Oma leipä on yksi omavaistaloutemme kulmakivi. Ehkä henkinen sellainen, sillä ostamme leivän tekoon vaadittavat raaka-aineet, jauhot ja suolan muualta, mutta itse leipä on oma tekemää. Astetta omavaraisemmalta tuntuu sekin, että ostan jauhot luomulaatuisina läheiseltä maatilapuodilta. Melkein kun olisin itse kasvattanut.

Innostuin hapanjuurileipomisesta ensimmäisen kerran huhtikuussa 2017, kun sain Satu Koiviston pitämän työpajan päätteeksi oman juuren matkaani. Leivoin juurella melko pitkään, kunnes erään pidemmän unohdusjakson päätteeksi luulin sitä kuolleeksi. Juurileivonta harrastukseni sai kovan kolauksen kun juureni kuoli ja kuopattiin ja hetken kärvistelimme ilman omatekoista leipää. Innostuin koko hommasta uudestaan viime syksynä kun hankin Leipävallankumous -kirjan ja loin itselleni uuden juuren.

Nykyisin leivon leipää muutaman kerran viikossa. Vaihtelen ohjeita sen mukaan, mitä jauhoja kaapissa sattuu olemaan, mutta pidän erityisesti spelttileivästä.

Leivän leipominen on hidas monen päivän projekti, mutta se ei sido keittiöön koko päiväksi.

Minä aloitan virkistämällä juuren edellisenä iltana, ennen varsinaisen taikinan tekemistä. Se tarkoittaa sitä, että otan 60g juurta, johon sekoitan 100g vettä ja 100g vehnäjauhoja. Sekoitan seoksen hyvin ja annan sen muhia seuraavaan päivään.

Seuraava päivänä sekoitan taikinan. Esimerkiksi eiliseen vehnäleipään laitoin 700g vettä, 950g vehnäjauhoja ja 200g juurta. Kaikki aineet sekoitetaan keskenään ja jätetään tunniksi muhimaan vedottomaan paikkaan. Tämän jälkeen lisätään 20g suolaa.

Taikinaa ei missään vaiheessa vatkata tai vaivata erityisemmin, vaan sitä taitellaan. Taittelusta lienee internetissä videoita, minä teen sen nykyisin niin, että otan taikinan reunasta kiinni, lätkäisen sen pöytään ja taitan kahtia. Toistelen tätä muutamaan otteeseen ja laitan taikinan kohoamaan vedottomaan paikkaan. Toistan lätkimistä noin 40 minuutin välein 4 tunnin kohotuksen aikana.

Kun taikina on kohotettu, se muotoillaan ja laitetaan kohoamaan yön yli jääkaappiin. Seuraavan aamuna leipää paistetaan 40 minuuttia.

Prosessi kuulostaa aukikirjoitettuna moni vaiheiselta, mutta ei loppujen lopuksi ole kovin vaikeaa tai aikaa vievää. Suosittelen kokeilemaan, sillä lopussa kiitos seisoo. Leipä on todella hyvän makuista! Oikeastaan itse tehdyn leivän jälkeen kaupassa myytävä hötö tuntuu ihan eri elintarvikkeelta. Leivän maku havahduttaa.