Pääsiäismenu kasvissyöjälle ammentaa inspiraationsa välimereltä.

Meillä alkaa olla muodostunut perinteeksi pitää pääsiäissunnuntaina enemmänkin brunssi kuin perinteinen juhlaillallinen. Brunssi toimii mainiosti isompien lasten kanssa, sillä teinit arvostavat myöhään nukkumista, rentoa ilmapiiriä ja tietenkin herkkuja. Kannattaa myös rohkeasti kokeilla simaa muulloinkin kun vappuna, ainakin meidän perheessämme se nauttii suurta suosiota herkkujuomana. Pääsiäismenu kasvissyöjälle uppoaa myös sekaaneihin, mutta siihen voi halutessaan lisätä esimerkiksi lämminsavulohta.

Pääsiäismenu kasvisyöjälle

Pääsiäismenu kasvissyöjälle

Ihana keväinen menu sisältää

Myös esimerkiksi hummus sopisi hyvin tortillasipien kaveriksi. Alunperin suunnittelin myös shakshoukan tekemistä, mutta ruoka määrä alkoi näyttää näidenkin kanssa sen verran runsaalta, että se jäi viimetipassa pois laskuista. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan, sillä se on helppotekoinen ja maukas brunssipöydän herkku.

Vinkki! Jos pashan ja mämmin vaihtaa munkeiksi, toimii sama menu mainiosti myös vappuna!

Mämmi ei tosin taida ihan perinteiseen välimerelliseen ruokavalioon kuulua, mutta ansaitsee silti paikkansa suomalaisessa pääsiäispöydässä. Meillä perheessä porukka jakaantuu noin kahtia, osa on enemmän mämmin ystäviä, osa taas pashan. Tämä vuosi on muuten merkittävä siinä suhteessa, että ensimmäistä kertaa pasha vastuu siirtyi perheessämme tulevalle polvelle. Tuntuu muuten aika mainiolta kun jälkikasvu on jo siinä iässä, että osan juhlavalmisteluista voi delekoida heille. Vuosien työ tuottaa vihdoin hedelmää!

Filotaikina piirakka on makumuisto Kreikan reissuilta. Sain siihen uudenlaisen kosketuksen osallistuessani valokuvauskurssille muutama vuosis ittenKreetalla, jossa myös seurasimme piirakan valmistusta. Tällä kertaa käytin ricottajuuston sijaan fetajuustoa. Toimii erinomaisen hyvin! Ja siinä missä filo vei muistot Kreikkaan, niin linssisalaatti muistutti meitä ihanasta kesäsät saaristossa. Tein siellä ensimmäisen kerran kyseistä salaattia. Nykyisin se kuuluu perusreseptistööni.

Pääsiäismenu kasvisyöjälle

Valkopaputahna

Valkopaputahna syntyi puhtaasti intuiitiolla, sen mukaan, mitä kaapista löytyi.

  • 1 prk valmiiksi kypsennettyjä valkoisia papuja (ei tomaattikastikkeessa)
  • 1 pkt fetajuustoa
  • 1/2 prk aurinkokuivattuja tomaatteja
  • oliiviöljyä tahnan notkeuttamiseen
  • 1/2 sitruunan mehu
  • puska silopersiljaa
  • mustapippuria suoraan myllystä

Soseuta kaikki muut paitsi persilja tasaiseksi massaksi, notkista tarvittaessa oliiviöljyllä. Lisää silputtu persilja, mausta mustapippurilla. Anna maustua vähintään tunti jääkaapissa. Voit halutessasi maustaa tahnaa myös ripauksella chiliä.