Lontoo lasten kanssa on monipuolinen kulttuuri kohde, jossa myös aikuisille riittää koettavaa.

Meillä on perinne viedä kymmenen vuotta täyttävä lapsi hänen valitsemaansa Euroopan kaupunkiin. Vanhin tyttäremme valitsi Pariisin ja Einon kohteeksi valikoitui Lontoo.
Reissuilla parasta on se, että saa viettää aikaa vain yhden lapsen kanssa, täysin hänen ehdoillaan. Reissua suunnitellaan etukäteen ja sitä muistellaan jälkikäteen. Lapsi saa valokuvata omaa reissuaan, vaikuttaa päivien kulkuun ja vierailukohteisiin. Budjetin ja mahdollisuuksien rajoissa.

Reissumme kesti neljä päivää, mikä mielestäni on kymmenvuotiaalle sopivan pitkä aika. Huomasi, että viimeisenä iltana alkoi jo vähän väsyttää hektinen kaupunkilaiselämä. Lomakohteessa hotelli kannattaa varata läheltä keskustaa, jolloin pääsee kävelyn kanssa hieman vähemmällä. Me varasimme lennot ja hotellin Ebookersilta.

Kokosin suosikki kohteemme vinkiksi muillekkin matkustajille!

Lontoo lasten kanssa

1) London eye

London eye on suuri maailmanpyörä Thames joen rannalla. Maisemat ovat upeat! Menimme London eye:hin heti ensimmäisenä päivänä. Kapseli kohoaa 135 m korkeuteen niin hitaasti, että edes kaltaistani korkean paikan kammoista ei pelottanut. Liput 17,96 £ / 12,60 £ voi hankkia etukäteen netistä tai ostaa paikan päältä. Kävimme London eye:ssa illan suussa, emmekä joutuneet odottamaan sisäänpääsyä juurikaan.

Lontoo. matkustaminen lasten kanssa, Lomntoo lapsille

 

Lontoo. matkustaminen lasten kanssa, Lomntoo lapsille

 

Lontoo. matkustaminen lasten kanssa, Lomntoo lapsille

2) Warner Bros Studio Tour The making of Harry Potter

Warner Bros Studio oli reissumme pääkohde. Eli kierros Harry Potterin lavasteissa. Kierrokselle varataan liput ennakkoon netissä. Aika varataan päivän ja kellon ajan tarkkuudella, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä lippujen kanssa. Perusliput maksavat 30 £ / 22 £. Me emme ostaneet mitään ylimääräisiä audiolaitteita tai opaskirjoja, emmekä niitä kierroksen aikana kaivanneetkaan.

Paikka oli upea kurkistus elokuvan tekemiseen. Nimensä mukaisesti kyseessä on studio kierros, ei mikään huvipuisto. Kaikki näytillä olevat lavasteet, puvut ja esineet ovat oikeasti olleet käytössä yhdessä tai useammassa elokuvassa. Nuorta Harry Potter fania kiinnostivat erityisesti erilaiset koneet ja robotit. Kierros tehdään tietyssä järjestyksessä niin, että takaisin päin ei enää pääse. Kannattaa siis katsoa aina yksi halli kunnolla läpi ennen seuraavaan siirtymistä. Kokonaisuudessaan meillä kului noin kolme tuntia kierroksen tekemiseen.

Kulkeminen Warner Bros studioille onnistuu helposti junalla. Eustonin juna-asemalta lähtee useita junia Watford junction asemalle. Junia on kahden tyyppisiä, hitaita paikallisjunia ja nopeita “pikajunia”. Nopeimmillaan matka kestää noin 20 minuuttia ja hitaammalla junalla lähes tunnin. Watford Junction asemalta lähtee Warner Brosin omia busseja, joita ei voi olla tunnistamatta!

Junalippua ostaessa kannattaa huomioida, että menopaluu lippu maksaa vain punnan enemmän kuin pelkkä menolippu. Warner Brossin oma kuljetus maksoi 2£ menopaluu. Matkaan kannattaa varata tunnin verran.

