Luumujäätelö on tehty pakastetusta luumusoseesta, jota tein viime vuonna, mutta en oikeastaan keksinyt sille kauheasti käyttöä ennen tätä. Luumusose on tehty omenasoseen tapaan tuoreista luumuista ja se on hieman hapokasta sellaisenaan. Sitten muistin, että minulle oli tämä joitakin vuosia sitten erittäin trendikäs jäätelöohje tallessa. Se oli sellaisenaan minusta hieman liian makea, joten ajattelin kokeilla yhdistää sen hieman hapokkaaseen luumusoseeseen ja tadaa! Lopputulos on erinomainen.

Yksi omavaraisuuden haasteista on ehdottomasti se, että keksii kaikelle säilömälleen käyttöä. Eikä se aina ole niin helppoa, koska moni asia kuulostaa hyvälle, mutta kuinka paljon ihminen loppujen lopuksi syö esimerkiksi juustojen kanssa hilloa? Kuinka monta litraa? Tai jos joku ei sitten kuitenkaan hivele makunystyröitä halutulla tavalla, niin ei sitä tule syötyä, vaikka sen eteen olisi nähnyt vaivaakin. Koska ei ole pakko.

Luumujäätelö oli siis monellakin tapaa nerokas keksintö, ensinäkin tietysti siksi, että se maistui hyvältä, mutta toisekseen siksi, että saan pakastinta tyhjennettyä ennen kuin on uuden sadon aika.

Luumujäätelö

Luumujäätelö

  • 6dl vispikermaa
  • 1 prk kondensoitua maitoa
  • 0.5dl glukoosisiirappia
  • vanilija tanko
  • 2 dl marja- tai hedelmäsosetta pakastettuna
  • mansikoita koristeluun

Nosta sose sulamaan. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita joukkoon glukoosisiirappi, vanilija ja kondensoitu maito. Riko soseen rakenne haarukalla “hileeksi” ja kääntele se jäätelömassan sekaan. Sose saa jäädä pieniksi paakuiksi tai laikuiksi massaan. Anna massan jäätyä pakastimessa 5-8 tuntia kunnes massa on keskeltä jäätynyt. Ota jäätelö sulamaan hetki ennen tarjoilua.