Sima resepti on on suvussani ollut käytössä muutoinkin kun vappuna. Meillä simaa on juotu pitkin kesää limun ja mehun korvikkeena. Erityisesti pidän alkukesän raparperisimasta. Raparperisimassa sima tehdään tietenkin raparperimehuun ja sitruunan sijaan happoa antaa raparperi, nerokasta eikö totta!

Sima resepti saattaa vähän vaihdella suvusta toiselle, mutta pääperiaatteet ovat samat. Tarvitset sokeria, hiivaa ja makua antavan ainesosan. Siman maustamiseen voi käyttää sitruunan ja sokerin lisäksi vaikka mitä, kokeile esimerkiksi maustaa sima erilaisilla marjoilla, limellä, inkiväärillä. Itseäni kiinnostaisi kokeilla valmistaa kuusenkerkkäsimaa!

Siman valmistaminen on helppoa, mutta hiivan kanssa kannattaa olla tarkkana. Kun puhutaan herneen kokoisesta palasta, kannattaa pysytellä siinä, eikä laittaa varmuuden vuoksi vähän hätä varaa. Muutenkin sima ohjeet ovat sellaisia pers tuntumalla tehtyjä, herneen kokoinen pala, tl per pullo, litroista viis. Mikä sinällään on hassua, kun puhutaan kuitenkin käymisteitse valmistettavasta juomasta. Mutta pers tuntumalla meidänkin simamme valmistui. Tarkkuudesta on kuitenkin paljon iloa, sillä itselleni sima aiheuttaa välillä karmeita vatsavaivoja. Kun siman perusohjeen oppii tekemään, syntyvät erilaiset makusimat helposti.

Siman valmistus

Siman valmistuksessa kannattaa olla tarkkana varmistaakseen mahdollisimman herkullisen lopputuloksen.

 • Puhtaat välineet
 • Pullotus niin, ettei pohjalle kertynyt hiiva sekoitu pullotettavaan simaan. Tätä helpottaa, jos siirtää siman ensin toiseen kattilaan ja pullottaa vasta siitä.
 • Jälkikäymissokeri, eli se mikä perinteisesti lisätään suoraan pulloon, kannattaa sekoittaa jo kattilassa ennen pullotusta. Sokeria lisätään noin 1tl litraa kohden
Sima resepti

Sima resepti

Ainekset

 • 4 l vettä
 • 250 g Fariinisokeria
 • 250 g Taloussokeria
 • 1–2 sitruunan mehu
 • 1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)

Pullotukseen

 • sokeria, rusinoita

Tee näin:

 1. Kiehauta puolet vedestä isossa teräskattilassa. Nosta kattila levyltä ja sekoita sokerit joukkoon.
 2. Lisää sitruunamehu ja loput vedestä, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
 3. Liuota hiiva nestetilkkaan ja sekoita joukkoon. Anna siman käydä huoneenlämmössä kannen tai liinan alla noin 1 vrk.
 4. Siirrä sima varovasti kaataen puhtaaseen kattilaan. Hylkää pohjalla helposti hiivaan sekoittuva sakkainen osa. Sekoita pullotettavaan simaan 1tl sokeria litraa kohden.
 5. Pullota sima puhtaisiin pulloihin. Lisää jokaiseen pulloon muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä (jääkaapissa) valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää.
 6. Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia. 
 7. Säilytä sima jääkaapissa ja käytä noin viikon kuluessa.

PS. tsekkaa myös peruna-kukkakaalisalaatin ohje.