Olen viime aikoina pyrkinyt muuttamaan ruokavaliota enemmän vegaaniseen suuntaan. Kaikki alkoi vegaaninen tammikuu -haasteesta, johon osallistuin. Kahden ensimmäisen viikon aikana olin luovuttamassa joka ikinen päivä. Karvain kokemus oli p*sk*lta maistuva makaroolilaatikko (never again). Puolisoni kuitenkin on jatkanut vegaanista ruokavaliota tähän päivään saakka, joten yritän suosia vegaanisia vaihtoehtoja aina kuin se suinkin on mahdollista (puolisoni mielestä se on aina mahdollista).

Vegaaniset kokeilut ovat opettaneet minulle monta asiaa. Ensinäkin sen, että makaroonilaatikko ei onnistu vegaanisena, lasagnet ja muut pastat sen sijaan aivan mainiosti. Kananmuna on monesti aivan turha, sitäkin ilman selviää. Esimerkiksi lettutaikina, kakkupohja, pullataikina muutamia mainitakseni. Parhaita vegaanisia ruokia ovat ruuat, jotka luontaisesti ovat vegaanisia, kuten vaikkapa Gochujang nuudelit (en tosin tiedä näiden alkuperästä yhtään mitään), Kesärullat, Pirkka Luomu Hernekeitto, linssikeitto, erilaiset kookosnuudelikeitto hässäkät, linssibolognese ja monet kasvispastat. Sen lisäksi ollaan opeteltu käyttämään tofua hyvin monipuolisesti ja muuntamaan monet lempiruuat vegaaniseen muotoon, kuten tacot ja risotot. Jossain kohti osa porukasta lisää parmesaanit ruuan päälle ja osa ei. Pizzan juustosta en tingi.

Tämän vegaaniset piirakkapohjan olen alunperin bongannut Glorian ruoka ja viini lehdestä ja tehnyt siitä omat versioni. Olen kokeillut samalla pohjalla mustikkapiirakkaa ja omenapiirakkaa ja voin sanoa, että toimii. Resepti on helppo ja nopea tehdä, ohjeen etsiminen vie yleensä kauemmin aikaa.

Vegaaninen raparperipiirakka ohje

 • 3 dl vehnäjauhoja
 • 3/4 dl perunajauhoja
 • 1 1/2 dl sokeria
 • 3/4 tl suolaa
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 1 sitruunan kuori raastettuna
 • 150g mantelimassaa
 • 100g vegaanista juoksevaa margariinia
 • 2 dl kauramaitoa
 • 3 raparperin vartta pilkottuna
 • 1 rkl fariinisokeria

Sekoita keskenään kuivat aineet, raasta joukkoon sitruunan kuori. Raasta mantelimassa karkeaksi raasteeksi ja nypi kuivien aineiden joukkoon. Lisää juokseva margariini ja kauramaito, sekoita puuhaarukalla. Levitä taikina piirakka vuokaan, ripottele päälle raparperit ja viimeistele fariinisokerilla. Paista piirakka vuuassa 200 asteessa noin 35 minuuttia.

On hyvää.