Puutarhan kevättyöt ovat vihdoinkin alkaneet. Olen toden teolla innostunut puutarhan hoidosta. Koko viikon loppu meni aamusta iltaan pihalla puuhaillessa, aloitettiin lämpölaatikon perustaminen, kaadettiin yksi pihaa varjostava ja valmiiksi lahonnut suuri paju, siivottiin, haravoitiin, leikattiin. Tekemistä riittää. Toisaalta keväisin puutarhassa työskentely on myös mukavinta. Pitkän talven jälkeen pihalla puuhastelu ja toive kesästä antaa energiaa. Ja hyötyliikuntaa tulee harrastettua ihan huomaamattaan. Hevosenlantaa kärrätessä hiki nousee pintaan!

Monet kevään puutarha työt ovat riippuvaisia ennemmin säästä kuin varsinaisesti kalenterista. Oma puutarha intoni syttyy yhtä aikaa termisen kevään kanssa. Terminen kevät alkaa, kun lämpötila nousee pysyvästi nollan yläpuolelle. Puutarhan kevättyöt kannattaa aloittaa kun kovat pakkaset ovat taakse jäänyttä elämää.

Puutarhan kevättyöt | puutarha | keittiöpuutarha | pihanhoito

 

Puutarhan kevättyöt

Omenapuiden leikkaaminen

Omenapuiden hoitoleikkaus tehdään keväällä kovien yöpakkasten hellitettyä, mutta hyvissä ajoin ennen kuin puut aloittavat kasvunsa. Omenapuut leikataan suosien terveitä oksia, vaakaa kasvua ja yksi runkoisuutta. Omenapuun leikkauksen tavoite on pitää kasvusto ilmavana, näin lämpö ja valo pääsevät latvuksen sisälle ja sadon tuotto paranee.
Myös kesällä voi leikata maltillisesti (ei voimasaksilla), leikkaus on silloin versojen poistamista eli kasvua rauhoittavaa.  Leikkaamalla pyritään myös pitämään puun rakenne hyvänä, jotta oksat kestävät mahdollisimman hyvin sadon painoa.  Leikkaa mielummin vähän kerralla ja säännöllisesti, kuin paljon ja harvoin,  säännöllinen leikkaus pitää omenapuun terveempänä ja pidentää puun ikää.

Kevätlannoitus

Kasvit ovat riippuvaisia ravinteista, joita ne saavat maasta, vedestä ja ilmasta, sadon määrä on verrattavissa kasvualustan kuntoon. Maan ravinnekoostumus, humuspitoisuus ja happamuus (pH) säätelevät kasvin ravinnonsaantia ja ovat tärkeitä kasvin terveydelle, kasvuvoimalle ja kestävyydelle. Humus on mullan eloperäinen ainesosa, joka tekee raa’asta kivennäismaasta viljavaa ruokamultaa. Maan ph taas kertoo sen happo-emästasapainosta, suurin osa hyötypuutarhan vihanneksista viihtyy, kun maan ph on 6-7. Suurin osa parannettavasta maasta kaipaa kalkkia, joka lisää maan emäksisyyttä.

Sulaneeseen kasvualustaan lisätään kompostimultaa, palanutta hevosenlantaa tai pussimultaa. Sekaan voi myös sekoittaa turvetta tai hiekkaa, jotta maa ei olisi liian tiivis. Riippuen viljeltävistä lajeista, kasveille käytetään enemmän turvetta tai runsaammin ravinnepitoista multaa ja lannoitteita. Tarkasta, että jätteet ovat täysin palaneita, ennen kuin käytät kompostia lannoitteena.

Kalkituksen voi tehdä milloin vain, muttei yhtä aikaa kevätlannoituksen kanssa, väliä olisi hyvä olla ainakin kaksi viikkoa. Kerralla voi myös antaa useamman vuoden kalkkiannoksen.
Myös tuhka käy, huomioi kuitenkin, että annostuksen tulee olla pienempi. Koivuntuhka on vahvenpaa, kuin havupuiden tuhka. Älä anna tuhkaa alppiruusuille, pensasmustikoille, hortensioille tai atsaleoille.

Tee kevätlannoitus kosteaan maahan tai kastele lannoittamisen päälle.
Nurmikolle typpipitoisempaa, hedelmä- ja marjakasveille sekä kivikkoperennoille niukkatyppisempää.

Kevätistutukset ja esikasvatus

Suomen oloissa moni kasvi vaatii esikasvatuksen. Esikasvata hyötykasveista mm. tomaattia, kurkkua, kurpitsaa, purjoa, munakoisoa ja kaaleja. Kukista mm. krasseja, kesäastereita ja samettiruusuja. Ensimmäisenä ulos voi istuttaa orvokit (kestää -5 astetta), ruukkunarsissit ja muut sipulikukat.
Muista karaista eli totuttaa vihannesten taimet ennen ulos istuttamista. Karaisemiseksi kutsutaan sisällä kasvaneiden taimien totuttamista ulkoilmaan.

Erittäin kylmänarkoja taimia ovat esimerkiksi kurkut, kurpitsat, tarhapavut, herne, kesäköynnökset, ahkeraliisat, daaliat, begoniat. Odota siis, että yöpakkaset menevät ohi tai käytä harsoja. Astiataimet ovat ruukkuun juurtuneita, jo kasvuun lähteneitä taimia, joita voi turvallisesti istuttaa koko sulan maan ajan. Arat kasvit kannattaa kuitenkin isututtaa kevätkesällä. Paljasjuuritaimet toukokuussa. Käytä istuttaessa runsaasti vettä! Kastele juuripaakut jo etukäteet ja jälkikastele (2-3krt/vko, 2 viikon ajan) tiivistääksesi maa sekä auttaaksesi kasvia juurtumaan.

Muuta

  • Poista sairaat ja kuolleet oksat puutarhasta.
  • Poista kuivuneet lehdet marjapensaiden ja hedelmäpuiden alta.
  • Poista kuolleet mansikan lehdet harjaamalla.
  • Siisti myyrän/rusakon puremista oksista haavapinnat.

Puutarhan kevättyöt | puutarha | keittiöpuutarha | pihanhoito

Puutarhan kevättyöt | puutarha | keittiöpuutarha | pihanhoito

Muita puutarhaan liittyviä juttujani pääset lukemaan täällä. Tässä jutussa olen käyttänyt lähteenä isääni, meitä lähinnä palvelevaa puutarhaliike Reimania, keittiöpuutarha -kirjaa, viihtyisäpiha ja viherrinki sivustoja.