Askartelussa käytettävät musteet

Olen nauhoittanut lyhyen videon, jossa esittelen erilaiset askartelussa käytettävät musteet. Video ei ole kaikenkattava, mutta se auttaa alkuun. Video on kuvattu pari vuotta sitten, joten uusia musteita on varmasti tullut markkinoille. Videolla esiintyvät musteet ovat sellaisia, jotka on helppo löytää kotimaisista askartelutarvikeliikkeistä.

 

Askartelukursseilla tulee usein puhetta musteista. Musteita on moneen lähtöön ja alussa voi olla hankalaa hahmottaa minkä musteen hankkisi tai minkälaisen musteen omaan työhönsä valitsisi.

Tähän kysymykseen ei ole olemassa yksiselitteisesti oikeaa vastausta. Musteita on olemassa erilaisia, eri käyttötarkoituksiin soveltuen.

Pääsääntöisesti musteet jaotellaan peittäviin ja läpikuultaviin musteisiin. Musteiden kanssa on myös hyvä tietää ovatko ne vesi-, liuotin-, vai öljypohjaisia. Musteen valintaan vaikuttaa erityisesti se, millaiselle pohjalle mustetta halutaan käyttää.

Askartelussa käytettävät musteet

Useimmissa musteissa on pohjassa informaatiota musteen soveltuvuudesta erilaisille pinnoille. Jos tietoa ei omasta musteesta löydy, kannattaa varovasti kokeilla omaa mustetta halutulle materiaalille.

Vesiliukoiset musteet

Vesiliukoiset musteet reagoivat aina veteen. Tämä kannattaa pitää mielessä kun värejä kerrostetaan. Vesiliukoisia musteita ovat esimerkiksi Distress Inkit. Distress inkit ovat mainioita musteita erilaisten taustojen ja efektien tekemiseen. Niillä voi myös leimata, mutta kannattaa huomioida, että vesiliukoiset musteet reagoivat myös toisiinsa. Distress musteet soveltuvat huokoisille pinnoille, kuten paperille.

musteetjaskräppäys

Öljypohjaiset musteet

Öljypohjaisia musteita ovat esim. VersaFine musteet, jotka soveltuvat huokoisille pinnoille, tekevät tarkkaa jälkeä ja kuivuvat paperilla välittömästi. Versafine ei reagoi veteen, joten se soveltuu töihin joissa käytetään esimerkiksi mistejä. Mustetyyny on todella riittoisa.

musteetjaskräppäys3

Liuotinpohjaiset musteet

Liuotinpohjaisia musteita ovat mm. StazOn musteet, jotka soveltuvat useimmille pinnoille, kangasta lukuun ottamatta. Voit huoletta leimata muoville, metallille, lasille, sellofaanille, alumiinifoliolle, nahalle ja akryylille. Koska muste on liotinpohjainen, on leimasinten puhdistamiseen käytettävä erityistä puhdistusainetta. Musteen kuivuminen kestää hetken, mutta kuivumista voi nopeuttaa. StazOn on hyvä valinta silloin kun työssä on monenlaisia materiaaleja ja halutaan jälkeä joka ei reagoi mahdollisiin uusiin kerroksiin.

musteetjaskräppäys4

 

Musteita myydään eri kauppanimillä ja hieman eriominaisuuksilla, mutta karkeasti ne ovat kaikki jaettavissa sen mukaan ovatko ne vesi-, liuotin-, vai öljypohjaisia ja sen mukaan ovatko ne peittäviä vai läpikuultavia.

korttiaskartelu

 

Musteiden käyttö skräppäyksessä

Elävyyttä musteiden kanssa saa luotua esimerkiksi sabluunoiden ja maskien avulla. Sabluunassa väri menee paperiin sabluunassa olevien aukkojen kautta ja maski taas estää värin kulkeutumisen paperille. Kumpiakin on mahdollista ostaa valmiina tai tehdä itse. Vain mielikuvitus on rajana.

Musteita, etenkin vesiliukoisia musteita voidaan levittää musteenlevittimien tai tavallisen meikkisienen avulla. Musteita voidaan myös leimata suoraan taustaan tai kuvioida musteiden avulla yksityiskohtia.

maisema