Nokkosletut on yksi parhaista villiyrttiruuista mitä tiedän. Ne maistuvat kaikille ja toimivat sekä suolaisten, että makeiden lisukkeiden kanssa. Nokkonen on helppo tunnistaa ja kerätä, joten siinäkin mielessä nokkosletut ovat helppo ruoka aloittaa villiyrttien käyttö.

Tässä kuussa ruokabloggaajien kuukauden ruokahaasteessa on aiheena nokkonen. Haasteessa ei valita voittajaa, vaan tarkoituksena on jakaa iloa ja inspiraatiota! Mukaan pääset julkaisemalla reseptisi ja lisäämällä siihen #kuukaudenruokahaaste

Nokkosletut

Nokkonen

Nokkonen on tunnetuin villivihanneksemme ja syystäkin. Se on maukas ja esimerkiksi pinaattiin verrattuna siinä on moninkertainen määrä ravintoaineita. Nokkonen sisältää paljon piitä, rautaa ja C-vitamiinia, lisäksi nokkonen sisältää myös tärkeitä A-, B-, E- ja K-vitamiineja.

Nokkosesta voi lehtien lisäksi käyttää sen siemenet. Siemenet sisältävät E-vitamiinia, linolihappoa ja karvasaineita. Siemeniä voi nauttia raakana tai kypsennettyinä. Liota siemeniä yön yli, se aktivoi entsyymit ja vitamiinit. Nokkosen siemeniä voi sekoittaa esimerkiksi leipätaikinaan!

Nokkosta on perinteisesti käytetty rohtona ja ravintokasvina pinaatin tapaan. Vuosisatoja nokkonen on ollut lääke lähes joka lähtöön: sitä on käytetty paitsi keuhko-, vatsa- ja virtsavaivoihin sekä koiranpuremiin myös kunnon kohennukseen ja lemmenlääkkeeksi.

Martat

Nokkosen kerääminen

Nokkosia ei kannata kerätä teiden varsilta, eikä typpipitoisesta maasta kuten lantakasojen, koirien ulkoilutusreittien tai ulkohuussien reunuksilta. Nokkoset keräävät itseensä nitraattia, jotka muuttuvat elimistössä nitriitiksi. Nokkosen ryöppääminen tuhoaa mahdolliset nitriitit. Ryöppääminen tuhoaa kuitenkin myös osan ravintoaineista. Esimerkiksi C-vitamiini säilyy paremmin, jos nokkosen kuivattaa ryöppäämisen sijaan. Sen sijaan kalsium säilyy vaikka nokkosen ryöppääkin. Ryöpätyt nokkoset voi kuivata tai pakastaa jatkokäyttöä varten.

Paras nokkosen poiminta-aika on alkukesästä ennen kukintaa. Parhaita ovat nuoret, 5–10 cm:n mittaiset versot. Myöhemmin nokkosista kerätään vain lehdet, ja nekin ennen kukintaa. Keräilykautta voi kuitenkin pitkittää helposti. Jos nokkosen leikkaa keväällä, voi sitä poimia uudelleen noin kuukauden päästä.

Nokkosen säilöminen

Ruoaksi valmistettaessa nokkoset on hyvä ryöpätä eli kiehauttaa ensin vähässä vedessä ja valuttaa ne hyvin siivilässä. Ryöpätyt nokkoset kannattaa hienontaa ennen käyttöä veitsellä tai monitoimikoneessa. Tämän jälkeen ne ovat valmiita ruuanlaittoon tai säilöttäväksi. Nokkosen voi joko pakastaa tai kuivata.

Jos kuivaat isoja eriä, hyötykasvikuivuri on hyvä hankinta. Myös pannuhuone, kylpyhuoneen lämmitetty lattia ja pyykinkuivauskaappi ovat hyviä kuivauspaikkoja. Nokkoset kuivataan alle 35°C lämmössä, kuten kaikki muutkin yrtit.

Älä heitä nokkosten keitinvettä hukkaan. Sitä voi käyttää hyödyksi monella tavalla, esimerkiksi hiusten huuhteluun ja kasvien lannoitteena.

Nokkosletut

Ainekset:

 • 1 l maitoa
 • 4 munaa
 • 1 tl suolaa
 • 6 dl vehnäjauhoja
 • 50g sulatettua voita
 • 1,5-2 litraa nokkosia tuoreina (ryöpättynä n. 1,5dl)
 • Paistamiseen: voita tai öljyä

Tee näin:

 1. Kerää nuoria nokkosia tai vain ylimmät lehdet. Ryöppää lehdet nopeasti kiehuvassa vedessä.
 2. Kaada vesi pois ja valuta nokkosia hetki. Kaada nokkoset maidon joukkoon ja soseuta ne sauvasekoittimella. Lisää joukkoon muut taikinan aineet ja anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia.
 3. Paista nokkosletut tavallisten lettujen tapaan voissa tai öljyssä.
 4. Nauti joko suolaisten ja makeiden lisukkeiden kera

Katso myös muut villiyrttireseptini: