Yrttinen uunimunakas on helppo ruoka valmistaa oman puutarhan aineista. Toisaalta siihen on helppo sujauttaa kaikki pöydällä nahistuvat yrtit ja kasvikset. Itsekin pilkoin joukkoon vähän paprikaa ja yhden puolikkaan tomaatin, vaikka alkuperäisessä ideassani niitä ei ollut. Eli tämä on myös mainio jämä ruoka. Siitäkin näkökulmasta, että loput munakkaasta menee hyvin leivän päällä iltapalana!

Omavaraisuus ajatuksen myötä ruuan hävikki on pienentynyt hyvin. Ja mitä enemmän vaivaa ruuan eteen näkee, sitä paremmin pitää huolens iitä, ettei ruokaa päädy turhan päiten roskiin. Luonnollista tietenkin, että arvostus sellaista asiaa kohtaan minkä eteen näkee uskomattoman paljon vaivaa, nousee.

Toisaalta on aika ihanaa käydä nyppimässä penkistä mini tillejä munakkaan mausteeksi. Tähän voisi hyvin käyttää myös villivihanneksia kuten nokkosta ja vuohenputkea! Yrttinen uunimunakas onkin aika hyvä yleisnimi mille tahansa vihreälle munakkaalle.

Yrttinen uunimunakas

Yrttinen uunimunakas

Ainekset

 • 2 dl lehtikaalia suikaloituna 
 • tuoretta minttua
 • tuoretta tilliä 
 • tuoretta lipstikkaa
 • 4 kevätsipulia 
 • kirsikkatomaatteja
 • 6 kananmunaa 
 • fetajuustoa
 • 1½ tl leivinjauhetta 
 • 1 tl kurkumaa 
 • 1 tl suolaa 

Tee näin:

 1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Suikaloi lehtikaali, hienonna yrtit ja kevätsipulit. Vatkaa kananmunien rakenne rikki kulhossa. Lisää muut aineet munien joukkoon ja sekoita.
 2. Kaada seos pieneen voideltuun kakkuvuokaan (Ø 15 cm) ja paista noin 35 minuuttia, kunnes munakkaan pinta on hyytynyt. Lisää fetajuusto munakkaan pinnalle noin puolessa välissä paistoa. Peitä munakas foliolla kypsennyksen loppuvaiheessa, jos sen pinta uhkaa tummua liikaa.

Katso myös villiyrttipastan ohje!