiirappia

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa patonki n. ½ cm paksuiksi viipaleiksi. Sivele patonkipalojen molemmat puolet oliiviöljyllä, leikkaa päälle siipale briejuustoa ja ripottele päälle suolaa ja pippuria. Paahda viipaleita uunissa, kunnes juusto sulaa hieman. Irroita granaattiomenan siemenet. Ripottele Briejuusto crostinien päälle granaattiomenan siemeniä, lehtipersiljaa ja balsamicosiirappia.

Voit myös paahtaa leivät ilman briejuustoa ja lisätä paahtuneiden leipien päälle esimerkiksi parmankinkkua, rucolaa tai vaikka uunipaahdettuja tomaatteja.

Balsamicosiirappi

1 dl balsamiviinietikkaa
1 dl granaattiomenamehua
1/3 dl sokeria

Keitä ensin balsamicosiirappi. Mittaa kaikki siirapin aineet kattilaan ja keitä seosta korkealla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes se jäähtyy lusikassa siirappimaiseksi. Pullota siirappi pieneen puhtaaseen pulloon ja jäähdytä.

Briejuusto crostini | alkupalat | leipä | helppo resepti | ruokablogi

Laitoin tähän kuvia myös vähän niin kuin behind the scenes teemalla. Kuvaan käytännöllisyyden takia paljon lattialla ja välillä siihen tulee sitten kavereita ihmettelemään, että mitä täässä on meneillään. Kanit eivät yleensä ole kovin kiinnostuneita, mutta ehkä granaattiomenan tuoksu sitten houkutteli kun Nipsu ei olisi millään malttanut pysyä poissa.