Spelttileipä hapanjuuresta on parasta mitä olen vähään aikaan tehnyt. Olen rakastunut spelttiin. Ja hapanjuuri leivontaan. En ole mikään mestari leipuri, mutta hapanjuurella on helppo onnistua. Kun syyskuussa hankin Leipävallankumous kirjan, en todellakaan tiennyt mihin se johtaisi. Tein kirjan ohjeilla ensin juuren ja sen jälkeen olen leiponut lähes kaiken perheemme syömän leivän. Muutaman päivän sairaalassa olo sekoitti rytmiäni ja perhe joutui ostoleivälle, mutta noin muuten on syöty taivaallisen hyvää hapanjuuri leipää.

Spelttileipä hapanjuuresta | hapanjuuri | juurileivonta | hapanleipä

 

Mä en todellakaan ole mikään mestarileipuri, enkä täysin ymmärrä miksi leivästä tulee niin hyvää kuin siitä tulee. Toisaalta en osaa myöskään ratkaista eteentulevia ongelmia, enkä pysty hallitsemaan leivontaprosessia. Leipäni syntyvät suurelta osin hyvän juuren ja suotuisten tuulten siivittämänä. Joskus leivät repeävät todella kauniisti, joskus eivät. Enkä tiedä miksi.

Ohjeina käytän hankkimani kirjan reseptejä, käytän vaakaa, mutta teen silti jotain erilailla, sillä facebookin hapanjuurileipurit ryhmässä puhutaan koko ajan jämä juuresta, jota minulle ei käytännössä ole jäänyt. Muutamia kertoja olen tosin kaatanut juurta kompostiin, mutta useimmiten kaikki juuri kuluu leipään ja osan jätän tottakai talteen.

Parasta tässä prosessissa on ollut se, että aina on tuoretta, hyvää leipää talossa. Silloinkin kun leipä ei ulkoisesti ole kaikkein onnistunein, on maku taatusti hyvä. Toinen hyvä puoli tässä itse leivotussa leivässä on se, että tietää tasan tarkkaan mitä leivässä on. Joka ainoa leipä syntyy jauhoista, vedestä ja suolasta. Muuta ei tarvita. Kolmanneksi leipää tulee syötyä vähemmän kuin ennen. Vaikka leipä on hyvää, se on myös täyttävää ja maistuu parhaalta sellaisenaan, ilman valtavaa määrää päällysteitä.

Koen myös, että perhe on tyytyväinen. Leipäni saavat kehuja niiltä perheenjäseniltä, jotka muutenkin kommunikoivat sanoittamalla asioita. Murahtelijat murahtelevat, mutta leivät häviävät parempiin suihin. Spelttileipä hapanjuuresta ei kuvausten jälkeen kauaa pöydällä happamoitunut. Ja se jos mikä, on hyvää palautetta.

Spelttileipä hapanjuuresta | hapanjuuri | juurileivonta | hapanleipä

Spelttileipä hapanjuuresta

Taikinasta tulee 2 leipää.
160 g juurta
540 g haaleaa vettä
800 g spelttijauhoja
18 g suolaa

Sekoita juuri, vesi ja jauhot. Anna tekeytyä noin tunti. Lisää suola ja taittele taikinaa kunnes se on kimmoisaa. Kohota taikinaa 3-4 tuntia, kunnes se on kohonnut noin 30%. Taikinaa kannattaa taitella niin monta kertaa kuin mahdollista, kuitenkin niin, että taitteluiden välissä taikina saa levätä vähintään 20 minuuttia. Katso video taittelusta täältä.

Tee leivälle kaksinkertainen muotoilu. Katso esimuotoilu video täältä. Jokainen tekee muotoilut vähän eri tyylillä, mutta lopputulos vähän mozzarella palloa muistuttava. Lopullinen muotoilu tehdään, kun leipä on levännyt pöydällä puolisen tuntia ja kimmoisuus on antanut periksi. Katso video muotoilusta täältä.

Kohota leipää jääkaapissa yön yli. Lämmitä uuni 250 asteeseen, laita pelti uuniin lämpenemään. Viillä leivät ennen uuniin laittamista, mitä vähemmän leipäsi ovat kohonneet, sitä syvemmät viillot. Laita uunin pohjalle kiehuvaa vettä metalliseen vuokaan juuri ennen kuin laitat leivät uuniin. Paista leipiä 250 asteessa 20 minuuttia, laske lämpö 220 asteeseen ja paista vielä toiset 20 minuuttia. Anna jäähtyä ja nauti.

Täältä löytyi muuten paljon mielenkiintoista tietoa speltin historiasta.

Spelttileipä hapanjuuresta | hapanjuuri | juurileivonta | hapanleipä