Uppomunan keittäminen on mainettaan helpompaa hommaa, kun tietää pari niksiä. Eikä nyt puhuta mistään erikoiskeittimistä, oikeasta ranneliikkeestä tai viinietikan suhteesta. Vaan tuorekelmusta.

Olen syönyt uppomunia monesti hotellin aamiaisella ja kokeillut tehdä niitä myös kotona, heikohkolla menestyksellä. Mikä sinällään on uskomatonta, etenkin jos miettii kuinka monta kautta olen katsonut Australian mastercheffiä. Joko muna hajoaa veteen tai maistuu etikkaiselta.

Törmäsin sitten kuitenkin sellaiseen vinkkiin, että muna rikotaan ensin tuorekelmuun, kiepastaan nyytiksi ja keitetään neljä minuuttia. Ja johan kuulkaa aukeni täälläkin ihan uudet mahdollisuudet uppomunan valmistuksessa.

Uppomunan keittäminen

Tarvitset:
tuorekelmua
kulhon
oliiviöljyä
suolaa
kananmunia

Tee näin:
Laita tuorekelmu kupin päälle, niin, että kelmu on vähän kuopallaan. Voitele kelmu. Riko kananmuna varovasti kelmuun. Mausta suolalla. Vinkki! Voit maustaa muillakin makuaineilla mielesi mukaan. Kietaise kelmun päät yhteen, niin, että kelmusta tulee mukavan tiukka nyyti kananmunan ympärille. Voit myös sitoa kelmun narulla nyytiksi kananmunan ympärille, näin systeemisi on tukevampi ja kestää paremmin. Keitä kattilassa vettä. Upota nyytit poreilevaan veteen ja keitä 4 minuuttia.

Eri hyvät kuvalliset ohjeet löytyy esimerkiksi Sillä Sipuli -Blogista.

Uppomuna toimii hyvin monen eri ruuan kanssa. Nyt, parhaimpaan parsa sesonkiin se on ihan klassinen yhdistelmä. Eggs Benedict toimii erinomaisesti brunssilla! Omasta mielestäni täydellisesti kypsennetty uppomuna ei välttämättä kaipaa kaverikseen hollandaisekastiketta, sillä keltuainen jää löysäksi ja toimii hienosti parsojen kastikkeena.

Kannattaa myös tsekata noiden kuvassa olevien täydellisten sämpylöiden ohje.