Suuntana omavaraisuus on bloggaajien yhteinen postaus sarja, jossa jokainen osallistuja kirjoittaa tiettyjen teemojen ympäriltä. Postaukset ilmestyvät jokaisen kuukauden ensimmäinen maanantai. Linkit muiden bloggaajien juttuihin löydät tekstin lopusta.

Puhdetyöt

Kun aiheeksi tässä kuussa annettiin puhdetyöt, olin hetken hieman ulapalla. Että anteeksi kuinka? Puhdetyöt? Onneksi hätä ei ole tämän näköinen, koska ystävämme google sivisti heti. Olen kuin olenkin innostunut talviaikaan puhdetöistä. Kutomisesta ja makrameesta etupäässä.

puhdetyö 

1. (historia) perinteisesti sellainen käsityö, jota voitiin tehdä hämärän aikaan tai silloin kun ulkotöihin ei päästy
2. (historia) erityisesti jatkosodan asemasotavaiheen aikana rintamalla tehdyt käsityöt
3. harrastukseksi tehty työ

Ensisijaisesti olen opetellut kutomaan. Olen kutonut pääasiassa sukkia ja lapasia, mutta tällä hetkellä käsissäni on ensimmäinen neuletakki. Sukissa olen jo melko hyvä ja lapaset valmistuvat nopeasti, neuletakki sen sijaan on aiheuttanut muutamia harmaita hiuksia.

Lähtökohdat sinällään olivat haasteelliset neuletakin suhteen siis.

  1. En ole kovin häävi neuloja, mitä tullaan erilaisiin tekniikoihin tai oudompiin silmukoihin.
  2. En osaa englanninkielistä temistöä lainkaan.
  3. Olen ylipäätään vähän huono seuraamaan ohjeita.

Projekti käynnistyikin sillä, että etsin netistä neulesanakirjan ja aloin opetella käytettyjä silmukoita youtubista aina tarpeen mukaan. Neulottuani kokonaisen kerän verran tajusin, että olin lukenut ohjetta alusta saakka väärin. Purin koko homman ja aloitin alusta. Uusinta kerta onkin sujunut ns vikkelämmin, koska ei ole enää tarvinnut tavata sitä mitä lyhenteet tarkoittavat tai googlata ohjeita. Raportoin tänne, jos neuleeni on jossain vaiheessa siinä kunnossa, että saan sen puettua päälle. Olen jo päättänyt että se riittää. Ei tarvitse olla erityisen hienoa tai istuva, riittää, että sen voi pukea ylleen.

Neulomisen lisäksi olen innostunut makrameesta. En ole siinäkään vielä mahdottoman hyvä, mutta muutaman silmää ilahduttavan työn olen saanut aikaiseksi. Makrameeta olen harjoitellut sen verran, että työt syntyvät jo huomattavasti nopeammin kuin alussa. Katson tässäkin ohjeita youtubesta. Eli tavallaan olen kyllä puhdetöitä tehdessänikin kiinni koneella. Internet nyt kun sattuu olemaan täynnä käsityöohjeita.

Nämä palsternakat nostettiin vasta tammikuussa.

Kevään kylvöjen suunnittelua

Tällä hetkellä suunnittelut ovat siinä pisteessä, että olen tilannut tomaattiharrastajalta 21 erilaisen tomaatin siemeniä. Esikasvatustilani on mennyttä, sillä vapaana ollut asukashuone ei pian enää ole vapaa. Eli joudun valjastamaan olohuoneemme kasvien käyttöön. Aion myös tarkastella entistä kriittisemmin esikasvatettavien kasvien määrää, sillä viime kesänä tein valtavan duunin, mutta tilaa kaikille taimille ei ollut.

Viime vuodesta oppineena aion tehdä esikasvatuksen pelkästään kasvusammaleeseen. Kantapään kautta opin, että huonolaatuinen multa ei ole vaivansa väärti.

Muutenkin aion yrittää maltillisempaa linjaa ensi kesänä. Fenkoli saa jäädä. Kaalit ovat kysymysmerkki, sillä olen tähän asti syöttänyt ne ensin tuholaisille ja lopulta peuroille. Sen sijaan kaikki juurikkaat, porkkanat, pavut ja sipulit saimme pääpiirteittäin syötyä itse. Paitsi pavut, mutta niiden ympärille kehitän ensi kesänä aitaushässäkän. Palsternakka oli yllättävänkin hyvä. Purjon esikasvatuksessa on kamala duuni ja peurat korjasivat sadon yhdessä yössä.

Eli esikasvatuksen tiimoilta riittää sekä tilan käytöllisiä haasteita, että pohdintaa siitä, mitä ylipäätään kannattaa kasvattaa. Esikasvatuspohdistojenvierellä kulkee kokoajan sen pohtiminen, miten turvata viljelykset epätoivotuilta vierailta. Aitaamisen tarve korostuu koko ajan peurakantojen kasvaessa, eikä tilaamme helpota sijainti ruokintapaikkojen välissä.

Lue myös muiden osallistujien postaukset: Tsajut, Puutarhahetki, Harmaa torppa ,Jovela, Sarin puutarhat , Metsäläisten elämää, Urban farming kaupunkiviljely , Kohti laadukkaampaa elämää, Caramellia, Oma tupa ja tontti, Korkeala, Rakkautta ja maan antimia , Riippumattomammaksi , Airot ulapalla, Villa Kotiranta, Pienenpieni farmi