Jouluskonssit on helppoa ja nopea tehdä vaikkapa joulupäivän aamupalalle. Niissä maistuu muskottipähkinä, karpalo ja rosmariini. Ja voin kertoa, nämä eivät jää syömättä.

Jouluskonssit ovat samalla tämän vuoden joulukalenterin viimeinen luukku. Omasta mielestäni kalenteri on ollut innostava, monipuolinen ja jouluinen. Mahdotonta sanoa, mikä luukku olisi ollut oma suosikkini, mutta eniten luettuja jouluisia ideoita ovat olleet saaristolaisleipä, havukoriste oveen, mehevä taatelikakku, jämälanka kranssi ja ja vielä toinen saaristolaisleipä.

Kiitos kaikille, jotka ovat olleet mukana joulukalenteria tekemässä, lukemassa ja kommentoimassa. Olen kiitollinen teille kaikille siitä, että saan jo toisena jouluna tehdä tälläisen yhteisöllisen joulukalenterin. Se herättää oman joulumielen, inspiroi kokeilemaan uutta ja avaa silmiä erilaisille tavoille viettää joulua.

Meillä on tänä vuonna ollut siitä erityisen vähästressinen joulu, että olemme sairastaneet jo reilun viikon, joten mitään ei ole juuri jaksanut tehdä. Ja juuri kun alkoi tuntua siltä, että pikku hiljaa jaksaisi kaupoille lähteä, niin auto sanoi sopimuksensa irti ja se piti hinauttaa korjaamolle. Luojalle kiitos ruuan kotiinkuljetuspalveluille ja sukulaisille, jotka tuovat ruuat mukanaan kun tulevat. Aina ei pysty eikä jaksa, silti joulu tulee ja se juuri niin hyvä kuin se näissä olosuhteissa voi olla. Nautitaan kaikki itse tehdystä tai valmiina hankitusta joulusta, onneksi joulu on joka vuosi!

Toivotan teille kaikille ihanaa ja rauhallista joulun aikaa!

Jouluskonssit

Jouluskonssit

Skonssit (8 kpl)
5dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl ruokasoodaa
3/4 tl muskottipähkinää
1 tl vanilijasokeria
1/4 tl suolaa
115g suolatonta voita, kuutioituna
1,5 dl jogurttia (tai piimää)

2-3 rkl kuivattuja karpaloita
1-2 rkl tuoretta rosmariinia pilkottuna

Skonssien voiteluun:
1 iso muna, kevyesti vatkattuna
1 rkl maitoa

Sekoita jauhot, sokerit, muskottipähkinä, leivinjauhe, sooda ja suola keskenään kulhossa. Leikkaa voi pieniksi paloiksi ja sekoita joukkoon. Taikina saa jäädä kohtuullisen rosoiseksi. Lisää jogurtti, karpalot ja rosmariini ja sekoita vielä sen verran, että ainekset yhdistyvät juuri ja juuri toisiinsa. Vältä liiallista sekoittelua. Siirrä taikina jauhotetulle alustalle, vaivaa taikinaa muutaman kerran varovasti ja muotoile siitä halkaisijaltaan noin 18 cm:n pituinen kiekko. Leikkaa kiekko kahdeksaan osaan. Ennen uuniin laittamista skonssien päälle suditaan vielä munasta ja maidosta laadittua seosta. Paista 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes skonsseissa on kaunis väri.

Jouluskonssit