Elokuu on puutarhan satoisin kausi. Satoa saa melkein kaikista kylvetyistä vihanneksista, marjoista ja perunoista. Vain hedelmäpuut antavat vielä odottaa itseään. Vaikka omena taitaa kyllä kypsyä ihan näillä näppäimillä, ellei ole osittain jo kypsynytkin.

Pidin aina lapsena vanhempieni hokemaa “kyllä itse kasvatetut kavikset vaan maistuu paremmalta” vähän liioitellulta, mutta nykyisin vannon sen olevan totta. Vasta kun on maistanut omia perunoita tietää, että kas, perunahan siis maistuu joltakin! Ja eri lajikkeet maistuvat erilaiselta. Sama koskee porkkanoita, tomaatteja, kurkkuja jano, ihan kaikkia vihanneksia.

Luulen että salaisuus on kompostissa, viherkatteessa ja kasvualustan hyvinvoinnissa noin ylipäätään. Ennen kylvöä penkkeihin on levitetty kompostia ja kesän aikana taimiväleihin on lisätty viherkatetta. Muuta lannoitusta kalkitusta lukuunottamatta ei ole annettu.

Tällä hetkellä puutarha tuottaa:

 • Papuja
 • Hernettä
 • Vadelmia
 • Viinimarjoja
 • Pensasmustikkaa
 • Lehtikaalia
 • Porkkanaa
 • Perunaa
 • Salaattia
 • Tilliä
 • Persiljaa
 • Rosmariinia
 • Timjamia
 • Kesäkurpitsaa
 • Tomaattia
 • Kurkkua
 • Sipulia
 • Valkosipulia
 • Metsästä sieniä

Kohta satoa saadaan myös luumusta, omenasta, paprikasta, maa-artisokasta ja palsternakasta. Kysymysmerkkejäkin on, juurikkaita tulee vähän, mutta peura söiosan. Myös mustajuuri on vielä arvoitus.

Elokuu kuluu sekä syödessä, mutta ennen kaikkea säilöessä. Olen pakastanut yrttejä ja tomaattikastiketta, tehnyt hilloja, kuivannut sieniä ja kokoajan yritän pohtia mitä kaikkea kannattaisi säilöä ja miten.