Itse tehty kehäkukkavoide on ihanan kosteuttava ja miedontuoksuinen yleisvoide koko keholle.

Viime kesänä innosituin keräämään kehäkukkia kuivattavaksi ajatuksenani tehdä niistä saippuaa ja muuta kosmetiikkaa talven aikana. Pitkään siinä menikin kun vasta nyt kevät auringon paistaessa innostuin toteuttamaan kesäiset visioni.

Itse tehty kehäkukkavoide

Tyypilliseen tapaani lähdin ensin tekemään ja vasta sitten rupesin ihmettelemään josko jotain ohjeita pitäisi katsoa. Lykkäsin kaikki keräämäni kehäkukat öljyyn. Minulla sattui olemaan avokadoöljyä ja manteliöljyä, joten kaadoin ne kaikkinensa kukkien päälle ja unohdin purkin ensin määrittelemättömäksi ajaksi ikkunalle.

Kun sitten seuraavaksi havahduin tähän kosmetiikka bisnekseen, pelästyin, että koko öljy on pilalla. Vaikka eihän se ollut. kuivattuja terälehtiä voi uittaa öljyssä 4-6 viikkoa, jotta kehäkukkaöljy on valmista ja öljy on imenyt itseensä kaikki kehäkukkien hyvää tekevät ainesosat.

Jo kehäkukka öljy itsessään on hyväksi. Kehäkukka, eli calendula on vanha rohdoskasvi ja sitä on käytetty iät ajat erilaisten vaivojen parantamiseen, hiusten värjäämiseen ja ruuanlaitossa sahramin tapaan. Öljyssä hautuneita kukkia on käytetty arpien ja haavojen hoitoon ja niistä valmistettu keitos paransi niin lavantaudin, keltatudin ja monen muukin sairauden. Nykyisin kehäkukkaa käytetään erityisesti ihon hoitoon. Lue lisää esimerkiksi Weledan sivuilta.

Minulla on ollut jo muutamia saippuaprojektejakin työn alla, mutta en ole vielä saanut niitä blogiin asti. Kotitekoinen kosmetiikka on kuitenkin vienyt meikäläisen mukanaan! Joten uusia reseptejä on varmasti tulossa.

Itse tehty kehäkukkavoide

Itse tehty kehäkukkavoide

2,5 dl öljyä, minä käytin avokadoöljyä ja manteliöljyä
2 dl kuivattuja kehäkukan terälehtiä
200 g kaakaovoita
30 g mehiläisvahaa
2,5 dl vettä
Halutessasi voit laittaa voiteen joukkoon 5-10 tipaa eteeristä öljyä, esimerkiksi laventelia

Tee ensin kehäkukkaöljy. Laita kehäkukat suljettavaan lasipurkkiin. Kaada öljy kuivattujen kehäkukkien päälle ja seoksen hautua 4-6 viikkoa. Lämpimässä, aurinkoisessapaikassa. Hämmennä seosta aina välillä heiluttelemalla purkkia.

Siivilöi kehäkukat öljystä ja kuumenna öljyä varovasti vesihauteessa. Lisää kaakaovoi ja mehiläisvaha pieninä paloina. Hämmennä seosta, kunnes seos on sulanut tasaiseksi. Lisää eteerinen öljy. Keitä vesi. Nosta rasvaseos pois vesihauteesta ja lisää vesi seoksen joukkoon koko ajan sauvasekottimella sekoittaen.

Nosta seos kylmän vesihauteen päälle ja jatka sauvasekoittimella sekoittamista kunnes voide paksuuntuu ja kuohkeutuu. Laita valmis voide puhtaisiin lasipurkkeihin.

Jos sinua kiinnostaa omavaraisuus, niin kurkkaa kaikki aiheeseen liittyvät postaukset täältä.