Villiyrttipasta on ilmastoruokaa parhaimmillaan. Pastaa syödessäni tunsin fyysisesti hyvittäväni hiilijalanjälkeäni ja kuinka helposti! Keräämällä pihastani rikkaruohoja, joita myös villiyrteiksi paremmissa piireissä kutsutaan.

Villiyrttipasta

Olen lähtökohtaisesti vähän sitä mieltä, että muutamia harvoja poikkeuksia lukuunottamatta villiyrtit maistuvat parhaimmillaankin ruoholle. Voi olla, että joudun joskus uudelleen arvioimaan kantaani, mutta olen sentään syönyt ihan michelintähden tasoisia rikkaruohoja. Eikä lähtenyt.

Mutta kuten sanottu, on myös poikkeuksia. Ja yhtenä sellaisena pidän nokkosta. Kevään ensimmäinen nokkoskeitto on tapahtuma, nokkosletut maistuvat aina, eikä nokkospestossakaan mitään vikaa ole.

Villiyrttipasta sai alkunsa siitä, että jääkaapissa oli pieni kipollinen edellispäivän lounaasta ylijäänyttä nokkoskeittoa. Koska säästäväisyys on uusi harrastukseni, halusin hyödyntää keiton jämät jotenkin. Tilanne eskaloitui siihen, että päätin tehdä pastaa, huomasin ettei kaapissa ole pastaa, päätin tehdä pastan itse ja siinä vaiheessa kun lounas kuvauksineen oli valmis, oli yksi syöjä jo lähtenyt VPK:n keikalle ja toinenkin syönyt sen verran leipää, ettei pasta enää nyt maistunutkaan. Joten siinä sitten istuin pöydän ääressä syömässä yksin ilmastopastaani.

Teidän ei välttämättä tarvitse tehdä tätä yhtä pitkän kaavan kautta, vaan oikaista esimerkiksi valmispastan kanssa. Toisaalta, miksi ei. Pastan tekeminen itse on oikeastaan aika helppoa.

Tässä pastassa olen tavoistani poiketen käyttänyt myös vuohenputkea, jota meillä kasvaa valtavat määrät ja joka menee sellaisissa ruuissa missä on jokin voimakas maku kuten tässä pastassa feta. Vuohenputkelle myös se plussa, että sitä on mielyttävämpi kerätä kuin nokkosta. Muistathan, että villiyrtteihin pätee samat säännöt kuin sienestykseen. Kerää vain niitä yrttejä, jotka varmuudella tunnistat!

Villiyrttipasta

Pasta pastakoneella

 • 300g Durumvehnäjauhoja
 • 3 munaa
 • 2 tl öljyä
 • 1 tl suolaa

Tee näin:

 1. Mittaa jauhot pöydälle tai kulhoon. Tee jauhokeon keskelle syvennys, johon lisätään neste, öljy ja suola. Sekoita ainekset keskeltä reunoille edeten kiinteäksi taikinaksi. Alusta taikinaa n. 10 min kimmoisaksi. Anna taikinan levätä peitettynä n. 30 min.
 2. Mankeloi taikina ohueksi levyksi 3 – 4 kertaa ja taita kolmin kerroin joka kerralla. Pastakoneen telojen väliä ohennetaan, kunnes haluttu paksuus on saavutettu.
 3. Leikkaa pastalevy ohuiksi nauhoiksi tai haluamaasi muotoon. Anna pastojen kuivua jauhotetulla pöydällä tai pyyhkeellä 15 -30 min. 
 4. Keitä pastaa 2-4 min runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitetty pasta siivilään ja valuta vesi pois.
 5. Tuorepasta säilyy 3 – 4 päivää. Säilyvyyttä voi lisätä kuivaamalla muotoillut pastat 50 – 75-asteisessa uunissa n. tunnin ajan.

Villiyrttikastike pastalle

 • 1 l villiyrttejä, esim nokkonen ja vuohenputki
 • 1 sipuli
 • 3 valkosipulinkynttä
 • öljyä kuullottamiseen
 • 1 dl kermaa
 • ruohosipulia
 • fetajuustoa
 • suolaa ja mustapippuria

Tee näin:

 1. Huuhdo villiyrtit hyvin. Valuta  ja leikkaa villiyrtit hakkelukseksi. 
 2. Kuumenna öljy ja lisää joukkoon kuoritut ja hienonnetut sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota hetki ja lisää pannulle villiyrtit. Anna hautua kannen alla noin 5 minuuttia.
 3. Lisää kerma ja mausta suolalla, mustapippurilla, murennetulla fetajuustolla ja hyvin hienoksi leikatulla ruohosipulilla. Sekoita villiyrttikastikekastike kuuman, juuri keitetyn ja valutetun pastan joukkoon ja ripottele päälle loput fetajuustosta.

Lue lisää villiyteistä Suomen luonnon sivuilta. Osallistun tällä reseptillä myös Ruokabloggaajien kuukauden ruokahaasteeseen, jossa tässä kuussa on teemana nokkonen. Mukaan pääset käyttämällä #kuukaudenruokahaaste hästägiä, missä tahansa mediassa.