Elämäntapa muutokseni ensi askeleina opettelin aamiaisen syömisen. Olen vuosia nauttinut herätessäni vain kupin mustaa kahvia. Nykysin pyrin aina syömään jotakin. Maustamatonta jogurttia, joskus skyrriä, toisinaan gluteenittoman rosmariini näkkärin tai sitten munakasta.
Nokkosmunakas

Munakas syntyy niistä aineista, joita jääkaapista kulloinkin sattuu löytymään. Useimmiten sipulia, pinaattia ja tomaattia. Joskus pekonia tai paprikaa. Keväällä nokkosta.

Munakasta varten minulla on erillinen paistinpannu, sillä olen huomannut, että munakas tarttuu helposti kiinni pannun pintaan. Pelkkä munapannu säilyttää pintansa parhaiten. Tai no, paistan samalla pannulla myös lettuja.

Erityisen hyvää makua munakkaaseen saa, kun alkuun kuullotta sipuleita voissa ja lisää joukkoon tuoreen tinjamin oksan. Tai mitä yrttejä kotona sattuukaan olemaan.

Nokkosmunakas

Helpon munakkaan ohje:

2 munaa
1 tomaatti
kourallinen tuoretta, nopeasti ryöpättyä nokkosta tai tuoretta pinaattia
pieni sipuli
tuoretta tinjamia
voita
1/2 dl maitoa
Juustoa

suolaa ja pippuria

Kuullota sipulia voissa. Lisää joukkoon muutama oksa tuoretta tinjamia. Pilko tomaatti pieneksi ja lisää pannulle. Huuhtele pinaatti ja lisää joukon jatkoksi. Riko munat ja sekoita ne yhteen maidon kanssa. Lisää seos pannulle ja sekoita. Anna munakkaan hyytyä pannulla. Ripottele päälle suolaa ja pippuria. Levitä valmiin munakkaan päälle juustoa, joko raasteena tai viipaleina. Nosta munakas lautaselle kaksikerroin ja nautiskele hyvän kahvin kanssa.

Miten on, kuuluuko munakas sinun aamuusi?