Chia-vanukas mangolla on ihana aamupala, joka sopii niin arkeen kuin kiireettömiin viikonloppuihinkin. Vanukas on nopea tehdä, koska chian siemenet kannataa laittaa turpoamaan jo edellisenä iltana. Hedelmiä ja granolaa joukkoon laittamalla saa vanukkaaseen mukavasti erilaisia tekstuureja ja lisää makua.

Olen kyllä auttamattomasti jäljessä oman chia innostukseni kanssa. Chian siemenet taisivat tulla ihmisten ruokavalioon jo useampi vuosi sitten ja itse innostuin asiasta vasta viime viikolla, kun mies sai jonkun chiaherätyksen. Kun vielä keittiön kaappeja siivotessa löytyi pussillinen chiansiemeniä, niin johan se oli tartuttava härkää sarvista. Chia-vanukas mangolla, passion hedelmällä ja granolalla oli hyvää. Olen silti vähän kahden vaiheilla, onko chia “mun juttu”.

Aamupalat sen sijaan on mun juttuni. Erityisesti viikonloppuina tykkään siitä, että aamupalaan on panostettu. Teinit tuppaavat maata puolille päivin, joten saamme nauttia mieheni kanssa kahden keskisestä ajasta. Toisin sanoen meillä on kivasti katettua aamiaispöytä, hyvää kahvia ja kummallakin läppärit!

Chia-vanukas mangolla

Chian historia on mielenkiintoinen. Chia on peräisin Meksikosta ja Keski-Amerikasta. Chian nimen sanotaan juontavan juurensa muinaisen Meksikon alkuperäisväestön sanasta chian, joka tarkoittaa öljyistä. Chian siemenet ovat olleet aikanaan Asteekkien ja Mayojen yksi tärkeimmistä ravintokasveista amarantin, maissin ja papujen lisäksi. Muinaiset meksikolaiset käyttivät chiansiemeniä myös valuuttana. Espanjalaiset valloittajat tuhosivat asteekkien kulttuurin ja talouden ja silloin paikalliset tärkeät “superfoodit” kuten chia ja amarantti kiellettiin. Lähde.

Chian siemen sisältää noin 30 % hyviä rasvoja ja noin 20 % proteiineja. Siemen koostuu lisäksi merkittävästä määrästä kuitua ja sisältää runsaasti kasviperäisiä omega-3-rasvahappoja. Lähde.

Chia-vanukas mangolla

Chia-vanukas mangolla

2 dl kookosmaitoa
1-2 rkl vettä
3 rkl chiasiemeniä
loraus agavesiirappia
mango
2 passion hedelmää
Granolaa

Laita kippoon kookosmaito ja lorauta mukaan pikkuisen vettä. Lisää mukaan chiasiemenet ja siirsppi ja sekoita tasaiseksi. Anna siementen turvota ja vanukkaan valmistua vähintään puolituntia, mutta itse annan vanukkaan tekeytyä yön yli. Pilko mango ja halkaise passion hedelmät. Lado laseihin kerroksittain chiavanukasta, mangoa, passionhedelmää ja granolaa.

Jos kaipaat ideoita aamupaloihin, niin katso myös muut aamiaisreseptini.