Lasten kanssa kaupunkilomalle? Vaikka rantaloma kuulostaa monesti helpommalta vaihtoehdolta, on kaupunkilomailu lasten kanssa hauskaa ja mielenkiintoista. Kun kaupunki otetaan haltuun lasten ehdoilla, avautuu se itsellekin aivan uudesta näkökulmasta.

Lasten kanssa kaupunkilomalle

Meillä on tapana viedä lapsi lomalle valitsemaansa Euroopan kaupunkiin kun hän täyttää 10 -vuotta. Reissuun pakataan äidin ja isän lisäksi kevyet käsimatkatavarat. Etukäteen on lapsen kanssa yhdessä mietitty sopivia käyntikohteita ja tutkittu karttaa. Liikaa ei kuitenkaan kannata ohjelmoida, jotta mukaville sattumuksille jää varaa. Se mitä kaupunkilomilla kannattaa miettiä, on liikkuminen paikasta toiseen. Matkaa kertyy helposti kilometri tolkulla kun etsitään kohteita, ravintolaa tai ihan vaan ihastellaan upeaa miljöötä. Kaikkien mielenrauhan vuoksi on kiva välillä hypätä vaikka bussiin lepuuttamaan jalkoja. Useissa kaupungeissa toimii metro, joka on kulkemisen kannalta helppo, mutta maisemien ihailuun siitä ei ole.

Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää myös hotellin sijaintiin. Ennen hotellin varausta luen blogeja ja muita matka vinkkejä alueen valintaan. Pyrin löytämään alueen, joka on lähellä keskustaa, ei kuitenkaan aivan turistikeskustan ytimessä, alueella, jolla on paljon ravintoloita ja pieniä putiikkeja. Jos kaupunginosaan liitetään sanoja boheemi, taide, käsityöläinen, paikallinen, niin kiinnostukseni herää. Tärkeää on myös, että hotellilta on hyvät kulkuyhteydet eri puolille kaupunkia.

Pariisi

Vanhin valitsit kohteekseen Pariisin. Siellä ykköskohteemme oli Eiffel tornin lisäksi Louvre. Louvressa muistan pari kertaa ajatelleeni, että voitaisko jo lähteä, kun lapsi vaan hartaudella kiertää ja kuvaa joka ikisen tielleen osuvan asian. Se oli hyvä hetki pieneen itse tutkiskeluun. Olin haaveillut Louvren vierailusta pitkään ja siellä ollessani hoppuilinkin jo seuraavaan paikkaan. Kuinka aikuismaista! Lapselle taisi reissusta jäädä parhaiten mieleen se, että söimme aamiaista kahviloissa ja hän sai nauttia tuoretta patonkia hillolla.

Heti ensimmäisenä päivänä käytiin Eifel tornissa. Jään takia emme päässeet korkeimmalle tasanteelle ollenkaan, mutta jo toisella tasanteella näkymät olivat hienot. Maasta käsin katsottuna torni ei vaikuta yhtään niin korkealta kuin se todellisuudessa on.
Kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneissa käytiin haistelemassa trooppista ilmastoa ja ihailemassa orkideoja. Samalla reissulla käväistiin museossa, joka keskittyi erilaisiin luurankoihin. Kokoelma oli peräisin 1800-luvulta. Historian havinaa kaikin puolin.

Hotellit Pariisissa ovat pieniä ja ahtaita. Ainakin jos matkustaa pienemmällä budjetilla. Omien reissujeni perusteella palvelu on ystävällistä, mutta englanninkielen taito on heikkoa. Monessa ravintolassa meitä palveli joku astetta isompi kiho, se ainut, joka osasi edes auttavasti englantia. Pitkä viikonloppu meni lapsen kanssa helposti ihmetellessä suurkaupungin elämää.

