Filotaikina on välimeren maissa paljon käytetty taikina, josta tehdään mm. baklavaa ja spanokopitaa, eli kreikkalaista pinaattipiirakkaa. Tämä kyseinen pinaattipiirakka on itselleni mitä suuremmoisin makumuisto Kreikan matkoiltani.

Ensimmäinen yhteinen ulkomaanmatkani nykyisen mieheni, silloisen poikaystäväni, kanssa suuntautui Kreikkaan. Meillä oli meno-paluu liput ostettuna Ateenaan ja sieltä saari hyppelimme vailla sen kummempia suunnitelmia saarelta toiselle. Rahaa oli vähän ja olimme kumpikin kasvissyöjiä, niinpä edulliset, pienistä kärryistä myytävät spanokopitat maistuivat hyvin reissun aikana. Aika on varmasti osaltaan kullannut muistot, sillä samaisella reissulla ostimme kihlat ja yövyimme telttailualueella 40 asteen helteessä. Oi niitä aikoja! Toisen kerran pääsin toden teolla fiilistelemään tätä perinne herkkua Jennin ja Saaran kanssa valokuvauskurssilla Kreetalla. Siellä piirakkaa tehtiin filotaikinan kanssa alusta saakka, mutta pinaatin sijaan käytettiin vuorilta kerättyjä villiyrttejä. Omin käsin kerättyjä villiyrttejä.

Valokuvausreissun jälkeen uhkuin tarmoa tehdä vastaava piirakka kotimaisista villiyrteistä ja ostin kuulkaa filotaikinankin valmiiksi. Vaan tuli kevät ja toinenkin ja filotaikina pysyi pakastimessa. Kunnes sitten tänään tuli aika sulattaa pakkanen ja filotaikina löytyi uudestaan. Joten tämä versio on syntynyt pinaatista sen kummempia fiilistelemättä. Mutta oli kuulkaa hyvää, innostuin kaivamaan nämä vanhat kuvatkin esille, jotta pääsette muutkin Kreikan fiiliksiin!

Filotaikina pinaatti- ricottapiirakka

Tarvikkeet:

 • oliiviöljyä 
 • sipuli ohueksi viipaloituna
 • valkosipuli 2 kynttä, kuorittuna ja murskattuna
 • pinaattia 250g
 • muna 1kpl
 • ricotta 250g, valutettuna
 • muskottipähkinä 1/2 tl
 • suolaa ja pippuria maun mukaan
 • feta juusto 150g
 • filo taikina 4 levyä (levyn koko noin 38cm x 30cm) 

Tee näin:

 • Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia kunnes ne ovat pehmenneet, mutta eivät ruskistuneet. Lisää pinaatti ja kuullota vielä 5 minuuttia kunnes neste on haihtunut. Kippaa siivilään ja anna nesteen valua siivilän läpi.
 • Sekoita muna ricotta. Mausta muskottipähkinällä, lisää ripaus suolaa ja pippuria. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
 • voitele 20 senttinen irtopohjavuoka kevyesti öljyllä. Vuoraa vuoka öljyllä voidelluilla filotaikina levyillä, ylimääräinen taikina saa roikkua reunan yli. Lusikoi täyte vuokaan. Taittele reunan yli roikkuvaa taikina piirakan päälle. Voitele piirakka öljyllä. Paista piirakkaa 25-30 minuuttia tai kunnes se on kullanruskea ja rapea. Tarjoile lämpimänä tai kylmänä.
Tässä kuvassa kotikeittiössäni syntynyt versio. Hyvää tämäkin!