Mehevä kantarellipiirakka on yksikertainen, mutta maukas herkku vaikkapa illanistujaisiin. En kyllä tiedä käytetäänkö moista sanaa enää nykyisin. Mutta sen tiedän, että enemmän pitäisi kutsua ystäviä kylään ja panostaa seuraelämään.

Erilaiset suolaiset piirakat ovat minusta erinomainen tarjottava monenlaisiin tilaisuuksiin. Ne voi huoletta valmistaa jo hyvissä ajoin ja tarvittaessa lämmittää ennen tarjoilua. Mehevä kantarellipiirakka syntyy tarvittaessa myös suppilovahveroista, sen mukaan mikä päivän sienisaalis sattuu olemaan.

Kantarellien poiminta

Kantarelli on kuitenkin yksi parhaista ja helpoimmista sienistä aloittaa sienestysharrastus. Se on helppo tunnistaa ja vaikea sekoittaa mihinkään muuhun sieneen. Kantarelleista tulee myös ihana keitto.

Kantarellin satokausi on parhaimmillaan heinäkuussa, mutta leutoina syksyinä kausi jatkuu pitkälle syyskuuhun. Kantarelleja löytää parhaiten koivuvaltaisista lehtimetsistä, ne viihtyvät valossa ja usein kantarelleja kasvaa polkujen pientareilla tai metsäteiden laitamilla. Lue lisää täältä.

Mehevä kantarellipiirakka
Mehevä kantarellipiirakka

 Mehevä kantarellipiirakka

 Pohja:

 • 125g voita
 • 2 dl vehnäjauhoja
 • 1 1/2 dl ruisjauhoja
 • 1 kpl muna
 • ripaus suolaa ja pippuria

Täyte:

 • 1 l kantarelleja
 • 2 rkl voita
 • 1 kpl sipulia
 • 1 tl suolaa
 • 1/4 tl mustapippuria
 • nippu tuoretta tinjamia
 • 2 dl ruokakermaa
 • 2 kpl munaa
 • 1 dl raastettua parmesaania

Tee näin:

 1. Valmista pohja sekoittamalla voi murumaiseksi seokseksi jauhojen kanssa. Nopeus on valttia, älä työstä taikinaa liikaa, ettei se sitkostu.  Lisää muna ja puristele taikina nopeasti kiinteäksi palloksi Kääri taikina tuorekelmuun ja anna levätä jääkaapissa n. 30 minuuttia.
 2. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Taputtele taikina irtopohjavuokaan tasaisesti, voit myös kaulita taikinanjauhotetullaalustalla.
 3. Putsaa sienet ja pilko pienemmiksi. Silppua myös sipuli. Laita sienet pannulle ja anna nesteen haihtua miedolla lämmöllä. Kun nestettä ei enää tule, lisää joukkoon voi ja sipuli. Paista sipulia ja sieniä hetki. Lisää suola, mustapippuri ja tinjami.
 4. Sekoita kulhossa keskenään ruokakerma ja munat.
 5. Levitä sieni-sipuliseos tasaisesti piirakkapohjan päälle, ripottele päälle parmesaaniraaste ja kaada päälle ruokakerma-munaseos. Paista uunissa n. 20 minuuttia tai kunnes täyte on selvästi hyytynyt ja pinta on kauniin kullanruskea.
 6. Kantarellien kanssa toimii hyvin myös pekoni. Jos haluat lisätvistiä, paista sienten kanssa vähän pekonia ja sekoita sienten sekaan makua tuomaan.