Lohimoussekakku on näyttävä ja täyteläinen joulupöydän herkku. Suussa sulavan moussen kaverina toimii hyvin saaristolaisleipä. Lohimoussekakku on vähän kuin upgreidattu mätivoikkari.

Jos joissain perheissä joulupöydän kunkku on kinkku, niin meillä se on perinteisesti monipuolinen kalavalikoima. Lapsuuden kodissani isäni tekemä sokerisuolattulohi oli jokajouluinen herkku ja koko kalapöytä idean perusta. Nykyisin teen joka vuosi erilaisia kokeiluja ja testailen uusia reseptejä, mutta samat elementit pöydästä löytyvät edelleen. Lohta usealla eri tavalla valmistettuna, mätiä ja siikaa. Joskus saattaa olla myös silliä, riippuu vähän vieraista. Lohi on kuitenkin meillä ehdottomasti se käytetyin joulukala. Olen graavannut kalaa itse, mieheni savustaa pienen palan lohta aattona ja sitten meillä on yleensä lohipastramia. Siinä missä laatikot tehdään meillä hyvin perinteisiä reseptejä käyttäen, voi kalaideoilla jouluna myös vähän leikitellä. Tänä vuonna olen ajatellut tehdä ainakin siikacheviseä, jossa makua on antamassa lime ja tuore korianteri.

Lohimoussekakku sopii hyvin juhlapöydän keskipisteeksi. Tämän saa myös helposti muutettua voileipäkakuksi lisäämällä kerroksen saaristolaisleipää moussen väliin! Mikä mahtava idea, vaikka itse sanonkin! Toimisi esimerkiksi Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa vallan mainiosti. Tai sitten voit tehdä tämän vuokaan ja leikata suolaisiksi leivoksiksi. Eli voisi melkein sanoa, että tässä sinulla on käsissäsi monien mahdollisuuksien kakku.

Kokeile myös

Lohimoussekakku | kalapöytä | lohikakku | lohimousse Lohimoussekakku | kalapöytä | lohikakku | lohimousse

Lohimoussekakku

Ainekset
5 kpl liivatelehteä
3 rkl sitruunamehua
5 dl kuohukermaa
200 g ranskankermaa
250 g kylmäsavulohta
100 g lohenmätiä
1 kpl punasipuli
tilliä
ruohosipulia
Suolaa
pippuria
250 g saaristolaisleipää ohuina viipaleina

Tee näin:

Liota liivatelehdet kylmässä vedessä lautasella 10 minuuttia kunnes ne ovat pehmeitä. Kuumenna kattilassa sitruunanmehu.

Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon ranskankerma.

Kuutioi kylmäsavulohi ja sipuli. Sekoita kala ja sipuli vaahtoon. Lisää joukkoon maun mukaan hienonnettua tilliä ja ruohosipulia. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

Purista kevyesti liivatelehdistä vesi pois. Sekoita ne höyryävään sitruunamehuun. Kaada seos vaahtoon samalla sekoittaen.

Kaada mousse kelmulla vuorattuun leipävuokaan. Peitä pinta ohuella kerroksella saaristolaisleipää. Peitä pinta kelmulla. Anna hyytyä jääkaapissa vähintää 5 tuntia tai yön yli. Kumoa ja tarjoile.

Lohimoussekakku | kalapöytä | lohikakku | lohimousse

Muita kivoja joulukalentereita:

Vinkkaa omasi, niin lisätään listaan 🙂