Tänä vuonna on syytä rohkeasti myöntää, että vappu kolkuttelee ovella, mutta _kaikki_ vappu valmistelut on tekemättä. Ei ole palloja, eikä serpentiiniä. Ruokapuolesta puhumattakaan.
Kämppä on kaaoksessa. Jääkaappi on tyhjä. Ja mikä parasta, meitä on yhteensä 10 henkinen porukka juhlimassa. Alkaa siis olla korkea tehdä mooveja. TODO-listoja ja muita määrätietoisia liikkeitä.

Tässä ohjeeni pikaiseen juhlien järjestelyyn:
1) Tartu toimeen.
Älä jää jahkailemaan ja harmittelemaan, ettet ole valmistautunut aikaisemmin. Tee parhaasi siinä ajassa, mitä sinulla on.

2) Suunnittele menu
Aloita menun suunnittelu heti. Erityisesti, jos tykkäät leipoa tai kokata jotakin, mikä vaatii makujen tasaannuttamista, hyytymistä tai muuta marinointia. Tutki resepeptejä! Tasapainota itse tehty valmiina ostettavaan sen mukaan, kuinka paljon sinulla oikeasti on aikaa ja resursseja jäljellä. Ole optimistinen realisti.

Onneksi on blogimaailma. Olen jo vähän aikaa seurannut muutamien blogien vappusuunnitelmia ja nyt palasin näihin inspistä hakemaan. Mottoni on “hyvää helposti” eli mitään monimutkaisia ohjeita en tähän hätään lähde kokeilemaan. Tsekkaa esim Blogriringin Vappu teemasivu!

Tässä minun tärppini tälle vapulle:
Sweet food O’mine: Lohikakku, joka ilman pohjaa sopii myös karppaajille.
Kakkutaikurin munkkirinkilät
Peggyn pieni punainen keittiö: Raikas perunasalaatti

Muut syötävät ostetaan valmiina. Hyvin perinteisellä linjalla mennään. On nakkeja, vihersalaattia ja asukkaiden ja lasten toiveesta myös sipsiä ja limua. Luultavasti muutama tippaleipä.

3) Laadi ostoslista & käy kaupassa. Älä unohda juomia. Äläkä seuraavan päivän brunssia. Muista kukat, ilmapallot ja serpenttini! Ostoslista on kriittinen. Kiireessä tuppaa helposti unohtamaan juuri sen hiivan. Tai ne ilmapallot.

4) Aloita ruuanlaitto. Vaatiiko reseptit aikaa? Pitääkö jotain marinoida? Voitko tehdä osan ruuista jo tänään? Aloita näistä.

5) Siivoa. Koska aikaa ei todennäköisesti ole paljoa, keskity olennaiseen. Älä pese ikkunoita nyt. Valjasta koko perhe siivoamaan. Siivoa paikat, joissa vieraat todennäköisesti käyvät. Eteinen, WC, keittiö ja olohuone. Sulje lastenhuoneiden ovet.

Kerää irtotavarat lattioilta ja tasoilta. Vie pyykit pyykkikoriin. Todellinen pikasiivous tapahtuu piilottamalla kaikki irtaimenaan lojuvat tavarat pyykkikoriin ja piilottamalla pyykkikori. Huom. Toimitus ei susosittele tätä, koska korin tyhjentäminen ei muutu koskaan kovin inspiroivaksi hommaksi. Nimimerkki kokemusta on. Siivoa WC:ssä pönttö ja lavuaari. Ja peili.
Siivoa keittiön tasot. Imuroi ja pese lattiat, ainakin sinne päin. Jos et ehdi pestä lattioita, pyyhi ainakin näkyvimmät tasot. Piilota tiskit koneeseen. Laita tuoreita kukkia maljakossa pöydälle. Johan alkaa näyttää hyvältä!

6) Koristele. Laita lapset asialle. Kokoa ilmapalloista ja serpenttinistä näyttäviä kokonaisuuksia. Kiinnitä rykelmät kattoon. Muutama isompi rykelmä tuo enemmän juhlatunnelmaa kuin yksittäiset pallot ja harvat serpentiinin palaset. Hae kaapista vähiten ryppyinen pöytäliina. Laita muutama pöytäliina päällekkäin ja lopputuloson mukavan rustiikkinen. Etsi kauneimmat astiasi ja kata pöytä niillä.

7) Palaa menun ääreen. Mikä vaatii vielä tekemistä? Voitko delegoida? Jos ehdit, mieti miten saisit ruuat kauniisti esille. Jos et, laita ruuat kippoihin ja huokaise.

8) Avaa kuohuviini, nauti hyvästä ruuasta ja upeista juhlista jotka järjestit!

Terveisin eräs, joka on vaiheessa 3. Miten teidän vappuvalmistelut sujuvat? Mitä lisäisit listaani?

MUoks. Lisään listaan lasten naamiaisasut, joita kannattaa valmistella mielellään jo edellisenä iltana, eikä juuri ennen koulutaksin tuloa hirveissä itkupotkuraivareissa.