Kokemuksia Yyteristä ja sen lähialueista, poimi vinkit matkaan ja suuntaa Poriin!

Porin seutu valikoitui lomakohteeksemme täysin sattumalta. Olimme myöhään liikenteessä ja lähin kohtuuhintainen vapaa mökki löytyi Anttoorasta. Olin suoraan sanottuna hyvin skeptinen. En ollut ikinä kuullut kenestäkään, joka lomailisi Porissa Jazzien ulkopuolella. Itse olin piipahtanut Porissa muutamaan kertaan juurikin musiikin merkeissä, mutta en voi sanoa koskaan vierailleeni Porissa.

Toisaalta oli hienoa lähteä reissuun ilman ennakko-odotuksia, sillä ehkäpä juuri siitä syystä reissustamme tuli fantastinen. Kyllä, fantastinen.

Kokemuksia Yyteristä sisältää myös ravintolavinkkejä Poriin ja tekemistä lähialueilla.

Kokemuksia Yyteristä

Anttooran lomakylä

Mökkimme sijaitsi Anttooran lomakylässä, Selkämeren saaristossa. Mökki itsessään oli siisti ja melko nykyaikainen, pieni mutta toimiva. Alue sen sijaan henki menneiden vuosien leirintäalue tunnelmaa, kaikesta näki, että alueen kulta-ajat oli vietetty silloin kun mikroa ei oltu vielä keksitty. Rannasta pääsi kuitenkin uimaan ja ennen kaikkea melomaan ja tutustumaan mereltä käsin upeisiin maisemiin. Lomakylästä sai myös lainattua soutuvenettä, jos hoksasi sitä kysyä. Ehkä itse olisi kaivannut myös paikkaa, jossa olisi voinut vaikkapa grillata upean merimaiseman äärellä. Kaiken kaikkiaan Anttoora toimi kuitenkin hyvänä tukikohtana seikkailulle.

Kokemuksia Yyteristä ja lähiseudun muista nähtävyyksistä

Yyterin ranta

Olin etukäteen kartoittanut kokemuksia Yyteristä ja lukenut Tripadvisorista lauseen “upea ranta, huonot palvelut“. Paljastui että se piti loistavasti paikkansa. Ranta on kerrassaan hieno, upeat hiekkadyynit ja kilometrien pituinen hieno hiekkainen ranta. Lämpimällä säällä saattoi kuvitella olevansa missä tahansa etelän lomakohteessa. Lukuun ottamatta sitä, että rannalla ei ole vessojen ja pukukoppien lisäksi muita palveluita. Ja olemassa olevatkin on hyvin pienellä alueella rannan kokoon nähden. Kannattaa siis varata omat eväät mukaan! Toisaalta Yyterissä on juurikin ihanaa se, että ei ole pakko vuokrata aurinkotuolia päästääkseen uimaan ja voi jurottaa omissa oloissaan dyynin kupeessa jos siltä tuntuu. Yyterissä on myös nakuranta, jos nudismi kiinnostelee.

Yyterin koirien uimaranta

Yksi Uskon loman kohokohdista oli vierailu koirien omalle uimarannalle. Puolen kilometrin pituisella hiekkarannalla kelpasi juoksennella ja uida. Ranta oli sen verran hieno, että kelpasi myös ihan ihmisen uintiin paremmin kuin suurin osa rannoista täällä kotona. Aamupäivän vierailulla rannalla ei vielä ollut paljoa porukkaa, mutta kuulimme, että lämpimänä päivänä paikalla voi olla satakin koiraa! Usko suosittelee.

Kallo

Kun koira rannasta jatkaa vielä hetken eteenpäin, vie pengertie Kallon kallioluodolle, josta löytyy majakka. Kallo on kuuleman mukaan upea paikka myrskyisellä säällä kun aallot lyövät kalliolle. Lomamme aikana emme ehtineet myrskysäitä nähdä, mutta Kallo olisi silti vierailun arvoinen kohde. Harmiksemme kahvila oli vierailumme ajankohtana suljettu, eikä tullut otettua omia sumppeja mukaan.

Kokemuksia Yyteristä

Reposaari Räpsöö

Reposaari oli omassa erityislaatuisuudessaan yksi lomamme huippu fiilistelypaikkoja. Kävimme siellä useampaan otteeseen käppäilemässä pitkin poikin pikkukaupungin katuja. Taisimmepa jopa tempautua haaveilemaan elämästä Reposaaressa (ja pienen herkkupuodin perustamisesta erääseen hyvin sympaattisen näköiseen liiketilaan). Reposaari on pieni kaupunki, jonka kaava on hyvin tarkkaan piirretty ruutupaperille. Erikoista kaavassa on se, että monien muiden vanhojen kaupunkien kadut ovat kapeita, kun taas Reposaaressa ne ovat leveitä, niin että kelpaa isommallakin autolla ajella. Mitään pikkupuoteja emme myöskään löytäneet, muutaman ravintolan lisäksi turistia palvelee Sale, vierasvenesatama ja kioski. Reposaaresta löytyy myös nähtävyyksiä, kuten kirkko ja linnakepuisto.

