Munkit on parhaita tuoreina, se on elämänohje, jonka olen opettanut lapsilleni jo ennen kuin he oppivat kävelemään. Vitsi, vitsi, lapset ovat saaneet sokeria vasta paljon myöhemmin, mutta se on fakta, ettei kotona paistettuja, juuri sokerissa kierriteltyjä, vielä lämpimiä munkkeja voita mikään.

Itsehän en munkkeja, enkä mitään muutakaan hiivalla kohotettua, osaa leipoa, mutta mieheni on mestari munkinpaistaja. Minä kelpaan vain kierrittelemään munkkeja sokerissa ja koe maistamaan ensimmäisen sillä tekosyyllä, että ovat varmasti kypsiä keskeltä. Ja ainahan ne ovat.

Tarjoilu ehdotukseni on, munkit ja sima. Lyömätön yhdistelmä.

Munkit
Munkkimaestro itse

Munkit

20-25 kpl

Tarvikkeet:

  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 muna
  • n.15 dl Vehnäjauhoja (n. 1 kg)
  • n.75 g voita 

Paistamiseen:

  • rypsiöljyä

Pinnalle:

  • sokeria

Tee näin:

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi. Jos haluat munkkien sijaan munkkirinkeleitä, paina jokaiseen kohonneeseen pullaan sormella reikä keskelle ja suurenna reikää venyttämällä. 

Hyvä rasva paistamiseen on rypsiöljy, joka kuumennetaan padassa 180 asteeseen. Paistamisessa on oltava tarkkana, ettei kuumaan öljyyn roisku yhtään vettä.

Kuumenna kasviöljy valurautapadassa. Kokeile rasvan kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Leipäpalan tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa, tällöin rasva on noin 180-asteista eli sopivaa munkkien paistoon. Varo, ettei rasva kuumene liikaa ja ole muutenkin varovainen kuuman polttavan rasvan kanssa! Varo vettä ja rasvaa yhdessä: vesipisaroita ei saa joutua rasvan sekaan!

Paista munkit laittaen ne varovaisesti öljyyn kypsymään vieri viereen, käännä paiston puolivälissä esim. haarukoiden avulla. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla suoraan lautaselle, jossa on sokeria. Pyörittele heti sokerissa. Laita uudet munkit rasvaan. Resepti Myllynparas

Mites teillä, paistatteko itse munkit vai mennäänkö osto valmiilla?