Raparperijäätelö syntyy helposti jäätelökoneessa. Tällä kertaa mausteena on appelsiini ja rosmariini.

Rakastan jäätelöä. Erityisesti hyvää pistaasijäätelöä, mutta sanotaanko, että harvoin olen eläissäni saanut pahaa jäätelöä. Joskin nykyisin ostan lähes pelkästään pienempien putiikkien jäätelöä, niistä löytyy mielestäni erinomaisia makuja, myös pistaasia.

Olen myös tehnyt jäätelöä itse. Prosessi ei jäätelökoneella ole kovin monimutkainen, mutta aikaa se jäähdyttelyineen vie. Teen jäätelön perusmassaan, jota maustan sitten sesongin mukaan. Tässä reseptissa tein ensin rosmariinilla ja appelsiinilla maustetun hillokkeen, jonka sitten sekoitin jäätelömassaan, annoin maustua yön yli, soseutin ja tein jäätelöksi.

Jäätelön voisi myös tehdä vanilijalla maustettuna ja tehdä tiikerijäätelömäisiä raparperiraitoja.

Raparperijäätelö
Raparperijäätelö

Raparperijäätelö

Tarvitset

2 dl kuohukermaa
2,5 dl maitoa
1 dl sokeria
4 keltuaista
3 rkl appelsiinimehua + appelsiininkuori raastettuna
5 dl raparperin paloja
1 rkl sokeria
rosmariininoksa

Tee näin:

  1. Lisää raparperinpalat kattilaan sokerin, rosmariininoksan, appesiinimehun ja kuoriraasteen kanssa. Kypsennä, kunnes raparperi pehmenee ja nosta sivuun.
  2. Mittaa kerma ja maito kattilaan. Kiehauta ja poista levyltä.
  3. Vatkaa kulhossa keltuaiset ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Kaada kerma-maitoseos varovasti keltuaisvaahdon joukkoon samalla kevyesti sekoittaen. Kaada jäätelöseos takaisin kattilaan ja kuumenna hiljalleen 82 asteiseksi ja poista välittömästi levyltä.
  4. Lisää raparperipalat joukkoon, sekoita.
  5. Anna seoksen jäähtyä hieman ja siirrä sitten jääkaappiin jäähtymään. Jäähdytä yön yli. Voit poistaa rosmariinin oksan tässä vaiheessa tai vasta aamulla, riippuen siitä kuinka vahvastarosmariinin mausta pidät.
  6. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella ja kaada jäätelökoneeseen.

Voit tehdä jäätelöä myös ilman jäätelökonetta. Katso ohje: luumujäätelö ilman jäätelökonetta. Vegaanisia jäätelöohjeita löytyy Viimeistä murua myöten blogista, esimerkiksi tämä herkullisen kuuloinen Porkkanakakkujäätelö.

Raparperijäätelö

Litran lettutaikina

Meidän kuusi henkisessä perheessä litran lettutaikina on lähtökohta, sitä pienempää varten ei kannata ruveta paistinpannuja likaamaan, jos ymmärrätte mitä tarkoita.

Tarvitset:

  • 4 kananmunaa
  • 1 l maitoa
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl sokeria (teen letut monesti myös ilman sokeria)
  • 1 dl sulatettua voita

Tee näin:

Vatkaa munat ja maito sekaisin. Lisää kuivat aineet ja anna taikinan tekeytyä puolisen tuntia. Paista letut voin kanssa. Nauti jätskin ja marjojen kanssa.