Sienestäjän kymmenen käskyä on koottu avuksi ja ohjenuoraksi kaikentasoisille sienestäjille. Noudattamalla näitä selviät hengissä ja muut metsän käyttäjät selviävät sinun kanssasi.

Sienestäjän kymmenen käskyä

  1. Kunnioita luontoa
  2. Syö vain sieniä, jotka tunnistat
  3. Huomioi muut metsänkäyttäjät
  4. Parkkeeraa autosi järkevästi
  5. Älä roskaa
  6. Avotulen teko on kielletty ilman maanomistajan lupaa
  7. Ei ole olemassa alamittaisia sieniä
  8. Suhtaudu facebook tunnistuksiin kriittisesti
  9. Valitse maasto suhteessa kokemukseesi
  10. Älä kakkaa mättäälle

Sienestäjän kymmenen käskyä | jokamiehenoikeudet | sienestys | sienessä

1. Kunnioita luontoa

Jokamiehen oikeuteen liittyy aina myös vastuu luontoa kohtaan. Suomessa laki takaa jokaiselle ainut laatuiset oikeudet sienestää, marjastaa ja kulkea luonnossa. Pidetään yhdessä huolta siitä, että samat oikeudet ja mahdollisuudet säilyvät  myös lapsen lapsillemme. Luonnon kunnioittamiseen kuuluu se, että noudatat yhteisiä sääntöjä, et roskaa, et riko, etkä tee tahallista tuhoa. Jos et tunnista jotain sieniä, anna niiden kuitenkin kasvaa rauhassa, joku muu voi tunnistaa ja syödä ne, tai ainakin ne jatkavat omaa elämänsä metsän monimuotoisessa ekosysteemissä. Kertaa jokamiehen oikeudet täällä.

2. Syö vain sieniä, jotka tunnistat

Sienien tunnistaminen on yksi sienestyksen perusperiaatteista. Ikinä ei pitäisi syödä mitään, mistä ei ole aivan varma. Internet on tietysti mullistanut sienten tunnistamisen ja facebook ryhmät pullistelevat suttuisia kuvia joissa on kasa sieniä ja kysymys “onko myrkyllisiä?”. Ei näin. Sienten tunnistaminen kannattaa aloittaa lajikerrallaan. Apuna voi käyttää kokeneempaa sienestäjää, sienikirjaa tai luotettavaa sivustoa. Jos olet epävarma mikä sieni on kyseessä ja haluat varmistusta facebook ryhmästä, niin ota sienestä tarkka kuva sen kasvupaikalla, ota yksi kuva jossa näkyy lakin alapinta ja yksi jossa olet halkaissut sienen. Olen kuitenkin seurannut näitä tunnistus ketjuja ja niihin kannattaa suhtautua mediakriittisesti. Kun keräät tunnistusta varten sieniä joista olet epävarma, älä sekoita niitä muihin sieniin vaan varaa niille oma erillinen pussi.

3. Huomioi muut metsänkäyttäjät

Metsässä liikkuessa on syytä muistaa myös muut metsän käyttäjät. Älä siis huuda, mesoa äläkä riehu. Meille lapsena opetettiin, että jos huutaa, niin sienet menee piiloon. Suomessa on paljon metsää ja hyviä sienipaikkoja, kaikille riittää sieniä. Samoissa metsissä liikkuu sienestäjien lisäksi muutakin väkeä, kuten metsästäjiä ja muita retkeilijöitä. Kunnioitetaan kaikkien oikeutta kulkea metsässä.

4. Parkkeeraa autosi järkevästi

Kun sinne sieneen sitten lähdetään, niin toki moni ottaa auton. Sekin on sangen ymmärrettävää, että pikkuteiden varrella on hirvittävän vähän parkkitilaa. Parkkeeraajan vastuulla on kuitenkin etsiä autolleen paikka, jossa se ei häiritse paikallista liikennettä. Pikkutien päässä asuvana toivoisin, että myös esimerkiksi hälyytysajoneuvot mahtuisivat tarvittaessa tulemaan perille asti, myös sienikauden aikana.

5. Älä roskaa

Omilla sienireissuillani olen useasti törmännyt olut tölkkeihin ja viinapulloihin keskellä ei mitään. Monesti olen miettinyt, että millaisella retkeilijällä iskee niin kova jano kesken retken, että viinapullo tyhjenee, mutta mitäs se meikäläiselle muiden jano kuuluu. Mutta, jos ne juomat sinne metsään jaksaa täytenä kantaa, niin eiköhän ne sitten kulkisi takaisinkin päin? Sama koskee tietysti ihan kaikkea, makkarapaketteja, karkkiroskia, muovipusseja jam uita.

6. Avotulen teko on kielletty ilman maanomistajan lupaa

Avotulen teko ilman maanomistajan lupaa on kielletty. Aina. Tämä tuntuu monelle olevan epäselvää. Tee nuotio vain sille osoitetuilla paikoilla, joita löytyy ulkoilualueilta, luonnonpuistoista jne tai kysy lupa. Nyt syksyllä et todennäköisesti sytytä koko metsää palamaan yhtä herkästi kuin kesällä, mutta luvallista se nuotion tekeminen ei silti ole.

7. Ei ole olemassa alamittaisia sieniä

Alamittaiset sienet ovat legenda. Sienet ovat syöntikypsiä syntyessään. Pienet sienet ovat söpöjä, mutta työläitä. Isoja sieniä keräämällä saa vähemmällä vaivalla enemmän sieniä. Kumpiakin on hyväksyttävää kerätä. Sieniä ei voi varata. Jos jätit minisienet maahan kasvamaan ja seuraava poimii ne, niin elä sen kanssa.

8. Suhtaudu facebook tunnistuksiin kriittisesti

Kyllä. Jos henkesi on sinulle kallis. Katso kohta 2.

9. Valitse maasto suhteessa kokemukseesi

Kun valitset sienestysmaastosi suhteessa luonnossaliikkumis kokemukseesi, on eksyminen epätodennäköisempää. Aloittelija pysyttelee niin lähellä tietä, että näkee vielä auton pilkoittavan puiden välissä. Kännykän kartta ohjelma on helppo tapa paikallistaa itsensä, mutta ne vievät paljon akkua. Hyvät kengät ja säänmukainen varustus lienee itsestään selvää. Autoon kannattaa varuulta nakata mukaan ea-pakkaus, jollei sitä vielä sielä ole.

10. Älä kakkaa mättäälle

Iskikö kakkahätä? Älä kakkaa mättäälle! Lue ohjeet metsään kakkaamisesta täältä.

Sienestäjän kymmenen käskyä | jokamiehenoikeudet | sienestys | sienessä

Sienestäjän kymmenen käskyä ei tietenkään ole aivan täydellinen, mitä sinä lisäisit kymmeneen käskyyn?

Reseptejä sieniruokiin löydät täältä.