Lasten kanssa kaupunkilomalle | Pariisi | Lontoo | Hampuri

Lontoo

Lontoo valikoitui kohteeksi siellä sijaitsevan Warner Bros Studion takia. Making of Harry Potter kierros oli aikuisellekin elämys. Paikka oli upea kurkistus elokuvan tekemiseen. Nimensä mukaisesti kyseessä on studio kierros, ei mikään huvipuisto. Kaikki näytillä olevat lavasteet, puvut ja esineet ovat oikeasti olleet käytössä yhdessä tai useammassa elokuvassa. Nuorta Harry Potter fania kiinnostivat erityisesti erilaiset koneet ja robotit.

Lontoossa museot ovat ilmaisia ja niissä riittää nähtävää kaiken ikäisille. Me kävimme British museumissa ihailemassa muumioita ja muita menneiden aikojen ihmeitä. Aikaa hujahtaa helposti muutama tunti. Nähtävää riittää vielä senkin jälkeen. Kannattaakin miettiä mitä erityisesti haluaa nähdä ja suunnistaa ensin niille osastoille. Jos sitten vielä jaksaa kävellä, niin tutustuu muihin näyttelyihin.

Sherlock Holms museo on pieni Viktoriaaninen asunto, siellä pääset kurkistamaan sekä vanhoissa elokuvissa käytettyihin esineisiin, mutta myös ajan elämään ja asumiseen. Koko museon kiertäminen ei kestä tuntia kauempaa, mutta on vaivan väärti. Etenkin jos Sherlock Holms tarinat ovat tuttuja!

Lue lisää täältä.

Lasten kanssa kaupunkilomalle | Pariisi | Lontoo | Hampuri

Hampuri

Hampuri on täynnä nähtävää ja koettavaa. Kaupunki on vehreä, täynnä pieniä puistoja, sympaattisia putiikkeja ja viehättäviä kahviloita. Siellä on helppo liikkua ja pienemmälläkin budjetilla pärjää.

Hampuri valikoitui kohteeksi siksi, että siellä sijaitsee Euroopan suurin miniatyyrimaailma. En suoraan sanottuna ollut Hampurista niin innostunut, koska mielikuvani siitä oli ehkä hieman tunkkainen ja tiedätte kai, punaisten lyhtyjen värittämä.

Voi kuinka väärässä olinkaan. Hampuri lasten kanssa oli eloisa, mielenkiintoinen, lapsiystävällinen ja monella tapaa yllättävä. Hotellimme sijaitsi viihtyisällä KarolinenViertelin alueella, joka sopi lapsiperheelle hyvin. Alueella on paljon taide- ja käsityöläiskauppoja, sekä runsaasti kahviloita ja ravintoloita, joten nälkäisenä ei tarvitse katuja tallata.

Syy miksi Hampuri lasten kanssa edes tuli kyseeseen on tietenkin Miniatur Wunderland. Kolmeen kerrokseen tehty maailman suurin miniatyyrimaailma, jossa kulkee 13 kilometria rautatietä, on toimiva lentokenttä ja yli 200 000 ihmishahmoa. Todella paljon yksityiskohtia, tapahtumia kuten tulipalo ja todella paljon kädentaito-osaamista. Nähtävää riittää muillekin kuin miniatyyriharrastajille. Oikeastaan olin itse ihan yllättynyt kuinka inspiroiva paikka Miniatur Wunderland oli. Tekisi mieli rakentaa oma pienoismallimaailma! Ja tämä ei selkeästi ole vain lasten nähtävyys, vaan paikalla oli enemmän aikuisia ihmisiä kuin varsinaisesti lapsia.

Lue lisää täältä.

Lasten kanssa kaupunkilomalle | Pariisi | Lontoo | Hampuri

Seuraavaksi suuntaamme lasten kanssa kaupunkilomalle Barcelonaan. Kuopuksemme täytti 10 -vuotta maaliskuussa ja perjantaina hyppäämme vihdoinkin koneeseen. Olisiko sulla hyviä vinkkejä Barcelonan matkalle?