Huikee

Yhden päivän vietimme seikkailupuisto Huikeessa. Puistossa siis kiipeillään männyn latvoissa esteiltä toisille valjaisiin kiinnitettynä. Teinit viihtyivät ja radat tarjosivat riittävästi haasteita kaiken tasoisille.Väkeä puistossa oli jonkin verran, mikä aiheutti ruuhkaa helpompiin harjoitteluratoihin, mutta vaikeampiin ratoihin siirryttäessä ruuhkatkin vähenivät huomattavasti. Maankamaralla pysytelleenä olisin ilahtunut houkuttelevammasta ravintolasta ja vesipisteestä puiston alueella. Erityismaininta siitä, että puistopäivän jälkeen jengi oli kaikkensa antanutta.

Iso-Enskeri

Retki Iso-Enskerille oli ainut, mitä etukäteen majoituksen lisäksi varasimme. Ja se kannatti. Noin 45 minuutin pituinen venematka on itsessään jo kokemus, ainakin meille, joilla normaalisti ei ole veneilyyn mahdollisuutta. Perillä saaressa on opastettu luontopolku, grillipaikka, vessat ja uintikelpoinen ranta. Saaren omaleimaiseen luontoon kuuluu valtava pirunpelto eli muinaisranta. Saari sijaitsee Selkämeren kansallispuistossa, joten erinomainen kohde myös kaltaiselleni kansallispuisto bongailijalle!

Ravintolavinkkejä Poriin

Kuten edellä mainittu, Yyterin tarjonta meidän nopealla vilkaisullamme saanut vettä herahtamaan kielelle. Mutta toisin oli Porissa. Porin ravintoloista viikon lomalle useampikin iloinen yllätys. Tällä kertaa syömisemme keskittyi lähinnä pizza- streetfood-burgeri akselille.

Torget

Erinomaiset pizzat. Jouduimme odottelemaan hetken sekä pöytää, että pizzoja, mutta odotus palkittiin. Otimme pizzojen kanssa mozzarella salaatin, jota maustoi herkullinen vinegretti. Pizzat itsessään olivat pääosin todella herkullisia, pohja oli maukas hapanjuureen leivottu ja täytteet tuoreita ja laadukkaita. Tykkäsimme!

PikkuX

Erinomaiset valikoimat kasvissyöjille. Otimme seurueelle jaettavat kasvis- ja liha-annokset. Ruoka tuli nopeasti pöytään, palvelu oli ystävällistä ja ruoka oli hyvää. Kiva freesi tuulahdus uudenlaista ruokaa. Suosittelen!

Turo’s Heavy Kebab

En yleensä lähtisi syömään kebab mestaan kasvissyöjänä, mutta menu oli houkutteleva ja olin kuullut paikasta hyvää. Osoittautui erinomaiseksi valinnaksi, falafel-feta ja falafel-halloumipita maistuivat kumpikin. Myös seurueen lihaisammat vaihtoehdot olivat hyviä. Parmesaani ranskalaisista lisäpisteitä. Isot annokset.

The Merry Monk

Lähdimme Merikarvialle vartavasten ravintolan maineen ja tarinan innoittamina ja siksi odotukset olivat korkealla. Yleisilme ravintolassa oli sotkuinen. Pöydät olivat siivoamatta ja lokit riepottelivat terassilla ruuantähteitä. Asiakaspalvelu oli hidasta ja osaamatonta, mutta ihan ystävällistä. Menut haettiin lopulta itse, kukaan kertonut tilatuista annoksista mitään, juomasta tippui asiakkaan päälle kun se tarjoiltiin hänen ylitseen ja muuta pientä sekaannusta ruokien kanssa.

Gastropubissa ruokalista on melko suppea, niin kuin kuuluukin, burgereiden lisäksi muutama muu annos. Alkuruuaksi valitsimme jaettavan kalalautasen, joka oli herkullisen makuinen, mutta ei sisällöltään vastannut kuvausta. Burgerit tarjoiltiin kaikki ylikypsinä, erityisesti se harmitti haukiburgerin kohdella, sillä konseptina haukiburgeri oli nerokas.

The merry monkilla olisi kaikki edelletykset olla muutakin kuin yksi satamaravintola, mutta niin kauan kun rentoutta ei eroteta välinpitämättömyydestä jää ravintola keskiverto sakkiin.

Lue lisää matkailu kokemuksia.