Nyt kun lööpeistä on saanut näistä teiniäideistä, niin törmäsin väittämään, että kaikki alle 25 -vuotiaat olisivat teiniäitejä. Tämä perustui siihen, että ihmisen aivot kehittyvät 25 vuoden ikään asti. Lähteenä tässä tiedossa on anonyymi Iltalehden kommentoija.

Tällä perusteella olisin itsekkin teiniäiti. Minulla oli 25 vuotiaana kaksi lasta. Aivojeni kehitysasteesta en voi ottaa takuita. En toisaalta pysty sanomaan sitäkään onko aivojeni keskeneräisyys vaikuttanut kykyyni olla äiti. Tekstistä ei välittynyt kokiko kommentoija alle 25 -vuotiaiden äitiyden hyvänä vai huonona asiana, vai halusiko vain tuoda esille aivojen keskenkasvuisuuden. Niin tai näin, teksti herätti minussa kysymyksiä siitä milloin olisi hyvä aika tulla äidiksi. Se oikea.

Kun saimme ensimmäisen lapsemme, olin 23 vuotias. Mieheni oli minua puolitoista vuotta nuorempi. Kummallakaan ei ollut mitään käsitystä lapsista, vanhemmuudesta tai jostain kasvatuksesta. Me rakastimme toisiamme ja halusimme perheen. Simple as that. Ensimmäinen lapseni täyttää pian 12. Äitiys on edelleen vaistonvaraista toimintaa, takuita onnistumisesta tai oikeista valinnoistaei ole. Edelleen sitä vaan yrittää tehdä parhaansa, välillä paremmin ja välillä huonommin onnistuen.

Moni tuttuni elää nyt vauva arkea. Ovatko he parempia äitejä nyt kuin minä olin silloin kun esikoiseni syntyi? Valmistaako kymmenenvuotta elettyä elämää äitiyteen paremmin? Olisinko minä valmiimpi äidiksi jos saisin esikoiseni vasta nyt, päälle kolme kymppisenä? En tiedä.

En muista että ensimmäisen lapsen syntyminen olisi ollut kriisin paikka. Esikoisen syntymään liittyi draamaa, mutta sen jälkeen kun pääsimme sairaalasta kotiin elämä oli ihan tavallista. Lapsi toi elämään lisää sisältöä, onnea ja rakkautta, enkä koskaan ole kokenut lapsen tai lapsien vieneen minulta mitään. Olin omasta mielestäni niin valmis kuin valmis voi olla.

Kokonaan eri kysymys on minusta se, voiko kukaan olla kokonaan valmis? Näkemykseni mukaan äitiys on matka joka alkaa jokaisella vähän eri hetkenä. Tosilla se on positiivinen raskaustesti, toisilla ensimmäinen vatsasta tunnettu liike. Toisilla äitiys alkaa ihan erilailla. Päätöksestä lähteä sijaisvanhemmaksi tai adoptioneuvonnasta. Jokaisella matka on erilainen, yhteistä on se, ettei äitiydessä olla koskaan perillä. Äitiys muuttuu. Itse olen jo nähnyt vauva- ja taaperoajat, koulun aloittamisen ja esiteinivaiheen. Äitinä yritän mukautua erilaisiin rooleihin ja rakastaa lapsiani silloinkin kun se ei ole helpointa. Äitinä en ole koskaan valmis.

Tekstini ei ole tarkoitus kannustaa teiniäitiyteen, ainakaan silloin kun sillä tarkoitetaan ala-ikäisyyttä. Yli 20 vuotias taas oman kokemukseni valossa voi olla yhtä valmis äidiksi kuin kymmenen vuotta vanhempi sisarensa. Kummallakin voi olla juuri oikea ikä tulla äidiksi.

Minkä ikäisenä sinusta tuli äiti? Miltä tuntuu, oliko aika oikea?