Törmäsin Saman otavan alla blogissa hauskaan puutarha aiheiseen haasteeseen, jonka nappasin itselleni.

1.Ensimmäiset puutarhamuistoni:

Kun olin pieni, meillä oli mökki Kulloossa. Tai ei se mikään mökki ollut vaan vanha parakki, joka oli aikaisemmin toiminut kukkakioskina. Siinä oli kaksi huonetta ja mikä parasta, se sijaitsi samalla tontilla mummon ja ukin mökin kanssa. Asuimme mökillä kaikki kesät. Mökkimme pihalla vanhempani toteuttivat unelmaansa omasta pihasta. Meillä oli mansikkamaa, marjapensaita, perunamaa ja erikoisuutena pieni japanilainen kivipuutarha. Muistan sen, että puutarhan tekeminen oli parasta mitä vanhempani tiesivät. Siihen aikaan ei juuri ulkomailla matkusteltu, mutta mökillä eläydyttiin kreikan tunnelmiin ja fiilisteltiin japanilaista estetiikkaa.

2. Vahvuuteni puutarhurina

Innostun helposti. Keksin jonkun idean ja lähden toteuttamaan sitä, osasin tai en. Tätä voisi lähestyä myös heikkoutena, mutta minulle puutarha on seikkailu. En koskaan aivan tiedä mitä maasta nousee, mikä milloinkin kukkii tai ehtiikö munakoiso kypsyä. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä iloitsen kaikista onnistumisista enemmän kuin epäonnistumiset harmittavat minua.

3. Haasteeni puutarhurina:

Kuten sanottu, innostun helposti. Aina asioiden loppuun vieminen ei ole yhtä innokasta. Projektit saattavat unohtua, kun uusia innostuksia hyökyy päälle. Enkä ole kovin innokas kitkiä, enkä jaksa lukea ohjeita. Tämän seurauksena kasvit tuppaavat kasvamaan liian tiheästi ja joka paikka rehottaa täynnä rikkaruohoja. Olen myös visualisti, enkä esimerkiksi malta pitää kasveja harson alla riittävän pitkään. Tästä syystä osa paleltuu ja osan syövät tuholaiset. Että haasteita riittää!

4. Unelmieni puutarha:

Unelmieni puutarha olisi vanha, vähän sokkeloinen cottage garden tyyppinen kokonaisuus, jossa kaikki näyttää siltä, kuin ne kasvaisivat sattumalta juuri siinä. Kukkia ja hyötykasviksia olisi sulassa sovussa, puutarhasta löytyisi yllättäviä pieniä nurkkauksia ja levähdyspaikkoja, joihin johtaisi kivetty polku. Puutarhani olisi sekoitus uutta ja vanhaa, perinteisiä kasveja ja uusia tulokkaita. Ja se kukkisi koko kesän! Kasvihuone pursuaisi erilaisia tomaatteja, kurkkua, paprikaa ja munakoisoa ja kasvulaatikot pullistelisivat erilaisia vihanneksia. Unelmieni puutarha olisi sopivasti boheemi ja siellä olisi tilaa mielikuvitukselle. Ja hulluille ideoille ja puutarhajuhlille.

5. Puutarhakirja pöydälläni:

Minulla on paljon kirjoja, sillä yleensä kun innostun jostakin, hankin siitä ensin kirjan. Niinpä minulla on kirjoja kaikista aiheista aina japanilaisista käsitöistä hartsikoruihin. Ja puutarhakirjojakin kunnioitettava määrä. Juuri nyt olen lueskellut useampaakin kirjaa; Minun yrttini -Historia, viljely, ruokaohjeet (Annemarta Borgen), Welecome to the farm (Shaye Elliot), Lavatarhuri -Kasvata satoa viljelylaatikossa (Heidi Haapalahti, Suvi Lehtonen ja Teija Tuisku) sekä Kukkiva kasvimaa Potager (Heidi Haapalahti, Teija Tuisku & Gunilla Törnroos)

6. Kukat, jotka löytyvät aina puutarhastani:

Pionit ja unikot. Rakastan kumpiakin ja niitä löytyy puutarhastani useita eri lajikkeita. Taisin laskea viime kesänä, että minulla on pitkälti toistakymmentä erilaista pionia puutarhassani.

7. Vihannes/ kasvis, joka löytyy aina puutarhastani:

Olen vasta muutama vuosi sitten innostunut todenteolla hyötypuutarhasta. Taisin aloittaa porkkanoilla ja punajuurilla, ja laajensin sitten nopeasti tomaatteihin, salaattiin ja muihin vihanneksiin. Jaan kuitenkin kasvimaan isäni kanssa, joka on aina kasvattanut perunaa ja kesäkurpitsaa. Siis aina.

8.Paras puutarhavinkkini:

Parempi överit kuin vajarit. Tai toi ei kyllä ehkä ole paras. Paras on se, että nauti siitä mitä teet. Luo olosuhteet joissa on kiva tehdä ja muista myös pysähtyä ihmettelemään kasvun ihmettä. Puutarha ei ole koskaan valmis, joten ei kannata odottaa, että pysähdyn sitten nauttimaan kun se tai tämä on saavutettu. Puutarhasta pitää pysähtyä nauttimaan sen kaikissa vaiheissa.

9. Lempipuutarhatyökaluni:

Oksasakset. Hullaannun välillä leikkelemään kaikkea tielleni sattuvaa. Silloin ei ehdi googlettaa mikä pensas pitää mihinkin vuoden aikaan leikata, vaan se lähtee mikä tielle osuu.

10. Mottoni:

Mulla on itseasiassa monta. “Kaikki kasvit menestyvät, toiset vain yhden kesän” ja “Parempi pioni penkissä kuin kaupan hyllyssä”.