Lipstikkapiirakka on tämän kevään uusi kokeilu. Lipstikka on melko voimakkaan makuinen, mutta silti yllättävän toimiva pinaatin tapaan käytettynä.

Meillä kasvaa pihassa valtava lipstikka puska, mutta olen aikaisemmin käyttänyt sitä lähinnä keiton mausteena. Tänä keväänä olen kuitenkin haastanut itseni kokeilemaan lipstikalle uusia käyttötarkoituksia ja sen myötä syntyi tämä piirakkakin.

Lipstikka eli liperi

Lipstikka on mielestäni suurelle yleisölle melko tuntematon mauste, vaikka se onkin vanha perinneyrtti. Lipstikka on tullut Suomeen kiertävien munkkien mukana jo 1600 luvulla, ja sitä kasvatettiin linnojen ja luostareiden yrttitarhoissa. Ennen vanhaan lipstikkaa käytettiin suolan ja pippurin asemasta sekä lihan, että kalan mausteena. Lipstikkaa on myös käytetty lääkeaineena muun muassa parantamaan ruokahalua, vasta-aineena myrkytyksissä ja lämpimissä kylvyissä sukupuoliviettiä lisäämään. Sen on myös sanottu auttavan silmän sairauksiin ja ruttoon. Lipstikanjuuritee taas on perinteisesti ollut keino vähentää jalkojen turvotusta, sillä se poistaa nesteitä. Suuri määrä lipstikkaa taas saattaa aiheuttaa supistuksia, joten sitä on käytetty myös synnytyksissä apuna. Eli varsinainen ihme kasvi, etten sanoisi!

Lipstikka on monivuotinen, persiljan sukuinen kasvi ja tyytyy vähään ja tuottaa komean sadon kasvuun päästyään. Lipstikkaa voi ryhtyä käyttämään heti keväällä, kun ensimmäiset versot nousevat maasta.

Onko lipstikka sinulle tuttu mauste? Mihin olet käyttänyt sitä?

Lipstikkapiirakka

Lipstikkapiirakka

Pohja: 

 • 1 1/2 dl perunamuusia
 • 1 1/2–2 1/2 dl ruisjauhoja 
 • 1/2 dl vehnäjauhoja 
 • 1/2 tl suolaa 
 • 50 g voita

Täyte:

 • 150 g tuoretta lipstikkaa
 • 2 munaa
 • 1 dl kermaa
 • 1 dl maitoa
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 200 g fetaa

Päälle

 • Kirsikkatomaatteja
 • Parmesaania

Tee näin:

 1. Sekoita muusin joukkoon suola, vehnäjauhot ja osa ruisjauhoista. Lisää pehmennetty voi ja sekoita tasaiseksi. Lisää ruisjauhoja, kunnes taikina irtoaa kulhosta. Anna taikinan levätä puoli tuntia jääkaapissa.
 2. Tee tällä välin täyte. Sekoita keskenään hienonnettu lipstikka, munat, kerma, maito, hienonnettu valkosipuli ja mausteet.
 3. Ota taikina jääkaapista. Voitele halkaisijaltaan noin 22 cm:n vuoka. Painele taikina jauhoisten käsien avulla vuoan pohjalle ja reunoille. Paina taikinaa tiukasti reunoja vasten. Pistele haarukalla pohjaan muutama reikä. Esipaista pohjaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 10 minuuttia.
 4. Kaada seos pohjalle, ja laita päälle viipaloituja kirsikkatomaatteja ja juustoa. Paista uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Katso myös filotaikinaan tehdyn pinaatti-ricottapiirakan ohje ja kokeile sitä lipstikalla tai nokkosella!