Lakritsigraavattu lohi on mielenkiintoinen uusi tuttavuus! Siitä tekee helposti maukkaat alkupalat kun laittaa itse tehdyn lakulimpun tai saaristolaisleivän päälle oikeaa voita ja sopivan kokoisen kimpaleen graavattua lohta. Halutessaan koko komeuden voi kruunata tillin palalla. Me syötiin tätä itsenäisyyspäivänä, mutta tää sopii oikein hyvin myös uudenvuoden kekkereihin, eikö?

Meillä ollaan sellaisissa lähdön tunnelmissa, ettei koko uudenvuoden juhlintaan jaksa oikein panostaa. Heti uudenvuoden jälkeen koko poppoo nimittäin painelee kaivatulle lomalle Intiaan. Olemme olleet töissä läpi koko joulun, ja rankan syksyn jälkeen loma tulee todellakin tarpeeseen. Koska uutta vuotta on kiva kuitenkin jollakin tapaa juhlistaa, varasin meille pöydän Kirkkonummelaisesta Bistro o matista. Bistro o mat on meille tuttu ravintola, se on helposti lähestyttävä, ruoka ja palvelu on hyvää ja lapsi ystävällistä. Brunssi on erinomainen, suosittelen.

Mutta intia! Se kyllä jännittää vähän. Ihan uusi kulttuuri, uudenlaiset tavat ja ruuat. Kiehtovaa ja hyvällä tavalla jännittävää. Toisaalta myös kaikki ei niin kivat jutut jännittävät, vatsataudit, roskaisuus ja toisaalta omassa mielessäni pyörivät myös Intiaan liittyvät ihmisoikeusasiat, vaikka niihin ei varmaan perusturisti reissulla niin helposti törmääkkään. Omat vanhempani ovat matkustaneet Intiassa ristiin rastiin. He käyvät lähes kerran vuodessa useamman viikon reissun ja sitä kautta olemme kuulleet Intiasta paljon. Oma reissumme suuntautuu Goalle, jonka uskomme olevan tälläisille länkkäreille helppo paikka aloittaa uuteen kulttuurin tutustuminen.

Kirjoitan kun en olisi koskaan ulkomailla käynytkään, mutta vaikka olen eläissäni matkaillut aika paljon, olen silti sellainen lievä reissustressaaja. Enkä ihan syyttä. Lasten kanssa matkustellessa on useammankin maan terveydenhuolto järjestelmä tullut tutuksi. Perinteisten turistiripuleiden lisäksi on esimerkiksi käyty hengittämässä spiiraa ja pohdittu meduusan polttamia. Tämä takia meillä on matkavakuutukset, rokotukset ja suht kattava matka-apteekki matkassa, vaikka mitään extremematkailua ei harrastetakkaan.

Oletteko te koskaan käyneet Intiassa? Onko antaa viime hetken vinkkejä?

Lakritsigraavattu lohi

Lakritsigraavattu lohi

Tarvikkeet

700 g lohifileetä
1 rkl karkeaa merisuolaa
1 rkl sokeria
¾ tl lakritsijuurijauhetta
1 tl anista
½ tl rouhittua mustapippuria

Tee näin:

Nypi lohifileestä mahdolliset ruodot pois.

Sekoita keskenään merisuola, sokeri, lakritsijuurijauhe, anis ja mustapippuri. Levitä mausteseos lohifileen pinnalle.

Kääräise lohifilee voipaperin ja tuorekelmun sisälle. Nosta jääkaappiin ja anna graavaantua vähintään 12 tuntia.

Pyyhkäise mausteseos lohen pinnalta pois ja leikkaa lohi ohuiksi nahattomiksi viipaleiksi.

Lakritsigraavattu lohi