Kukkiva kasvimaa on vaihteleva, värikäs ja se tuo hyvää mieltä jokaiselle puutarhassa kävijälle. Minusta on ihana olla kasvimaalla, missä kukat ja hyötyvihannekset elävät sulassa sovussa. Tuntuu, että minne vain katseensä kääntää, aina on nähtävää ja ihasteltavaa.

Astuessani sisään puutarhani portista näen ihan ensimmäiseksi kukat. Niitä pilkistelee esille porkkanoiden välistä, salaattien joukosta ja osa kohoaa kohti taivasta kilpaa sipulinvarsien kanssa. Keltainen, oranssi, lila, punainen ja sininen pääsevät oikeuksiinsa vihreää taustaa vasten. Kaikki näyttää yltäkylläiseltä, täydeltä, täydelliseltä. Tämä on kasvimaan kauneinta aikaa!

Kukkiva kasvimaa

Kukkiva kasvimaa

Osan kukista olen istuttanut puutarhaan ihan tarkoituksella, mutta suurin osa, esimerkiksi kaikki krassit ja kehäkukat ovat kylväytyneet penkkeihin ihan itsekseen. Unikoita sen sijaan rakastan ja niitä olen kylvänyt muutamaan paikkaan kylvölavoihin. Samoin kuin samettikukkia olen kasvattanut itse siemenestä. Kukkien siemeniä on helppo kerätä itse talteen ja säilöä seuraavaan kevääseen esimerkiksi kahvin suodatinpussissa.

Kukista on myös hyötyä. Samettikukkia istutetaan perinteisesti torjumaan tuholaisia ja erityisesti matalat kukat, kuten krassi, toimivat samalla elävinä katteina viljelyksille. Osan kukista voi myös käyttää hyödyksi, krasseja ja kääpiösamettikukkia voi syödä, kehäkukkaa voi käyttää myös kosmetiikassa.

Krassi

Krassi on tuttu ja helppo, melkein missä vaan toimeen tuleva syötävä kasvi, jota löytyy sekä pensasmaisena, että köynöstävänä. Se on värikäs yksivuotinen kesäkukka, joka kukkii perinteisesti punaisin, oranssein ja keltaisin suppilomaisin kukin. Köynöskrassin voi joko nostaa kiipeilemään tukea pitkin tai antaa sen toimia maanpeittokasvina. Krassi voidaan kylvää suoraan kasvupaikalle tai esikasvattaa. Krassissa on pippurinen maku ja se sopii hyvin ruuanlaittoon.

Samettikukka

Samettikukka on perinteinen kasvimaan kukka, sillä se on sekä kaunis, että hyödyllinen. Samettikukissa on valtavasti erilaisia lajikkeita, kerrotuista isoista ja muhkeista aina yksinkertaisempiin ja pienempiin ryhmäsamettikukkiin. Samettikukkia on iät ja ajat käytetty kasvimaalla tuholaistorjuntaan. Niiden voimakas tuoksu karkoittaa tuholaisia, mutta ne eivät myöskään maistu esimerkiksi peuroille. Valitettavasti peurat silti syövät niiden ympäriltä esimerkiksi juurikkaat, kokemusta on!

Kehäkukka

Kehäkukka on myös hyvin perinteinen kasvimaan kukka. Se on aloittelijallekin helppo saada onnistumaan, sillä kukan voi kylvää suoraan avomaalle ja käytännössä jäädä odottelemaan kukintaa. Kehäkukka kukkii sitä enemmän, mitä kukkia poimii, eli se soveltuu erinomaisesti hyötykäyttöön tai maljakkoon. Kehäkukkaa voi käyttää esimerkiksi teenä tai koristeena salaatissa ja jälkiruuissa. Lue lisää kehäkukasta.

Unikko

Rakastan unikkoja. Niiden kukkia, värejä, muotoja, ja koristeellisia siemenkotia. Unikon siemeniä on myös helppo kerätä itse talteen, minkä lisäksi ne myös kylväytyvät hyvällä tuurilla ihan itsestään. Unikonsiemeniä voi käyttää myös leivonnassa, joten siinäkin mielessä ne kannattaa kerätä talteen.

Kukkiva kasvimaa
Kukkiva kasvimaa

Kurkkuyrtti

Yksi ehkä vähän erikoisempi kukka kasvimaalla on kurkkuyrtti, joka kukkii taivaansinisin tai valkoisin kukin ja maistuu nimensä mukaisesti hieman kurkulta. Kasvin vihreitä osia ei suositella syötäväksi. Kasvi on vanha, sitä on pohjoismaissa viljelty vanhoissa yrttitarhoissa jo vuosisatoja sitten. Riittää, että kasvin tuo kerran kasvimaalle, se kylväytyy sen jälkeen itsestään. Kurkkuyrtti on myös erinomainen mesikasvi.

Lue lisää puutarha ja kasvimaa sivuilta.