Rahkamunkit valmistuvat nopeasti ilman kohottamista. Parhaalta ne maistuvat vastapaistettuna siman kanssa. Rahkamunkit ovat meheviä ja sitruunaisia, juuri täydellisiä herkkupaloja vappuun.

Tiedättekö sen tunteen kun huomaat et se on vappuaatto, mitään ei oo tehty ja serpenttinitkin on vielä muovikassin pohjalla? Mä tiedän. Vappu jos mikä, tulee aina vähän yllättäin. Oon muka ollut hyvissä ajoin liikkeellä, hankkinut ne serpenttiinit, googlannut pari munkki ohjetta ja ostanut pussin sipsejä. Ja sit vaan jotenkin ootellut et kyllä joku järjestää kaiken. Sitten vappuaattona huomaat, et joku teki taas oharit.

Meinasin ensin kirjoittaa, ettei perheessämme ole kovin erityisiä vappuperinteitä, mutta hetken pohdittuani tajusin, että onhan meillä. Munkit. Joka ikinen vuosi meillä leivotaan munkkeja, satoi tai paistoi. Välillä ihan perinteiseen tyyliin, mutta tänä vuonna meillä ollaan enempi vähempi kipeitä ja piti keksiä joku ei niin työläs vaihtoehto.

Rahkamunkit syntyvät nopeasti, ainekset vain nopeasti sekoitetaan yhteen ja paistetaan rasvassa. Yhteensä koko touhuun meni puolisen tuntia. Ei paha. Tosin parinkymmenen munkin tuhoamiseen ei meiltä kulunut paljoa enempää aikaa. Onneksi nämä on niin helppoja tehdä, että meinasin pyöräyttää uuden satsin vielä tänään, varsinaisen vapun kunniaksi.

Huomaan muuten, että vappu on perinteisesti näköjään mennyt näissä merkeissä. Ehkä ens vuonna tsemppaan, ehkä en.

Rahkamunkit

Rahkamunkit

50g voita
250 g maitorahkaa
1tl sitruunan raastettua kuorta
1rkl sitruunanmehua
2 1/2dl vehnäjauhoja
1rkl vettä
1 kananmuna
1dl sokeria
1tl kardemummaa
1/4tl suolaa
1tl leivinjauhetta

Kypsentämiseen
kookosrasvaa

sokeria

Sulata voi. Sekoita jäähtynyt voi, rahka ja kananmuna keskenään. Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori. Lisää seokseen sitruunan kuori ja -mehu sekä vesi.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää rahkaseokseen. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
Kuumenna kookosrasva teräskattilassa. Rasva on sopivan kuumaa kun pieni leipäpala ruskistuu parissa minuutissa.
Pyörittele taikinasta jauhotetuin käsin palloja. Kypsennä 4 munkkia kerrallaan noin 3 minuuttia, kunnes munkit ovat kauniin värisiä.
Nosta munkit reikäkauhalla valumaan talouspaperin päälle. Sokeroi munkit lämpiminä. Rahkamunkit ovat parhaimmillaan heti tuoreina. Ohje K-Ruoka.
Rahkamunkit

Millaisia vappuperinteitä teillä on?