On taas omavaraisuus bloggaajien yhteisen haasteen aika. Suuntana omavaraisuus on kerran kuukaudessa ilmestyvä bloggaajien yhteispostaussarja. Sarjassa seurataan omavaraisuus bloggaajien matkaa kohti omavaraisempaa elämää. Olen koonnut kaikki omavaraisuutta käsittelevät postaukseni tänne. Tämän postauksen lopusta löydät linkit muiden omavaraisuus bloggaajien postauksiin.

Meidän kevät on alkanut vauhdilla. On taimikasvatusta, uuden kanalan kunnostusprojektia, kasvimaan valmistelua, villiyrttien ja sienien keräämistä, istutusta ja aitaamista. Ja samalla tulevan kasvukauden suunnittelua. Tsekkaa myös meidän vlogi!

Villiyrtit

Nokkonen on villiyrteistä suosikkini ja se on juuri nyt parhaimmillaan. Nokkonen on helppo tunnistaa, kerätä ja käyttää. Itse kerään nokkosesta vain latvuksen ja käytän sitä pinaatin tapaan. Nokkonen toimii erinomaisesti esimerkiksi fetajuuston kanssa pastassa tai piirakoissa. Katso ohje villiyrtti pastaan, nokkoslettuihin ja nokkospestoon.

Nyt on myös paras aika kerätä kuivunmahlaa! Mahlaa juomme sellaisenaan, emmekä ole lähteneet sitä säilömään tai keittelemään siirapiksi. Mahlassa on veden lisäksi vain 1% muita aineita, eikä sen siirapoittaminen tunnu vaivansa väärtiltä.

Kasvihuone

Tomaatit olen tänä vuonna istuttanut kasvihuoneeseen jo huhtikuun puolessa välissä. Kyllästyin siihen, että kotona sisällä kaikki paikat ovat täynnä taimia ja kasvivalo virityksiä, multaa ja potteja. Kasvihuoneessa tomaatit olivat aluksi kolmen harson alla, nykyisin vain yhden. Lisäksi kasvihuoneessa on puhallin, joka estää lämpötilan vajoamisen pakkasen puolelle. Muutama tomaatti sai ilmaston vaihdoksesta slaagin ja kuoli, mutta suurin osa on hyvässä kasvussa ja kukkia näkyy jo monin paikoin.

Tomaattien lisäksi kasvihuoneessa majailevat paprikoiden ja kurkkujen istuttamattomat taimet + istuttamattomat tomaatin taimet, jotka myöhemmin menevät esimerkiksi amppeleihin tai toisiin kasvihuoneisiin.

Seuraavaksi tehtävänä oli korjata toistaiseksi vielä tyhjillään olevan lasikasvihuoneen yksi rikki mennyt lasi ja ruveta asentamaan kastelujärjestelmää tomaateille.

Kasvulaatikot

Kasvulaatioita olemme möyhentäneet ja poimineet niistä valtavan määrän juolaheinää. Joitakin aikaisia lajikeita kuten palsternakkaa, mustajuurta, retikkaa, aikaista porkkanaa ja pinaattia on jo kylvetty avomaalle. Harson alla on myös vähän sipulia.

Kasvulaatikoiden viljelyn helpottamista varten minulla on suunnitelma, jonka avulla kieroviljelyä on helppo harrastaa. Jokaisella laatikolla on numero ja kiertoviljely numero, niin että jos edellis vuonna siinä on viljelty ryhmän 2 vihanneksia, kuten porkkanaa ja muita juurikkaita, kasvatetaan siinä tänä vuonna ryhmien 3-4 vihanneksia, kuten tilliä, persiljaa, hernettä ja papua. Peruna on ryhmässä 3, mutta me viljelemme perunaa avomaalla.

Avomaa

Ihan ensiksi maata parannettu levittämällä pellolle kompostia ja viimevuotista hevosenlantaa. Joka keväinen homma, joka maksaa vaivan. Meillä maa on hyvin savipitoista, mutta vuosien kompostin lisääminen on tehnyt tehtävänsä ja maa on hyvin elävää ja ravinteikasta.

Peruna on kylvetty. Aikaisin tiedän, mutta toisaalta kevät tässä rannikolla on ollut lämmin. Osa perunoista laitetaan vasta myöhemmin, varmuuden varalta.

Avomaalle meille tulee myös kukkapelto. Osittain ihan sen takia, että rakastan kukkia, mutta ensisijaisesti pölyttäjien takia. Kukkapelto vaatii aitauksen, sillä peurat popsivat muuten itäneet taimet parempiin suihin.

Nyt tässä oikeastaan vaan jatketaan kylvöjä, esikasvatusta, aitaamista, kanalaa ja kaikkia muita “pitäisi varmaan” projekteja!

Tässä muiden bloggaajien linkit: