Peruna-kukkakaalisalaatti on perinteistä vappuruokaa, pienellä tvistillä. Kukkakaali keventää salaattia ja tekee perinteisen perunasalaatin ystävästä lähestulkoon edelläkävijän kasvisten lisäämisessä ruokavalioon. Meinaan kun kukkakaalia ja perunaa upottaa salaattiin fifty-siksti, niin sanonpahan vaan, että priimaa pukkaa.

Kukkakaali on noussut parsakaalin ohella joiksikin ihme inhokki vihanneksiksi. Olen muutaman kerran esimerkiksi kouluterveydenhoitajalla vääntänyt asiasta, että kyllä meillä ihan oikeasti syödään kasviksia. Kyllä, myös kukkakaalia ja parsakaalia. Täti ei uskonut, vaan kysyi lapselta, että kai sä nyt enemmän makaroonista tykkäät. Mäkin tykkään muuten enemmän shampanjasta kuin maidosta, mutta silti pääasiassa juon vettä ruokajuomana.

No joo, meillä syödään siis melko paljon kaaleja. Ja ihan koska tykätään niistä. Lapset tykkäävät kukkakaalista ihan raakana, itse tykkään höyryttää sen kevyesti. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei ylikypsennä kaaleja. Meinaan en tiedä mitään kamalampaa kuin ylikypsä kukkakaali tai mössöksi keitetty parsakaali. Siinä menee hyvät raaka-aineet haaskuuseen ja syntyy elinikäisiä traumoja.

Silleenkin tää peruna-kukkakaalisalaatti on mainio, että ihan just muutama postaus sitten uhosin, kuinka meillä syödään vappusafkat ilman tvistiä ja tässä sitä ollaan, uudistamassa klassikkoa. Arvatkaapa mistä ajatus lähti? No tähän on kaksi syytä. Ensinäkin olemme perheessämme kiinnittäneet viimeaikoina erityistä huomiota kasvislisäkkeeseen. Jokaisella ruualla on oltava kasvislisäke. Se automaattisesti vie ruokavaliota terveellisempään suuntaan ja on järkevää niin eettisesti kuin ekologisestikin. Ja toinen ratkaiseva syy tähän hullutteluun löytyi ostamastani kukkakaalista, joka näytti siltä, että nyt tai ei koskaan. Ja koska ruokahävikki on järjettömintä mitä tiedän, päätin höyryttää kukkakaalin siinä perunoita keitellessäni. Näppärästi samoilla höyryillä. Ja siitä se ajatus sitten lähti.

Ja siis vaikka tämä ohje on melko vappuinen, niin perunasalaatti käy kyllä kivasti grilliruuan kaveriksi!

Peruna-kukkakaalisalaatti | perunasalaatti | vappu | kukkakaali

Peruna-kukkakaalisalaatti

1000 g perunoita
1 kpl kukkakaalia
2 kpl maustekurkkuja
1 kpl punasipuli
KASTIKE
200 g kermaviiliä
1 dl majoneesia
1 rkl dijoninsinappia
1 tl hunajaa
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 dl tuoreita yrttejä, esim. persiljaa, ruohosipulia, basilikaa
PÄÄLLE
2 rkl tuoreita yrttejä

Keitä perunat kuorineen kypsiksi kevyesti suolalla maustetussa vedessä. Pilko kukkakaali pieneksi, voit käyttää koko kukkakaalin, jätä nuput isommiksi ja pilko tyvi osa pienemmiksi palasiksi, niin kaikki kypsyvät samaan aikaan. Varo ylikypsentämästä kukkakaalia! Valuta perunat ja kukkakaalit ja anna jäähtyä hieman. Kuori ja leikkaa perunat kuutioiksi.

Hienonna kuorittu sipuli. Leikkaa maustekurkku kuutioiksi.

Sekoita kastikkeen ainekset isossa kulhossa. Lisää joukkoon kasvikset. Kauho salaatti varovasti sekaisin.

Anna maustua jääkaapissa peitettynä vähintään 2 tuntia. Kumoa salaatti tarjoilukulhoon.

Viimeistele yrttisilpulla.

Vinkki! Voit myös tehdä salaatin pelkällä kukkakaalilla ja jättää perunan kokonaan pois!

Peruna-kukkakaalisalaatti | perunasalaatti | vappu | kukkakaali

Peruna-kukkakaalisalaatti tarjoillaan fansysti nakkien ja siman kanssa.

Peruna-kukkakaalisalaatti | perunasalaatti | vappu | kukkakaali

Miten teille maistuu kukkakaali?