Törmäsin netissä taannoin pariin oman elämänsä valmentajaan, jotka kertoivat tarjoavansa hyvään hintaan sen viimeisen valmennuksen, jolla varmana tippuu sen seitsemän kiloa ja hyvään hintaan. Kun yritin tutkia näiden valmentajien taustoja, koulutusta ja muuta sen sellaista, löysin vain yleistä huttua siitä, kuinka pitkä kokemus heillä oli ja että on käyty erilaisia koulutuksia ja valmennuksia sen kummempia erittelemättä. Mutta ainakin he itse olivat vakuuttuneita siitä, että jos vain ymmärtäisin maksaa heille, olisi lihavuuteni iäksi taakse jäänyttä elämää. Kuinka houkutteleva ajatus!

Koska olen kovin kitsas maksamaan muille, mieleeni juolahti tietysti oma bisnesidea. Miksi en ryhtyisi itse valmentajaksi? Ylipainovalmentajaksi? Minulla nimittäin on vuosien kokemus ylipainosta. Voisi jopa sanoa, että voisin toteuttaa ylipainovalmennusta yli 40 vuoden kokemuksella. Lisäksi minulla on kokemusta ylisukupolvisesta ylipainosta ja tunnenpa monia muitakin lihavia henkilöitä. Piireissäni on myös laihoja, jotka ovat sittemmin lihoneet, ja lihavia, jotka ovat sittemmin laihtuneet. Eli tietoa on! Olen elänyt lihavaa arkea vuosikymmenet, joten voin todellakin sanoa tietäväni siitä seikan jos toisenkin ja kun hinnasta sovitaan, olen valmis kertomaan parhaimmat palat myös tuleville valmennettavilleni.

Lisäksi voin tituleerata itseäni laihduttamisen asiantuntijaksi. Eikä tietoni rajoitu vain yhteen tapaan laihduttaa, vaan vuosien varrella relevanttia kokemusta ja oppia on kerrytetty painonvartioista, karppauksesta, paleosta, ja muista hiilihydraattitietoisista dieteistä, pussikeittokuureista, kalorilaskennasta ja lääkityksestä. Voin sanoa, että varmuudella olen elämäni aikana pudottanut nykyisen painoni verran painoa. Jos se ei riitä aateloittamaan laihdutuksen asiantuntijaksi, niin mikä sitten? Joku kirjekurssi vai?

Liikunnankin suhteen voin jo hyvin pientä korvausta vastaan ryhtyä antamaan vinkkejä. Voisin kuvailla osaamistani lihavaan kehoon erikoistuneena valmentajana. Lisäksi olen itse liikkunut koko ikäni. Vähintäänkin sohvan ja jääkaapin väliä, mutta myös pidemmälle. Erilaisista vammoista ja liikerajoituksista totean vain, että en ole fysioterapeutti, mutta voin vilkaista.

Ja loppuun vielä ennen/jälkeen kuvat niin kuin asiaan kuuluu.

Vitsit sikseen, en tiedä tulenko enemmän vihaiseksi vai surulliseksi näistä valmennuksista. Valmennuksista, joissa ihan kuka vaan, millä tahansa osaamisella kuvittelee omaavansa sellaisen tiedon ja osaamisen, jolla ratkaistaan yhteiskunnan läskiepidemia, yksi lihis kerrallaan tietysti. Yhteistä näille valmennuksille usein on, että kyseessä on se viimeinen kurssi minkä lihava ihminen tarvitsee. Kaikki muut kuin kurssin tarjoamat tavat painonhallintaan ovat raskaasti tuomittavaa p*skaa. Valmentajalla on “kokemusta” ja “koulutusta/kursseja/valmennuksia”, mutta ei mistään ei oikein saa selville että mitä sitten oikeastaan. Kommentit asiakkailta ovat ylistäviä. On helppoa, halpaa ja varma tulos.

Itse mietin, että jos todella kaikki olisi noin helposti ratkottavissa, niin miksi me puhutaan edes mistään epidemiasta? Jos peruskoulupohjalta ponnistavakin pystyy luomaan valmennuksen, joka ratkaisee lihavuuden syntysyyt, niin miksi minä, korkeakoulutettu ihminen olen edelleen ylipainoinen? Vihaiseksi mut tekee se, että ihanko todella joku ajattelee, että salaattiohjeen jakaminen ja pari kumpparijumppa tipsiä ratkaisevat lihavuuteen liittyvät kompleksiset ongelmat? Että kuka tahansa jumppapirkko tai -petteri, kuvittelee tietävänsä lihavuudesta enemmän kuin se lihava ihminen itse?

On itsestään selvää, että lihavuuteen liitetään monia ominaisuuksia, ihan tiedostamatta. Tyhmyys, saamattomuus, itsekurin puute ja avuttomuus. Eihän kukaan muuten ajattelisi, että lihavuus johtuu siitä, että ihminen ei tiedä olevansa lihava tai että lihavat pitää pelastaa. Itsekurin puutteesta en tässä yhteydessä edes jaksa aloittaa, olkoon se aihe omalle postaukselleen.