Mitä on omavaraistalous? Wikipedia määrittelee omavaraistalouden näin:

Omavaraistalous tarkoittaa taloutta, jossa kaikki tai ainakin valtaosa tarvittavista tuotteista valmistetaan itse. Omavaraistalous oli esimerkiksi Suomessa yleistä maaseudulla 1800-luvun lopulle saakka.

Lähde: Wiki

Täydellisessä omavaraisuudessa eläminen on nykypäivänä erittäin harvinaista, mutta osittaisesta omavaraisuudesta haaveilee moni. Omavaraistaloudessa kaikki tuotetaan itse, niin ruoka, vaatteet kuin lämmityskin. Käytännössä täydellisessä omavaraisuudessa tulisi irroittautua niin sähköverkosta kuin internetistäkin.

Omavaraistaloudessa on kuitenkin määrätön mahdollisuus erilaisiin harmaan sävyihin. Täydellistä omavaraisuutta tärkeämpää on löytää sopiva tasapaino itsensä ja luonnon välille ja elää oman näköistään elämää.

Mitä on omavaraistalous?

Omavaraistalouteen tarvittavat taidot

Omavaraistalous on elämän mittainen oppimisen tie. Mitä enemmän asioita tekee itse, sitä enemmän huomaa niiden vaativan taitoa. Vaikka liikkeelle lähtisi pienestäkin, esimerkiksi ryhtymällä kasvattamaan itse osan ruuastaan, huomaa nopeasti ettei kaikki välttämättä suju kuin puutarhalehden sivuilla. Kaaliin iskee tuholainen, sato jää vaatimattomaksi, joku tuli kylvettyä väärään aikaan ja tai sato korjattua liian aikaisin tai liian myöhään. Sormi menee helposti suuhun myös siinä kohtaa kun koko sato on kerätty, mutta nyt se pitäisikin saada säilymään pitkälle talveen. Monet kokeilut tulee tehtyä yrityksen ja erehdyksen kautta ja sadon lisäksi opettelu kasvattaa vuosien varrella pitkää pinnaa.

Tyytyminen tai ehkä ennemmin olemassa olevan arvostaminen on yksi omavaraistalouden kulmakivistä. Nykyihmiselle, tai itselleni ainakin, on ollut äärimmäisen hyödyllistä opetella viihtymään ja olemaan onnellinen sen kanssa mitä on tässä ja nyt. Löytää lomatunnelmaa omasta pihasta, nauttia kevään ensimmäisistä kasvimaalta kerätyistä salaatti tarvikkeista, malttaa olla ostamatta sen sataa sorttia, jos omasta kaapista on löytynyt yhtä tai kahta asiansa ajavaa tuotetta. Omavaraistaloudessa eläminen tai edes sen tavoittelu, vaatii aivojen naksauttamista uuteen asentoon. Olemassa olevan arvostaminen pätee omavaraisuuteen pyrkimisessä hyvinkin konkreettisesti. Jokainen teko, kasvi jonka saa omasta maasta, uusi taito ja itse valmistettu asia on ilon aihe. Jos prosessista ei muista nauttia, helposti tuntuu, että koko tavoite omavaraisemmasta elämästä on saavuttamattomissa oleva mahdottomuus.

Uteliaisuus on toinen merkittävä taito. Koska omavaraistalous kattaa koko ihmisen elinpiirin, on harvalla olemassa kaikkia taitoja ennestään. Viljelyn lisäksi on hyvä osata rakentaa, korjata niin vaatteita kuin pieniä koneitakin, neuloa ainakin villasukkia, hoitaa ehkä eläimiä, mehiläisiä, jatkojalostaa niistä saatava liha, hunaja, maito, säilöä ja tunnistaa luonnon kasveista saatava hyöty, sienet ja villiyrtit. Avoin kiinnostus uusia asioita kohtaan ja uteliaisuus, valmius oppia ja kehittää omia taitojaan on avain asemassa.

Mitä on omavaraistalous?

