Vietnamilaiset kesärullat ovat raikkaita, rapsakoita ja täydellisen koukuttavia. Niiden juju on herkullisissa kastikkeissa, joihin rullat dipataan. Kesärullien valmistaminen vie hieman aikaa, mutta sujuu mukavasti yhdessä tehden.

Minusta ruualla ja kirjallisuudella on yksi yhteinen ominaisuus. Niiden avulla voi matkustaa vieraisiin paikkoihin, tutustua uusiin maailmoihin omasta kotoa käsin. En ole ikinä käynyt Vietnamissa ja olen syönyt vietnamilaisessa ravintolassakin vain muutamaan otteeseen. Olen silti viehtynyt vietnamilaisesta makumaailmasta ja opetellut kotona tekemään omasta mielestäni hyvinkin maukasta vietnamilaishenkistä ruokaa. Neljän lapsen yrittäjä äitinä ei niin vain lähdetä käväisemään Vietnamissa, mutta onneksi aika kivan tunnelman saa luotua myös omalle terassille!

Vietnamilaiset kesärullat ovat houkuttaneet jo pitkään. Olen jotenkin ajatellut, että riisipaperin kanssa askartelu olisi kovin vaivalloista ja hankalaa. Siitäkin huolimatta, että olemme melko innokkaita sushirullien pyörittelijöitä. Lasten kesäloman ja meidän uuden lasitetun terassin kunniaksi päätettiin kuitenkin tarttua härkää sarvista lähteä pyörittely bisnekseen.

Eikä muuten yhtään harmittanut että lähdettiin. Oli nimittäin todella hyviä kesärullia. Olisi ehkä mennyt muutama rulla enemmänkin, mutta ens kerralla sitten. Kesärullien koosta ja täytteistä riippuen kannattaa varata 4-5 rullaa per aikuinen. Jos tarjolla on muutakin, niin vähempikin riittää.

Vietnamilaiset kesärullat

Kannattaa aloittaa kesärullien tekeminen kastikkeista, jolloin ne saavat maustua jääkaapissa sen aikaa kun askartelet rullien parissa. Kesärullat maistuvat mainiosti myös vegaanisena!

Tarvikkeet:

  • kasviksia oman valinnan mukaan, esim. porkkanoita, paprikaa, retiisiä, kurkkua
  • tuoreita yrttejä kuten korianteria, ruohosipulia ja minttua
  • kylmäsavutofua
  • riisinuudelia
  • riisipaperia
  • paahdettuja seesaminsiemeniä
  • lime
  • seesamiöljyä
  • kalakastiketta

Leikkaa porkkana, paprika ja retiisi ohuiksi tikuiksi. Halutessasi voit kiehauttaa porkkanan nopeasti, jolloin se hieman pehmenee, mutta säilyttää kuitenkin napakkuutensa. Voit käyttää myös raakoja porkkanoita, meillä ollaan allergisia, joten siksi kypsennys.

Hienonna korianteri ja kevätsipulinvarret. Kokoa pilkotut ainekset lautaselle, josta on helppo ottaa rullien täytteeksi.

Valmista riisinuudeli lisäämällä ne kiehautettuun veteen noin kolmeksi minuutiksi. Valuta ja huuhtele kylmällä vedellä. Mausta nuudelit limen mehulla ja seesamiöljyllä.

Laita isolle lautaselle vettä ja muutama tippa kalakastiketta. Upota riisipaperiarkki veteen noin 30 sekunnin ajaksi kunnes se pehmenee. Meillä oli tehdessä vedenkeitin käden ulottuvilla, josta lisäsimme kuumaa vettä homman edetessä. Levitä läpikuultava riisipaperi leikkuulaudalle.

Aloita käärimään rullaa napakasti ja taita molemmat reunat sisään. Täytä ja rullaa kaikki riisipaperinyytit.

Dippikastikkeet

CHILI-VALKOSIPULIKASTIKE

1-2 limen mehu
0,5 dl kalakastiketta
0,5 dl riisiviinietikkaa
0,5 dl kiehuvaa vettä
ruokosokeria
tuoretta chiliä maun mukaan
valkosipulia maun mukaan
kevätsipulia

Silppua chili, kevätsipuli ja valkosipuli pieneksi. Sekoita ainekset keskenään. Anna maustua jääkaapissa.

SEESAM-SOIJAKASTIKE

0,5dl seesamiölyjä
0,5 dl rypsiöljyä
0,5-1 dl soijaa
1 rkl miriniä
puolikkaan limen mehu
mustia seesamin siemeniä
raastettua inkivääriä

Sekoita ainekset keskenään. Tarkista maku ja lisää soijaa tarvittaessa.

ANANASKASTIKE

Purkillinen ananasta mehuineen
2 valkosipunlin kynttä
2 isoa tähtianista
puolikkaan limen mehu
loraus öljyä
3 rkl kalakastiketta
1 tl ruokosokeria
2 chiliä

Murskaa ja jauha tähtianikset ensin morttelissa pieneksi, ja heitä blenderiin muiden ainesten joukkoon. Lisää vettä tarvittaessa ja anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

Kastikkeet löysin TytDIY -blogista.