Lontoo. matkustaminen lasten kanssa, Lomntoo lapsille

 

Lontoo. matkustaminen lasten kanssa, Lomntoo lapsille

3) British museum

Lontoossa museot ovat ilmaisia ja niissä riittää nähtävää kaiken ikäisille. Me kävimme British museumissa ihailemassa muumioita ja muita menneiden aikojen ihmeitä. Aikaa hujahtaa helposti muutama tunti. Nähtävää riittää vielä senkin jälkeen. Kannattaakin miettiä mitä erityisesti haluaa nähdä ja suunnistaa ensin niille osastoille. Jos sitten vielä jaksaa kävellä, niin tutustuu muihin näyttelyihin.

Museossa on myös vaihtuvia näyttelyitä, mutta ne ovat maksullisia ja meille perusnäyttelyssäkin riitti nähtävää yllinkyllin.

Lontoo. matkustaminen lasten kanssa, Lomntoo lapsille

4) Sherlock Holmes -museo

Yksi päivänsankarin toiveista oli käydä Sherlock Holmes museossa Baker Streetillä. Museo on pieni ja kannattaa varautua joutua odottamaan.

Museo itse on Viktoriaaninen asunto, siellä pääset kurkistamaan sekä vanhoissa elokuvissa käytettyihin esineisiin, mutta myös ajan elämään ja asumiseen. Koko museon kiertäminen ei kestä tuntia kauempaa, mutta on vaivan väärti. Etenkin jos Sherlock Holms tarinat ovat tuttuja!

Lontoo. matkustaminen lasten kanssa, Lomntoo lapsille

5) Kaksikerroksinen bussi

Ei ehkä ensi kuulemalla vedä vertoja Harry Potter kierrokselle, mutta osoittautui silti yhdeksi matkan kohokohdaksi. Hankimme heti matkan alussa Oyster kortin, joka on siis matkakortti. Sen saa ostettua metroasemilta automaateista tai logolla varustetuista kioskeista. Korttia ostettaessa pitää maksaa 5£ pantti ja sen lisäksi kortille ladataan rahaa valinnan mukaan. Me latasimme korteille yhteensä 20£. Alle 11 vuotiaat matkustavat ilmaiseksi. Loman päätteeksi kortin voi palauttaa lentokentän juna-aseman asiakaspalveluun ja käyttämätön raha ja pantti palautetaan tilille.
Kortilla matkustaminen on sekä helppoa, että edellisempaa kuin yksittäisten matkojen ostaminen. Busseja menee usein ja toisesta kerroksesta pääsee tarkkailemaan kaupungin vilinää silloinkin kun ei vaan jaksa enää kävellä.
Jos haluaa nostalgisoida vanhojen bussien kovilla penkeillä, niin linjat 15 & 9 liikennöivät edelleen vanhoja autoja.
Lontoo. matkustaminen lasten kanssa, Lomntoo lapsille

Bussikyytien merkitystä ei pidä aliarvioida. Heittäytymällä bussin vietäväksi voi löytää jotain sellaista mitä ei muuten olisi tullut löytäneeksi. Päämäärättömät bussimatkat pakottavat laskemaan irti suunnitelmista ja aikatauluista. On katsottava ympärilleen uudella tavalla. Silloin tulee löytäneeksi seikkailuita! Ja takaisinhan pääsee aina. Useimmiten riittää, että nousee ulos bussista, menee toiselle puolelle tietä ja palaa takaisin.

Lontoo. matkustaminen lasten kanssa, Lomntoo lapsille

6) Hamleys

Neljä kerrosta yhtä sirkusta. Lelukauppa, jossa myydään kaikkea pehmeleluista taikurivälineisiin. Jokaisessa kerroksessa on tuote-esittelyitä. Ilmakuplia puhalletaan, radio-ohjattavat autot ajavat seinillä, taikuri esiintyy, joka puolella kuuluu huutoa ja kiljahtelua. Suomalaiselle ehkä jopa liian iloinen karnevaalitunnelma, mutta kokemus.
Lontoo. matkustaminen lasten kanssa, Lomntoo lapsille

TTässä meidän vinkkimme Lontoon matkailuun. Onko sinulla muita hyviä kohteita tai suosituksia Lontoon matkaa suunnitteleville?

Hauskaa päivää sinulle!