Löydät omat vahvuutesi ja rakenna niiden päälle

Minä olin melko hyvä ruuanlaittaja jo ennen kuin innostuin omavaraisuudesta. Olen myös sienestänyt lapsesta saakka ja puutarhan hoito ei ollut minulle aivan vierasta. Niinpä oli luonnollista lähteä kehittämään omaa elämää omavaraisempaan suuntaan juuri ruokaan liittyen. Ruuan tuottamisen lisäksi omavaraisuus on motivoinut opettelemaan entistä enemmän sesongin hyödyntämistä eli laittamaan hyvää ruokaa juuri siitä mitä kulloinkin on saatavilla. Olen myös opetellut säilömään. Keväällä kävin kurssin hapattamisesta, joka säilöntämenetelmänä on mitä mainioin! Koen, että omat vahvuuteni omavaraisuudessa liittyvät juurikin ruokaan. Aito kiinnostus sekä ruuan alkuperään, että ruuan valmistukseen on houkutellut opettelemaan yhä taitavemmaksi omien raaka-aineiden käyttäjäksi ja tuottajaksi. Olen ylpeä siitä, että voi tarjota perheelleni itse kasvattamaani, säilömääni ja tekemääni ruokaa.

Olen myös etevä erilaisissa kädentaidoissa, niinpä opettelin kutomaan. Ensin villasukkia, myöhemmin villapaitoja. Kun vaatteeseen on laittanut hirvättävän määrän työtunteja, on niiden korjaaminenkin järkevää. Kutomisen lisäksi teen saippuaa yli omien tarpeiden ja viimeisimpänä olen opetellut käyttämään villiyrttejä kosmetiikassa. Monellakaan mittapuulla mitattuna en vielä ole kovin häävi kutoja, saati kosmetiikan tekijä, mutta tekemäni tuotteet ajavat asiansa. Vuoden tai parin kuluttua voidaan varmaan jo puhua istuvuudesta tai monipuolisuudesta.

Meillä on aikanaan ollut eläimiä, tuotimme itse lähes kaiken syötävän lihan. Se oli hyvin opettavaista aikaa ja nykyisin olen mielummin ilman lihaa kuin sitoudun eläinten hoitoon, teurastukseen ja lihan käsittelyyn. Kanoja meillä on kymmenkunta ja se riittää toistaiseksi.

En siis todellakaan ole syntynyt sesonkiajattelun, viherpeukalon enkä villiyrtti tietämyksen kanssa. Olen kehittänyt olemassa olevien taitojen päälle omavaraisuutta lisääviä taitoja käymällä kursseja ja harjoittelemalla. Lukemalla kirjoja, blogeja ja katselemalla youtube videoita. Kokeilemalla rohkeasti. En voi sanoa olevani asiantuntija monessakaan asiassa, mutta perustaidot olen oppinut jo monessa.

Mitä on omavaraistalous meidän kohdallamme?

Mitä on omavaraistalous juuri meillä? Se on ennen kaikkea oman kulutuksen uudelleen pohtimista. Sen puntaroimista, että mitä kaikkea voisimme tehdä itse sen sijaan, että ostaisimme kaiken kaupasta. Se on pyrkimystä tuottaa mahdollisimman suuri osa ruuasta itse. Se on opettelua olemaan tyytyväinen sen kanssa mitä on. Omavaraistalous on uusien asioiden opettelua, pitkäjänteistä toimintaa kohti omavaraisempaa arkea.

Kaipaatko vinkkejä omaan, omavaraisempaan arkeen? Lue lisää täältä – Omavaraisuus.

Omavaraisuusbloggaajien kuukausihaaste

Suuntana omavaraisuus on kerran kuukaudessa ilmestyvä bloggaajien yhteispostaussarja. Sarjassa seurataan omavaraisuus bloggaajien matkaa kohti omavaraisempaa elämää. Olen koonnut kaikki omavaraisuutta käsittelevät postaukseni tänne. 

Lue lisää muiden omavaraisuus bloggaajien heinäkuun kuulumisista:

Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/heinakuu2020/

Ku ite tekee https://www.kuitetekee.com/2020/06/23/mita-on-omavaraistalous

Vyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/07/hyotytarha-heinakuussa-omavaraisuus.html

Rouva Yrttinen https://rouvayrttisen.blogspot.com/2020/06/kesakuulumisia.html

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2020/07/omavaraisuutta-vuonna-2020-osa-7.html

Vyöhyke 3

Tsajut  https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2020-osa-7/

Caramellia https://caramellia.fi/heinakuu2020/

Airo ulapalla https://airotulapalla.blogspot.com/2020/07/suuntana-omavaraisempi-elama-2020.html

Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=20155

Vyöhyke 4

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2020/07/unelmana-omavaraisempi-elama.html