Hyvää isänpäivää!

Tänään meillä on vietetty isänpäivää mukavissa merkeissä. Tärkeä on tietysti isänpäivän aamiainen, joka perinteisesti tehdään valmiiksi isän köllötellessä sängyssä lahjoja odottaen. Meillä isänpäivää vietetään kotona oman perheen kesken. Mieheni on saanut toivoa ruokaa, joka tänä vuonna on sushia. Minä ja Alma olemme suunnitelleet jälkiruuan hänen toiveidensa perusteella. Ohjeena oli, ettei mitään suklaata, hedelmää, ehkä sitrusta. Päädyimme mangosorbettiin ja mascarpone vaahtoon, joka kruunataan karamellisoidulla ananaksella. Resepti on täysin oma, joten ainesosien yhteensopivuus jää nähtäväksi!

Yleensä olemme tehneet lasten kanssa aamupalaksi herkkuleivisköitä (leiviskä sana on tässä yhteydessä välttämätön, sillä se viittaa erityisen tärkeisiin ja herkullisiin leipiin, joiden päälle on kasattu valtavat määrät herkullisia päälysteitä ja ne on koristeltu kurkkuruusukkeilla.), jotka on viety sänkyyn, mutta tänä vuonna leivoimme aamiaiselle tuoreita sämpylöitä. Tuoreet sämpylät saa nopeasti pöytään, kun taikinan tekee valmiiksi jo edellisenä iltana. Ja tuoksu aamulla on kerrassaan hyvä!

Aamulla leivottavat sämpylät

 

Aamulla leivottavat sämpylät

ohjeesta tulee noin 12 sämpylää

3 dl vettä
15 g hiivaa (⅓ pkt)
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 rkl sulatettua ja jäähdytettyä voita
6-7 dl Sämpyläjauhoa

TEE TAIKINA ILLALLA VALMIIKSI: Liuota hiiva kylmään nesteeseen. Hiivaa tarvitaan normaaliin leivontaan nähden hieman vähemmän. Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella jäähtynyt voi. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Laita taikina muovilla peitettynä yöksi jääkaappiin.

AAMULLA: Leivo kohonnut taikina tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille joko sellaisenaan tai pyöritellen. Laita uuni päälle 40 asteeseen ja anna sämpylöiden kohota uunissa leivinliinalla peitettynä vajaa puoli tuntia. Ota sämpyläpelti hellan päälle ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.

Millaisia isänpäivä traditioita teidän perheissänne on?